{Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 326 від 02.06.2022}
Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
Відповідно до частини четвертої статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731 "Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади", абзацу шостого пункту 1 та підпункту 321 пункту 4 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 (із змінами), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 березня 2019 року № 143 "Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09 квітня 2019 року за № 375/33346.
3. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра економіки України згідно з розподілом обов'язків.
ПОГОДЖЕНО: |
|
ПОРЯДОК
підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
1. Цей Порядок визначає процедуру підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва та отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції шляхом складання кваліфікаційного іспиту.
2. У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:
кандидат - фізична особа, яка має намір скласти кваліфікаційний іспит та отримати свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
кваліфікаційний іспит - письмовий іспит, який проводиться для перевірки та підтвердження наявності в кандидата спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що передбачає перевірку теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та спеціальних знань у відповідній галузі органічного виробництва, обраній кандидатом;
свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції - документ, який визначає кваліфікаційну придатність інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для проведення визначених у ньому видів робіт із перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
систематичне грубе порушення інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції вимог законодавства - порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції під час перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, за результатами якого не можна здійснити заходи щодо його усунення та яке було вчинено два і більше рази протягом одного календарного року.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
II. Вимоги до кандидата на отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції
1. Кандидат повинен відповідати таким вимогам:
мати, як мінімум, перший (бакалаврський) рівень аграрної освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості не менше трьох років, а також спеціальні знання у сфері органічного виробництва або
мати перший (бакалаврський) рівень освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової чи переробної промисловості не менше п'яти років та спеціальні знання у сфері органічного виробництва.
Для отримання спеціальних знань у сфері органічного виробництва кандидат проходить навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
Спеціальні знання інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва підтверджуються шляхом складання кваліфікаційного іспиту.
2. Інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції не може бути фізична особа, яка перебуває на державній службі, у трудових та/або цивільно-правових відносинах з операторами та/або з органами виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
III. Комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту
1. Для забезпечення підготовки та проведення кваліфікаційних іспитів утворюється постійна комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту (далі - Комісія), персональний склад, у тому числі голову, заступника голови та секретаря якої затверджує Мінекономіки.
До складу Комісії входять представники Мінекономіки, Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Держлісагентства, Національної академії аграрних наук України (за згодою), громадських об'єднань у сфері органічного виробництва (за згодою).
Склад Комісії має становити не менше ніж 6 осіб, але не перевищувати 12 осіб.
Засідання Комісії є правоможним, якщо на ньому присутні не менше ніж 2/3 її загального складу.
У разі відсутності голови Комісії та/або секретаря Комісії його/їхні обов'язки виконує заступник голови Комісії.
2. Процедура підготовки до проведення кожного кваліфікаційного іспиту має забезпечити з'ясування відсутності/наявності у членів Комісії потенційного конфлікту інтересів щодо кандидатів, гарантування конфіденційності змісту екзаменаційних тестів, подальшої їх належної перевірки, неупередженого й об'єктивного ставлення до всіх кандидатів, а також недопущення надання окремим кандидатам переваги в будь-якій формі.
3. У разі наявності потенційного конфлікту інтересів щодо кандидата відповідний член Комісії не може брати участі в підготовці та проведенні кваліфікаційного іспиту та протягом двох робочих днів після дня виявлення потенційного конфлікту інтересів (але не пізніше останнього робочого дня перед днем проведення кваліфікаційного іспиту) має бути замінений.
4. Кандидат, який має намір скласти кваліфікаційний іспит, подає в установленому порядку Комісії такі документи:
заяву на складання кваліфікаційного іспиту інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції (далі - заява кандидата) за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
копію документа про вищу освіту;
копію документа, що підтверджує стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості;
копію документа, що підтверджує навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
5. Рішення про допуск чи відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту приймає голова Комісії, який є уповноваженою особою Мінекономіки. При цьому він робить відповідні відмітки в заяві кандидата.
Підставами для прийняття рішення про відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту є:
виявлення в поданій заяві кандидата недостовірної інформації;
відсутність у кандидата першого (бакалаврського) рівня аграрної освіти та стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості становить менше ніж три роки;
відсутність у кандидата першого (бакалаврського) рівня освіти та стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості становить менше ніж п'ять років;
наявність хоча б одного обмеження та/або заборони, пов'язаних із рішенням суду про обмеження дієздатності чи визнання особи недієздатною та/або умовами, встановленими частиною третьою статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції";
неподання або подання неналежним чином оформлених документів, передбачених пунктом 4 цього розділу.
