Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Відповідно до частини другої статті 97 Бюджетного кодексу України затвердити Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році, що додаються.
2. Відповідно до статті 49 Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” здійснити розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році згідно з додатком.
3. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” (Офіційний вісник України, 2021 р., № 30, ст. 1739, № 62, ст. 3925) зміни, що додаються.
4. Міністерству фінансів забезпечити внесення до розпису державного бюджету змін, пов’язаних із розподілом обсягу субвенції, передбаченого пунктом 2 цієї постанови.
5. Міністерству освіти і науки протягом одного місяця провести аналіз ефективності розподілу обсягу субвенції, передбаченого пунктом 2 цієї постанови, і подати відповідну інформацію Міністерству фінансів.
6. Міністерству освіти і науки за результатами аналізу ефективності розподілу обсягу субвенції, передбаченого пунктом 2 цієї постанови, у разі потреби подати Кабінету Міністрів України пропозиції щодо здійснення перерозподілу обсягу субвенції з урахуванням оновленого контингенту учнів станом на 1 жовтня 2024 року.
ПОРЯДОК ТА УМОВИ
надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році
1. Ці Порядок та умови визначають механізм надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти (далі - субвенція) у 2024 році.
2. У цих Порядку та умовах терміни вживаються у значенні, наведеному в Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 (Офіційний вісник України, 2021 р., № 30, ст. 1739).
3. Головним розпорядником субвенції є МОН.
Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.
4. Субвенція спрямовується на забезпечення одноразовим гарячим харчуванням (незалежно від встановленого закладом освіти режиму (кратності) харчування) учнів початкових класів закладів освіти комунальної форми власності, таких як початкові школи, гімназії, ліцеї, що провадять освітню діяльність на відповідному рівні повної загальної середньої освіти (далі - заклади освіти).
Забезпечення такого харчування може здійснюватися:
закладами освіти самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу освіти);
надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг).
За рахунок субвенції здійснюються видатки на:
придбання продуктів харчування - у разі забезпечення такого харчування закладом освіти самостійно;
оплату послуг кейтерингу та/або аутсорсингу - у разі забезпечення такого харчування надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг).
У разі забезпечення харчування надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг) за рахунок коштів субвенції оплачується не більш як 70 відсотків вартості такої послуги.
5. Органи місцевого самоврядування під час використання субвенції забезпечують дотримання таких умов:
у закладах освіти організовано процес навчання за очною формою або з поєднанням очної і дистанційної форми;
харчування учнів організовано відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305, вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів;
розрахунок вартості одноразового гарячого харчування на одного учня початкових класів не може перевищувати вартість одноразового гарячого харчування учня 5-х-11-х (12-х) класів;
визначено тип одноразового гарячого харчування (сніданок - до 12 години 00 хвилин або обід з 12 години 00 хвилин) залежно від організації навчання (у разі запровадження навчання у дві зміни).
6. Не допускається спрямування субвенції на закупівлю товарів, робіт і послуг, які безпосередньо не пов’язані із здійсненням видатків, зазначених у пункті 4 цих Порядку та умов.
7. Відповідні місцеві ради мають право перерозподіляти у межах відповідного місцевого бюджету обсяг субвенції в поточному бюджетному періоді між закладами освіти відповідної територіальної громади для забезпечення в повному обсязі одноразовим гарячим харчуванням учнів початкових класів закладів освіти.
Відповідні місцеві ради мають право передавати кошти субвенції як міжбюджетний трансферт іншим місцевим бюджетам.
Міжнародна технічна допомога від партнерів з розвитку, яка залучається територіальною громадою відповідно до Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 р. № 153 “Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги” (Офіційний вісник України, 2002 р., № 8, ст. 340), а також інші джерела, не заборонені законодавством, можуть бути додатковими джерелами фінансування забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів освіти.
8. Закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок субвенції здійснюється в установленому законодавством порядку.
9. Попередня оплата товарів, робіт і послуг, що закуповуються за рахунок субвенції, здійснюється в порядку, передбаченому законодавством.
10. Казначейство перераховує субвенцію відповідно до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 р. № 1132 (Офіційний вісник України, 2010 р., № 96, ст. 3399; 2015 р., № 7, ст. 161), і Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого Мінфіном.
11. Відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні і необоротні активи, а також відкриття та закриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань в органах Казначейства та операції, пов’язані з використанням субвенції, здійснюються в установленому законодавством порядку.
12. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання субвенції, а також контроль за її цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.
13. Обласні та Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) подають щомісяця до 10 числа МОН звіт про використання субвенції за формою, наведеною в додатку.
14. Казначейство інформує щомісяця до 15 числа Мінфін та МОН про обсяги перерахування субвенції та касових видатків у розрізі місцевих бюджетів.
15. Зведену інформацію про використання субвенції МОН щомісяця до 20 числа подає Мінфіну.
ЗВІТ
про використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти
РОЗПОДІЛ
обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році
ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305
1. У нормах харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених зазначеною постановою:
1) у пункті 8:
в абзаці першому слова і цифри “у додатках 1-9” замінити словами і цифрами “у додатках 1-91”;
в абзаці другому слова і цифри “у додатках 5 і 9” замінити словами і цифрами “у додатках 5, 9 і 91”;
2) у пункті 10:
в абзаці першому слово і цифру “і 9” замінити цифрами і словом “, 9 і 91”;
в абзаці другому слово і цифру “та 9” замінити цифрами і словом “, 9 і 91”;
в абзаці четвертому слово і цифру “і 9” замінити цифрами і словом “, 9 і 91”;
3) назву додатка 9 до норм харчування після слів “організації одноразового харчування” доповнити словом “(сніданок)”;
4) доповнити норми харчування додатком 91 такого змісту:
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування (обід) в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на відповідному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів | Характеристика | Частота включення | Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень | Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи | ||
від 6 до 11 років | від 11 до 14 років | від 14 до 18 років | ||||
Овочі | різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені | щодня разом із зеленню | 5 порцій | 100 | 100 | 100 |
Фрукти та ягоди | різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені | щодня | 5 порцій | 100 | 100 | 100 |
Соки | фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту | один раз на тиждень | 1 порція | 200 | 200 | 200 |
Фрукти та ягоди сушені, плоди шипшини сушені, горіхи, насіння | різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів | два рази на тиждень | 2 порції | 25 | 25 | 25 |
Злакові, зернові та бобові | перевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах | бобові пропонуються принаймні раз на тиждень | 4 порції | 120 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) | 150 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) | 150 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля | відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах | один раз на тиждень | 1 порція | 120 грамів | 150 грамів | 150 грамів |
Хліб | цільнозерновий хліб з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба | щодня | 5 порцій | 30 грамів | 30 грамів | 30 грамів |
Риба | різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба (розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток) | один раз на тиждень | 1 порція | 60 грамів | 90 грамів | 120 грамів |
Птиця | охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток | один раз на тиждень | 1 порція | 70 грамів | 100 грамів | 120 грамів |
Свинина, телятина, яловичина | охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кістки | три рази на тиждень | 3 порції | 70 грамів | 100 грамів | 120 грамів |
Яйця | варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності | один раз на тиждень | 1 порція | одна штука | одна штука | одна штука |
Молоко і молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини | з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D | три рази на тиждень | 3 порції | 75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани | 75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани | 75 грамів сиру м’якого або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження | масло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жиру | щодня | 5 порцій | 3,5 грама | 4,5 грама | 5,5 грама |
Рослинні жири | рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів | щодня | 5 порцій | 10 грамів | 11 грамів | 12 грамів |
Сіль | кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль | щодня | 5 порцій | 1 грам | 1,5 грама | 1,5 грама |
Цукор | обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв | щодня | 5 порцій | 10 грамів | 10 грамів | 10 грамів |
Чай | без додавання цукрів та підсолоджувачів | один раз на тиждень | 1 порція | 0,5 грама | 0,5 грама | 0,5 грама”. |
2. У Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженому зазначеною постановою:
1) пункт 4 після абзацу дев’ятого доповнити новим абзацом такого змісту:
“У закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгової категорії, навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання), визначеної кратності харчування учні початкових класів забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням (сніданок або обід).”.
У зв’язку з цим абзаци десятий - дванадцятий вважати відповідно абзацами одинадцятим - тринадцятим;
2) у пункті 16:
абзац другий після слова “сніданок” доповнити словами “або обід”;
абзац сьомий після слів “одноразове гаряче харчування” доповнити словами і цифрами “(сніданок - до 12 години 00 хвилин або обід з 12 години 00 хвилин)”.