Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України, що стосуються племінної справи у тваринництві
Відповідно до статей 11, 13 та 16 Закону України «Про племінну справу у тваринництві», пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Зміни до деяких наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України, що стосуються племінної справи у тваринництві, що додаються.
2. Бланки сертифікатів племінних (генетичних) ресурсів, виготовлені до набрання чинності цим наказом, застосовуються до повного їх використання.
3. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом функціональних обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: |
|
ЗМІНИ
до деяких наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України, що стосуються племінної справи у тваринництві
1. У Порядку присвоєння відповідного статусу суб’єктам племінної справи у тваринництві, затвердженому наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2015 року № 234, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 08 липня 2015 року за № 809/27254 (із змінами):
1) у розділі VI:
абзац п’ятнадцятий пункту 6.6 доповнити словами «та суб’єкт племінної справи у тваринництві має статус племінного репродуктора»;
у пункті 6.7 після абзацу одинадцятого доповнити абзацом дванадцятим такого змісту:
«Якщо суб’єкт племінної справи у тваринництві проходить процедуру присвоєння вперше та племінне стадо сформовано за рахунок маточного поголів’я власного виробництва, то йому присвоюється статус племінного репродуктора.».
У зв’язку з цим абзаци дванадцятий-тридцятий вважати відповідно абзацами тринадцятим-тридцять першим;
в абзаці п’ятнадцятому пункту 6.8 та абзаці дев’ятнадцятому пункту 6.9 після слова «виробництва» доповнити словами «та суб’єкт племінної справи має статус племінного репродуктора,»;
абзац дванадцятий пункту 6.9 доповнити словами та цифрами «, кількісних та якісних показників продуктивності стада й виробничо-господарської діяльності суб’єктів племінної справи з розведення овець молочних порід (додаток 24)»;
у пункті 6.10:
абзаци тринадцятий-чотирнадцятий викласти в такій редакції:
4 роки - якщо племінне стадо сформоване за рахунок маточного поголів’я власного виробництва та суб’єкт племінної справи має статус племінного репродуктора та/або конюшні-репродуктора;»;
після абзацу п’ятнадцятого доповнити абзацами шістнадцятим-вісімнадцятим такого змісту:
«для племінного репродуктора з розведення коней:
4 роки - якщо племінне стадо сформоване за рахунок маточного поголів’я власного виробництва;
1 рік - якщо племінне стадо (усі статево-вікові групи) повністю або частково сформоване за рахунок племінного поголів’я, придбаного у суб’єкта племінної справи у тваринництві (племінного репродуктора, конюшні-репродуктора) або за імпортом, за наявності підтвердних документів у суб’єктів господарювання (договір, платіжні документи, сертифікати);»
У зв’язку з цим абзаци шістнадцятий-дев’ятнадцятий вважати відповідно абзацами дев’ятнадцятим-двадцять другим;
у пункті 6.15:
у абзаці тридцять дев’ятому слова «певної породи» замінити словами «та формування бджолиних сімей і бджолиних пакетів районованої породи бджіл»;
після абзацу сорокового доповнити абзацом сорок першим такого змісту:
«розведення бджолиних сімей, формування бджолиних пакетів і бджолиних сімей районованої породи бджіл на продаж»,
У зв’язку з цим абзаци сорок перший-шістдесят другий вважати відповідно абзацами сорок другим-шістдесят третім;
2) доповнити новим додатком 24, що додається.
У зв’язку з цим додатки 24-75 вважати додатками 25-76;
3) додатки 4, 17, 19, 45 викласти в новій редакції, що додається.
2. Зразки форм Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів великої рогатої худоби м’ясних порід, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів свиней, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів овець, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів смушкових овець, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів кіз, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів коня, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів хутрових звірів, кролів, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів птахівництва, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів бджільництва, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів рибництва, Сертифіката племінних (генетичних) ресурсів шовківництва, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17 листопада 2011 року № 629, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09 грудня 2011 року за № 1422/20160 (із змінами), викласти в новій редакції, що додається.