У разі прийняття рішення про відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту кандидату надається (надсилається) витяг з такого рішення.
IV. Проведення кваліфікаційного іспиту
1. Процедура проведення кваліфікаційного іспиту складається з трьох етапів:
організаційна підготовка до проведення кваліфікаційного іспиту;
проведення кваліфікаційного іспиту;
оцінювання знань кандидатів та підбиття підсумків кваліфікаційного іспиту.
Організаційну підготовку до проведення кваліфікаційного іспиту здійснює секретар Комісії.
2. Для організації та проведення кваліфікаційного іспиту Комісія не пізніше ніж за десять робочих днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту визначає:
день і час проведення кваліфікаційного іспиту;
місце проведення кваліфікаційного іспиту;
тривалість кваліфікаційного іспиту;
перелік питань, які виносяться на кваліфікаційний іспит;
список кандидатів, допущених до складання кваліфікаційного іспиту.
3. Рішення Комісії щодо питань організаційної підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту, наведених в абзацах другому-п'ятому пункту 2 цього розділу, не пізніше наступного робочого дня після дня його прийняття:
вручається кожному кандидату, допущеному до складання кваліфікаційного іспиту, особисто або надсилається факсом, поштовим відправленням, електронною поштою, в інший спосіб, що забезпечує наявність доказів здійснення такого вручення (надіслання);
оприлюднюється на офіційному вебсайті Мінекономіки.
4. Кваліфікаційний іспит проводиться у формі тестування (екзаменаційних тестів). На кожен кваліфікаційний іспит формуються:
перелік питань екзаменаційного тесту для перевірки теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (далі - загальний тест);
перелік питань екзаменаційного тесту для перевірки спеціальних знань у відповідній галузі органічного виробництва відповідно до статті 13 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", обраній кандидатом (далі - галузевий тест).
5. Під час проведення кваліфікаційного іспиту перевіряється та підтверджується рівень спеціальних знань особи у сфері органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Кваліфікаційний іспит включає проходження загального тесту та одного або декількох галузевих тестів.
6. Кваліфікаційний іспит проводиться одночасно для всіх кандидатів, допущених до складання кваліфікаційного іспиту. Якщо кількість кандидатів перевищує тридцять п'ять осіб, кандидати поділяються на групи та кваліфікаційний іспит проводиться відповідно до дати та часу проведення кваліфікаційного іспиту, визначених Комісією.
7. Кандидат, який прибув на іспит, повинен пред'явити паспорт або документ, що посвідчує особу. У разі його ненадання кандидат до складання кваліфікаційного іспиту не допускається.
8. Перед початком кваліфікаційного іспиту секретар Комісії інформує кандидатів про тривалість та умови складання кваліфікаційного іспиту.
Секретар Комісії має впевнитися, що всі кандидати зрозуміли умови складання кваліфікаційного іспиту, за потреби - надати додаткові пояснення. Спірні питання вирішує голова Комісії.
9. Приміщення та місця для складання іспиту мають бути зручними, розміщення місць має унеможливлювати спілкування кандидатів між собою та забезпечувати індивідуальну підготовку відповідей на питання екзаменаційних тестів. Кандидати не можуть самовільно залишати приміщення до закінчення кваліфікаційного іспиту.
10. З переліку питань, що виносяться на кваліфікаційний іспит, Комісія формує екзаменаційні тести. На кожному аркуші екзаменаційного тесту проставляється штамп Мінекономіки.
Конверти з екзаменаційними тестами відкриваються під час складання кваліфікаційного іспиту в присутності кандидатів.
11. Кваліфікаційний іспит складається державною мовою.
12. Кандидат зазначає своє прізвище, ім'я та по батькові на кожному аркуші екзаменаційного тесту.
13. Після закінчення часу, відведеного на складання кваліфікаційного іспиту, екзаменаційні тести кандидатів здаються Комісії для перевірки та оцінювання.
14. Перевірка екзаменаційних тестів кандидатів проводиться Комісією.
15. За кожну правильну відповідь кандидат отримує один бал.
16. Підсумкові бали щодо кожного питання виставляє секретар Комісії на аркуші з відповідями кандидата.
17. Підбиття підсумку здійснюється шляхом додавання виставлених балів за кожну правильну відповідь екзаменаційного тесту із занесенням загальної суми балів до екзаменаційної відомості кваліфікаційного іспиту.
18. Кандидати, які набрали загальну суму балів, що становить 70 і більше відсотків максимальної суми балів з кожного тесту, яку може бути виставлено за надані відповіді, вважаються такими, що успішно склали кваліфікаційний іспит.