3. Додатки 5, 35 до Положення про Державний реєстр суб’єктів племінної справи у тваринництві, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 червня 2012 року № 358, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 липня 2012 року за № 1118/21430 (із змінами), викласти в новій редакції, що додається.
4. У додатках до Правил випробувань племінних коней рисистих, верхових і ваговозних порід на іподромах України, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16 березня 2011 року № 77, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14 червня 2011 року за № 704/19442 (із змінами):
слова «Приз Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України» замінити словами «Приз Міністерства аграрної політики та продовольства України»;
2) у додатку 11 слова «Приз Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України» замінити словами «Приз Міністра аграрної політики та продовольства України».
5. Додаток 4 до Положення про атестацію осіб, які займаються тренінгом, випробуваннями та суддівством випробувань племінних коней верхових, рисистих і ваговозних порід, і присвоєння їм кваліфікаційних звань, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 липня 2013 року № 401, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2013 року за № 1234/23766 (із змінами), викласти в новій редакції, що додається.
Додаток 24 |
КІЛЬКІСНІ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ
продуктивності стада й виробничо-господарської діяльності суб’єктів племінної справи з розведення овець молочних порід
| Область: | ________________________________________________ | |
| Район: | ________________________________________________ | |
| Суб’єкт господарювання: | ________________________________________________ | |
| Код згідно з ЄДРПОУ / реєстраційний номер |
|
Порода __________________________________________________________________
Показники | Мінімальні вимоги | За останні 4 роки | Примітка | |||
_____р. | _____р. | _____р. | _____р. | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Поголів’я овець на 01 січня, усього голів |
|
|
|
|
|
|
у тому числі вівцематок |
|
|
|
|
|
|
Середній надій від однієї вівці за I лактацію, кг |
|
|
|
|
|
|
Середній надій від однієї вівці за III лактацію, кг |
|
|
|
|
|
|
Поголів’я овець з надоєм, вище мінімального, % |
|
|
|
|
|
|
Вміст жиру у молоці, %: |
|
|
|
|
|
|
за І лактацію, % |
|
|
|
|
|
|
за III лактацію, % |
|
|
|
|
|
|
Класний склад вівцематок: |
|
|
|
|
|
|
«еліта», % |
|
|
|
|
|
|
I клас, % |
|
|
|
|
|
|
Середня жива маса: |
|
|
|
|
|
|
вівцематок, кг |
|
|
|
|
|
|
баранів-плідників, кг |
|
|
|
|
|
|
ярок ремонтних, кг |
|
|
|
|
|
|
баранчиків ремонтних, кг |
|
|
|
|
|
|
Вихід ягнят на 100 вівцематок, % |
|
|
|
|
|
|
Продано племінного молодняку |
|
|
|
|
|
|
Перевірено баранів за якістю потомків, голів |
|
|
|
|
|
|
Забезпеченість овець кормами |
|
|
|
|
|
|
Ветеринарно-санітарний стан господарства (ветеринарно-санітарний статус території (потужності) походження) |
|
|
|
|
|
|
Додаток 4 |
МІНІМАЛЬНІ ВИМОГИ
до племінних заводів і племінних репродукторів з розведення великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід за кількісними та якісними показниками
Показники | Вимоги | |
до племінного заводу | до племінного репродуктора | |
1 | 2 | 3 |
Поголів’я корів, голів | 100 | 30 |
Питома вага у стаді корів чистопородних і ІV покоління, % | 90 | 60 |
Класний склад маточного поголів’я «еліта-рекорд» і «еліта», % | 70 | - |
І клас та вище, % | - | 100 |
Вироблено молочного жиру в середньому за лактацію, % до стандарту породи | 130 | 110 |
Середній вміст жиру в молоці корів, % | Стандарт породи | |
Вихід телят від 100 корів, голів | 80 | 75 |
Реалізація племінної худоби, % від поголів’я корів (для суб’єктів племінної справи у тваринництві, що мають статус племінного репродуктора та претендують на присвоєння статусу племінного заводу): |
|
|
бугайців | 5 | - |
телиць, нетелів або первісток | 10 | - |
Класність реалізованого племінного молодняку, % до загальної кількості: |
|
|
бугаїв класів «еліта-рекорд», «еліта» | 100 | - |
телиць класів «еліта-рекорд», «еліта» | 80 | - |
телиць І класу | - | 80 |
Поголів’я корів у селекційній групі з надоєм 8000 кг і вище, % | 10 | - |
Додаток 17 |
МІНІМАЛЬНІ ВИМОГИ
до племінних заводів і племінних репродукторів за настригом митої вовни, кг
Породи і типи овець | Барани-плідники | Вівцематки | По суб’єкту господарювання | |||
плем- | плем- | плем- | плем- | плем- | плем- | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Тонкорунні | ||||||
Вовново-м’ясна асканійська | 6,0 | 5,0 | 2,6 | 2,3 | 2,5 | 2,3 |
М’ясо-вовнові: |
|
|
|
|
|
|
прекос | 5,0 | 4,5 | 2,2 | 2,0 | 2,2 | 2,0 |
мерино-фляйш | 5,0 | 4,5 | 2,3 | 2,0 | 2,3 | 2,2 |
полварс | 5,2 | 4,8 | 2,5 | 2,2 | 2,4 | 2,2 |
Напівтонкорунні | ||||||
Цигайська: |
|
|
|
|
|
|
приазовський тип | 5,0 | 4,5 | 2,4 | 2,2 | 2,4 | 2,2 |
кримський тип | 4,5 | 4,0 | 2,2 | 2,0 | 2,2 | 2,0 |
Асканійська м’ясо-вовнова з кросбредною вовною: |
|
|
|
|
|
|
асканійські кросбреди | 5,5 | 5,0 | 2,9 | 2,5 | 2,9 | 2,5 |
асканійський тип чорноголових овець з кросбредною вовною | 5,0 | 4,5 | 2,5 | 2,3 | 2,5 | 2,2 |
одеський тип | 5,0 | 4,5 | 2,5 | 2,2 | 2,5 | 2,2 |
буковинський тип | 5,0 | 4,5 | 2,5 | 2,2 | 2,5 | 2,2 |
дніпропетровський тип | 5,0 | 4,5 | 2,5 | 2,2 | 2,5 | 2,2 |
М’ясо-вовнові | ||||||
харківський тип кросбредних овець | 4,5 | 4,0 | 2,2 | 2,0 | 2,2 | 2,0 |
ромні-марш | 4,5 | 3,0 | 2,3 | 2,0 | 2,3 | 2,0 |
чорноголові і темноголові | 3,6 | 3,2 | 1,8 | 1,6 | 1,8 | 1,6 |
мериноландшаф | 5,0 | 4,0 | 2,5 | 2,2 | 2,5 | 2,2 |
Грубововнові | ||||||
українська гірськокарпатська | 3,0 | 2,4 | 1,5 | 1,4 | 1,5 | 1,4 |
романівська та інші багатоплідні | 2,2 | 2,0 | 1,2 | 1,0 | 1,1 | 1,0 |
М’ясні | 3,2 | 3,0 | 1,6 | 1,4 | 1,6 | 1,4 |
М’ясо-сальні | 2,2 | 2,0 | 1,2 | 1,0 | 1,1 | 1,0 |
Додаток 19 |
МІНІМАЛЬНІ ВИМОГИ
до племінних заводів і племінних репродукторів за специфічними для окремих порід показниками
Породи і типи овець | Середньодобовий приріст молодняку | Вихід ягнят | Середній надій від однієї вівці за лактацію, кг | |||
плем- | плем- | плем- | плем- | плем- | плем- | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Грубововнові |
|
|
|
|
|
|
романівська та інші багатоплідні | - | - | 180 | 175 | - | - |
м’ясні | 270 | 230 | - | - | - | - |
м’ясо-сальні | 150 | 210 | - | - | - | - |
молочні | - | - | 110 | 105 | 275 | 225 |
Додаток 45 |
МІНІМАЛЬНІ ВИМОГИ
до племінних заводів з бджільництва, племінних бджолорозплідників та племінних пасік з розведення бджіл за кількісними та якісними показниками
Показники | Вимоги | |
до племінного заводу | до племінного бджолорозплідника, племінної пасіки | |
1 | 2 | 3 |
Кількість основних бджолиних сімей на день присвоєння статусу | Мінімум | Мінімум |
Порода бджіл, яка розводиться, та мінімальна питома вага (у %) чистопородних сімей на пасіці | 85 | 75 |
Кількість запасних маток на день присвоєння статусу | Мінімум | Мінімум |
Валовий вихід меду на бджолину сім’ю протягом останніх 3 років (у %) до середньорайонного показника | 116-120 | 110-115 |
Кількість стільників, збудованих бджолосім’єю в останній сезон, штук | 10 | 8 |
Кількість сімей класу «еліта» і І класу (%) від загальної їх кількості на пасіці на день присвоєння статусу | 60 | 50 |
Використано в останній сезон матко-місць для одержання племінних маток | 500 | 100 |
Отримано плідних маток від одного матко-місця протягом сезону в середньому за 3 роки, штук | 4-4,5 | 3-3,5 |
Виведено всього плідних маток у сезон у середньому за останні 3 роки, штук | 2000-2300 | 300-350 |
Реалізовано плідних маток у сезон у середньому за останні 3 роки, штук | 1500-2000 | 250-300 |
Реалізовано племінних бджолопакетів, бджолосімей, штук | 250 | 25 (для бджолорозплідника) |
Методи селекції бджіл, що застосовуються: | Так | Так |
відбір за якістю потомства | Так | Так |
племінний добір і контроль | Так | Так (для бджолорозплідника) |
спарювання маток і трутнів | Так |
|
лінійне розведення | Так | Так (для бджолорозплідника) |
розведення «в собі» популяції закритого типу | Так |
|
Досягнутий рівень умов утримання та годівлі бджолосімей за 5-бальною шкалою оцінювання | 5 | 4 |
Відповідність рівня ведення обліку продуктивності вимогам селекційної роботи | Так | Так |
Благополуччя пасіки щодо карантинних хвороб бджіл | Так | Так |
Результати лабораторних досліджень показників ектер’єру бджіл щодо підтвердження їх чистопородності | Так | Так |
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів ВЕЛИКИЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ молочних і молочно-м’ясних порід
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ
м’ясних порід
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів СВИНЕЙ
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів ОВЕЦЬ
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів СМУШКОВИХ ОВЕЦЬ
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів КІЗ
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів КОНЯ
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів ХУТРОВИХ ЗВІРІВ, КРОЛІВ
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів ПТАХІВНИЦТВА
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів БДЖІЛЬНИЦТВА
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів РИБНИЦТВА
ЗАТВЕРДЖЕНО |
СЕРТИФІКАТ
племінних (генетичних) ресурсів ШОВКІВНИЦТВА
КІЛЬКІСНІ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ
продуктивності стада й виробничо-господарської діяльності суб’єкта племінної справи з розведення овець (крім смушкових)
станом на ___________ р.
| Область: | ________________________________________________ | |
| Район: | ________________________________________________ | |
| Суб’єкт господарювання: | ________________________________________________ | |
| Код згідно з ЄДРПОУ / реєстраційний номер |
|
Порода __________________________________________________________________
Показники | Код | 20___ рік |
1 | 2 | 3 |
Поголів’я овець на початок року, усього голів | 010 |
|
у тому числі: | 020 |
|
з них класу «еліта» | 030 |
|
ремонтних баранів | 040 |
|
з них класу «еліта» | 050 |
|
вівцематок | 060 |
|
з них: | 070 |
|
I класу | 080 |
|
вівцематок селекційного ядра | 090 |
|
ярок | 100 |
|
з них: | 110 |
|
I класу | 120 |
|
ярок старше 1 року | 130 |
|
Продуктивність овець |
|
|
середній настриг вовни на структурну вівцю, кг: | 140 |
|
у митому волокні | 150 |
|
середній настриг вовни на острижену вівцю, кг: | 160 |
|
у митому волокні | 170 |
|
Середній надій від однієї вівці за лактацію, кг (для молочних порід) | 180 |
|
Основні барани-плідники |
|
|
середня жива маса, кг | 190 |
|
середній настриг вовни, кг: | 200 |
|
у митому волокні | 210 |
|
Вівцематки |
|
|
середня жива маса, кг | 220 |
|
середній настриг вовни, кг: | 230 |
|
у митому волокні | 240 |
|
Вівцематки селекційного ядра |
|
|
середня жива маса, кг | 250 |
|
середній настриг вовни, кг: | 260 |
|
у митому волокні | 270 |
|
Ремонтні барани |
|
|
середня жива маса, кг | 280 |
|
середній настриг вовни, кг: | 290 |
|
у митому волокні | 300 |
|
Ремонтні ярки |
|
|
усього, голів | 310 |
|
середня жива маса, кг | 320 |
|
середній настриг вовни, кг: | 330 |
|
у митому волокні | 340 |
|
Спаровано та штучно осіменено маточного поголів’я, усього голів | 350 |
|
у тому числі: | 360 |
|
з них з баранами-поліпшувачами | 370 |
|
штучно осіменено | 380 |
|
з них баранами-поліпшувачами | 390 |
|
Одержано ягнят, усього голів | 400 |
|
Вихід ягнят на 100 маток, голів | 410 |
|
Середня жива маса ягнят при відлученні, кг | 420 |
|
Перевірено баранів за якістю потомства, усього голів | 430 |
|
з них виявлено поліпшувачів | 440 |
|
Настрижено вовни, усього ц | 450 |
|
Реалізовано вовни в перерахунку на мите волокно, ц | 460 |
|
у тому числі нормальної, % | 470 |
|
Вихід митого волокна, % | 480 |
|
Реалізовано овець на м’ясо, |
|
|
усього голів | 490 |
|
у тому числі молодняку | 500 |
|
середня жива маса однієї голови, кг | 510 |
|
Реалізовано племінних тварин, усього голів | 520 |
|
у тому числі баранів | 530 |
|
з них класу «еліта» | 540 |
|
ярок | 550 |
|
з них: | 560 |
|
І класу | 570 |
|
Реалізовано племінного молодняку на 100 вівцематок, голів | 580 |
|
Наявність племінних тварин для реалізації, усього голів | 590 |
|
у тому числі: | 600 |
|
ярок | 610 |
|
Придбано племінних (генетичних) ресурсів: | 620 |
|
маточного поголів’я, голів | 630 |
|
сперми, доз | 640 |
|
у тому числі сперми баранів-поліпшувачів | 650 |
|
Записано овець до Державної книги племінних тварин, | 660 |
|
у тому числі з наявних | 670 |
|
з них за звітний рік | 680 |
|
Згодовано кормів на вівцю за рік, ц корм. од. | 690 |
|
Керівник | ____________________________________ | «___»___________ 20___ року |
ПОГОДЖЕНО |
Міністерство аграрної політики та продовольства |
Структурний підрозділ з питань |
обласної державної адміністрації |
__________________________________ (підпис, печатка) |
Додаток 35 |
СВІДОЦТВО
про реєстрацію в Державному реєстрі суб’єктів племінної справи у тваринництві