Кандидату, який успішно склав кваліфікаційний іспит, видається свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.
Кандидати, які набрали менше ніж 70 відсотків максимальної суми балів з кожного тесту, вважаються такими, що не склали кваліфікаційного іспиту.
Кандидати, які не склали кваліфікаційного іспиту, можуть бути допущені до його повторного складання не раніше ніж через два місяці.
19. Рішення Комісії оформлюється протоколом, який підписують усі члени Комісії.
20. Результати кваліфікаційного іспиту щодо кожного кандидата Комісія вручає кожному з них у день оприлюднення особисто або надсилає факсом, поштовим відправленням, електронною поштою, в інший спосіб, що забезпечує наявність доказів здійснення такого вручення (надіслання).
V. Оскарження результатів кваліфікаційного іспиту
1. Рішення Комісії може бути оскаржене до Мінекономіки або в судовому порядку.
2. У разі незгоди з результатами кваліфікаційного іспиту кандидат може подати до Мінекономіки заяву про апеляцію (далі - апеляція), розгляд якої проводиться з метою вивчення об'єктивності оцінювання та не може мати наслідком перескладання кваліфікаційного іспиту та/або будь-якої його частини.
3. Для вирішення питань оскарження результатів кваліфікаційного іспиту утворюється апеляційна комісія.
4. До складу апеляційної комісії входять представники Мінекономіки, Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Держлісагентства, Національної академії аграрних наук України (за згодою), громадських об'єднань у сфері органічного виробництва (за згодою).
Персональний склад апеляційної комісії, у тому числі її голова, заступник голови та секретар, затверджуються в порядку, встановленому пунктом 1 розділу III цього Порядку. Члени апеляційної комісії не можуть бути членами Комісії.
5. Процедура перегляду результатів кваліфікаційного іспиту має забезпечити з'ясування відсутності/наявності у членів апеляційної комісії потенційного конфлікту інтересів щодо кандидатів, гарантування належної перевірки екзаменаційних робіт, неупередженого й об'єктивного ставлення до всіх кандидатів, що подали апеляцію, а також недопущення надання окремим кандидатам переваги в будь-якій формі.
6. Апеляція в довільній формі подається до Мінекономіки не пізніше наступного робочого дня після дня отримання кандидатом результатів кваліфікаційного іспиту.
Апеляції, подані пізніше строку, встановленого цим пунктом, Мінекономіки до розгляду не приймає.
7. Апеляція анулює результати кваліфікаційного іспиту, щодо яких вона подається. За результатами розгляду апеляції робота (відповідь) кандидата оцінюється заново.
8. Розгляд апеляцій проводиться у призначений головою апеляційної комісії день та час, але не пізніше наступного робочого дня після дня отримання апеляції.
9. Рішення апеляційної комісії оформлюється протоколом, який підписують усі члени комісії, та затверджується наказом Мінекономіки.
10. Рішення апеляційної комісії надається (надсилається) кандидату, який подав заяву про апеляцію, не пізніше наступного робочого дня після видання наказу.
VI. Свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції та його дублікат
прізвище, ім'я, по батькові інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
номер і дата протоколу Комісії;
наявність в особи, якій видано свідоцтво, відповідних спеціальних знань для виконання функцій інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у відповідній галузі органічного виробництва;
назва посади, прізвище, ініціали та підпис уповноваженої особи.
Свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції голова Комісії видає не пізніше 15 робочих днів з дати проведення кваліфікаційного іспиту. Строк дії свідоцтва становить п'ять років.
2. У разі непридатності свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для користування внаслідок його пошкодження або втрати інспектор з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції зобов'язаний подати до Мінекономіки заяву про видачу дубліката свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.
3. На підставі отриманої заяви про видачу дубліката голова Комісії протягом п'яти робочих днів після її отримання приймає рішення про видачу дубліката свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.
Голова Комісії видає дублікат свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції замість втраченого або пошкодженого.
4. Свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції анульовується Мінекономіки:
за зверненням інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
за рішенням суду, у тому числі щодо обмеження дієздатності особи, яка є інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, визнання її недієздатною, безвісно відсутньою;
у разі встановлення Держпродспоживслужбою факту систематичного грубого порушення інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції вимог законодавства;
на підставі свідоцтва про смерть.
Додаток 1 |
ЗАЯВА
на складання кваліфікаційного іспиту інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції
Додаток 2 |
СВІДОЦТВО
інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції