Про затвердження Положення про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України на мирний час
{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства юстиції
№ 2451/5 від 12.07.2021
№ 2339/5 від 26.06.2023
№ 3398/5 від 22.09.2023}
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади», пункту 10 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 року № 228, постанови Кабінету Міністрів України від 18 травня 2016 року № 343 «Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції», з метою організації продовольчого забезпечення установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів, що належать до сфери управління Державної кримінально-виконавчої служби України, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України на мирний час, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства юстиції України від 08 червня 2012 року № 850/5 «Про затвердження Положення про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України на мирний час», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 червня 2012 року за № 982/21294.
3. Департаменту публічного права (Кравченко Л.) подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади».
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
{Пункт 5 в редакції Наказу Міністерства юстиції № 2451/5 від 12.07.2021}
ПОЛОЖЕННЯ
про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України на мирний час
1. Це Положення визначає порядок організації продовольчого забезпечення засуджених, осіб, узятих під варту, слухачів та курсантів закладів освіти Державної кримінально виконавчої служби України (далі - ДКВС України) та роботи продовольчої служби Державної установи «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» (далі - Генеральна дирекція), установ виконання покарань, слідчих ізоляторів та закладів освіти ДКВС України (далі - установи).
Продовольче забезпечення організовується відповідно до законів України, актів Кабінету Міністрів України, нормативно-правових актів, наказів Міністерства юстиції України.
2. Під організацією роботи продовольчого забезпечення установ розуміють роботу продовольчої служби із забезпечення установ продовольством, технічними засобами та майном для продовольчої служби, якісним та своєчасним харчуванням засуджених, осіб, узятих під варту, курсантів та слухачів закладів освіти ДКВС України.
До продовольчої служби належать:
у Генеральній дирекції - структурний підрозділ з питань продовольчого забезпечення;
в установах - відділ (сектор, група), визначений штатним розписом (штатом), що виконує функцію інтендантського та комунально-побутового забезпечення, або особа, яка виконує обов’язки з організації продовольчого забезпечення.
3. Продовольче забезпечення здійснюється за принципом централізованого придбання та постачання установам продовольства, техніки і майна продовольчої служби за рахунок коштів державного бюджету.
Дозволяється децентралізоване придбання та постачання установам продовольства, техніки, майна і тари продовольчої служби за рахунок кошторисних призначень спеціального та загального фондів державного бюджету.
4. Основними завданнями продовольчої служби є:
розроблення організаційно-мобілізаційних заходів з продовольчого забезпечення;
розрахунок потреби в матеріальних засобах, закупівлі, заготівлі, зберіганні продовольства, техніки та майна;
забезпечення продовольством, технічними засобами та майном служби, організація якісного та своєчасного харчування;
введення в експлуатацію нової та удосконалення існуючої матеріально-технічної бази служби;
планування та проведення заходів, які забезпечують життєдіяльність, а також належне утримання запасів матеріальних засобів;
організація і ведення обліку, звітності та контролю з питань продовольчого забезпечення;
підготовка персоналу продовольчої служби і підтримання на належному рівні його знань та вмінь.
5. Витребування продовольства, тари, техніки та майна установами здійснюється шляхом подання в структурний підрозділ з питань продовольчого забезпечення Генеральної дирекції документів за переліком, установленим Генеральною дирекцією.
6. Забезпечення установ продовольством, технічними засобами, майном для продовольчої служби або коштами для їх придбання здійснюється Генеральною дирекцією або Міністерством юстиції України на підставі пропозицій Генеральної дирекції.
Розміри поточних запасів продовольства встановлюються Генеральною дирекцією з урахуванням їх призначення, особливостей розташування установ (віддаленості їх від складів, умов підвезення тощо), завдань, що виконуються, та можливостей із збереження продовольства.
7. Установи, що створюються, зараховуються на продовольче забезпечення на підставі наказу Міністерства юстиції України за пропозицією Генеральної дирекції та на період створення забезпечуються продовольством, тарою, технікою, майном Генеральною дирекцією.
На підставі пропозицій Генеральної дирекції забезпечення продовольством, тарою, технікою та майном може здійснюватись установою самостійно в межах затверджених асигнувань.
8. На самостійне забезпечення продовольством, тарою, технікою та майном установа, що створюється, зараховується на підставі наказу Міністерства юстиції України за пропозицією Генеральної дирекції після завершення формування та повідомлення начальника створеної установи щодо одержання (придбання) в період створення необхідних запасів продовольства, тари, техніки та майна.
9. Установи, які ліквідуються або оптимізуються, зобов’язані:
передати продовольство, тару, техніку та майно Генеральній дирекції або іншій установі, яка буде визначена Міністерством юстиції або Генеральною дирекцією;
надати Генеральній дирекції остаточні звіти про рух продовольства, тари, техніки та майна.
10. Контроль за організацією роботи продовольчого забезпечення установ, а також обов’язки посадових осіб щодо організації продовольчого забезпечення встановлюються та здійснюються посадовими особами Міністерства юстиції України, Генеральної дирекції, міжрегіональних територіальних органів Міністерства юстиції з питань виконання кримінальних покарань, установ відповідно до розподілу функціональних обов’язків.
II. Порядок забезпечення продовольством, технікою, майном та тарою продовольчої служби
1. Закупівля продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби здійснюється відповідно до вимог законодавства про публічні закупівлі.
2. Структурний підрозділ з питань продовольчого забезпечення Генеральної дирекції складає план централізованого постачання продовольства із зазначенням обсягів і строків поставок та доводить до установ повідомлення на отримання продовольства.
3. Заклади освіти ДКВС України здійснюють закупівлю продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби самостійно за рахунок видатків державного бюджету відповідно до затверджених асигнувань.
4. Забезпечення установ продовольством, технікою та майном здійснюється згідно з планами забезпечення, які складаються структурним підрозділом з питань продовольчого забезпечення Генеральної дирекції.
Плани забезпечення продовольством складаються на півріччя, а плани забезпечення продовольчих служб установ технікою та майном - раз на рік.
Проведення сезонної заготівлі овочів установами здійснюється відповідно до затвердженого Генеральною дирекцією плану заготівлі овочів.
Вихідними даними для складання планів забезпечення є:
чисельність осіб, які харчуються;
організаційні заходи, проведення яких передбачається у плановому періоді;
фактична кількість продовольства на початок планового періоду;
кількість продовольства для заміни одних продуктів іншими під час харчування;
кількість продовольства, яке йде на переробку;
норми природних втрат продовольства під час транспортування, переробки і зберігання;
наявність техніки і майна згідно з обліком та їх якісний стан з урахуванням строків експлуатації на початок планового періоду;
затверджений кошторис видатків.
Генеральна дирекція відповідно до зазначених планів здійснює контроль рівня забезпеченості установ продовольством, технікою та майном, у разі потреби проводить їх перерозподіл між установами (у разі централізованого забезпечення) або надає до Міністерства юстиції України пропозиції щодо перерозподілу.
Коригування плану забезпечення на плановий період проводиться у разі зміни чисельності за списком, норм харчування та проведення раніше не передбачених організаційних заходів.
Номенклатура техніки, майна та тари для продовольчої служби установ визначається відповідно до законодавства.
5. Установи можуть одержувати продовольство, техніку, майно та тару продовольчої служби від:
постачальників згідно з укладеними угодами Генеральною дирекцією;
постачальників різних форм власності;
підсобних господарств та підприємств установ;
інших джерел, не заборонених законодавством.
Документальне оформлення приймання-передавання матеріальних цінностей здійснюється відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативно-правових актів Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України.
Для забезпечення централізованого постачання продовольства, техніки, майна і тари продовольчої служби наказом Генеральної дирекції можуть визначатися базові установи.
Продовольство, техніка, майно та тара продовольчої служби від постачальників надходять в установи (базові установи) та до Генеральної дирекції залізничним і автомобільним транспортом, якість продовольства повинна відповідати вимогам держстандартів або технічним умовам виробника.
При централізованому постачанні продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби їх приймання установами (Генеральною дирекцією) здійснюється на підставі:
повідомлення Генеральної дирекції, яке надсилається на адресу установи, у якому зазначаються: найменування постачальника, його місцезнаходження, телефони, найменування продовольства, техніки, майна та тари, їх кількість і строки поставки;
документів, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів відповідно до вимог, встановлених санітарними заходами та/або технічними регламентами згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
документів, які підтверджують відповідність техніки, майна державним стандартам, технічним вимогам.
При децентралізованому постачанні продовольства, техніки, майна та тари документами на право їх приймання установою є:
договори на поставку продовольства між установою і постачальником;
документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів відповідно до вимог, встановлених санітарними заходами та/або технічними регламентами згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
документи, які підтверджують відповідність техніки, майна державним стандартам, технічним вимогам.
Приймання продовольства, що надійшло залізничним або автомобільним транспортом, здійснюється згідно із супровідними документами комісією установи (Генеральної дирекції), яка призначається наказом начальника установи (Генеральної дирекції).
Приймання комісією продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби, перевірка їх відповідності вимогам державних стандартів або технічних умов здійснюється згідно з порядком, встановленим законодавством.
6. Отримання продовольства з Генеральної дирекції здійснюється представниками установ.
Документами на право отримання продовольства є письмові повідомлення Генеральної дирекції.
На продовольство, яке відпускається з Генеральної дирекції, видаються копії документів, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів, завірені печатками Генеральної дирекції.
Забороняється отримувати продовольство у випадках:
відсутності ярликів на тарі, пакуванні;
наявності розбіжностей, виявлених при перевірці фактичної маси продовольства даним облікових залишків;
виявлення відхилення відповідності якості товару шляхом органолептичного огляду продовольства;
порушення умов та термінів зберігання харчової продукції.
7. Продукти харчування, отримані від підсобного господарства, оприбутковуються на підставі акта комісії, яка призначається наказом начальника установи. Видача продуктів у їдальню на планове забезпечення, а також на покращення харчування проводиться на підставі накладної, яка виписується відповідно до меню-розкладки продуктів та наказу по установі про чисельність осіб, які тримаються в установі, згідно з нормами харчування. Продукти харчування, що отримані від підсобного господарства, повинні пройти ветсанекспертизу.
На підставі актів комісії та накладних у книзі складського обліку запасів проводяться записи прибуткових і видаткових операцій.
8. Неякісні та небезпечні харчові продукти вилучаються із обігу.
9. По кожному випадку вилучення з обігу продуктів харчування начальником установи забезпечується проведення розслідування, за результатами якого приймаються відповідні рішення.
10. Списання природного убутку продовольства проводиться після його інвентаризації згідно з Нормами природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій по їх застосуванню, затвердженими наказом Міністерства торгівлі СРСР від 02 квітня 1987 року № 88.
У разі якщо при прийманні продовольства різниця його маси не перевищує загальної суми встановлених норм природного убутку і допустимих розбіжностей у показаннях ваг даного типу, тоді вважається, що партія продовольства за кількістю відповідає обсягам, зазначеним у облікових документах. Різниця маси продовольства списується комісією з обліку по фактичних обсягах, але не вище встановлених норм природного убутку на основі відповідного розрахунку, складеного і затвердженого в установленому порядку.
III. Порядок організації харчування в установах
1. В установах харчуванням забезпечуються:
засуджені до позбавлення волі, довічного позбавлення волі та особи, взяті під варту,- за рахунок коштів державного бюджету;
засуджені до обмеження волі - за плату, крім випадків передбачених Кримінально-виконавчим кодексом України;
діти, які знаходяться в слідчих ізоляторах із матерями та в будинках дитини при виправних колоніях, у яких відбувають покарання їх матері - за рахунок коштів державного бюджету;
курсанти та слухачі закладів освіти, у тому числі які не мають спеціальних звань рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби - за рахунок коштів державного бюджету;
персонал ДКВС України, який проходить професійне навчання в закладах освіти ДКВС України - за рахунок коштів державного бюджету.
2. Право на продовольче забезпечення в установах настає за таких умов:
для засуджених, осіб, узятих під варту, та для дітей, які перебувають із матерями,- з моменту прибуття до установи виконання покарань або слідчого ізолятора;
для курсантів, слухачів, утому числі які не мають спеціальних звань рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби, закладів освіти ДКВС України, а також осіб рядового і молодшого начальницького складу кримінально-виконавчої служби, які проходять професійне навчання в закладах освіти ДКВС України,- з дня підписання наказу про зарахування на навчання.
Особи, зараховані на продовольче забезпечення, мають право на одержання тільки однієї норми харчування одночасно.
Особи, яким право на продовольче забезпечення надано вперше, зараховуються на харчування наказом начальника установи із зазначенням кількості осіб, які харчуються за кожною нормою окремо.
3. Основним способом харчування засуджених, осіб, узятих під варту, курсантів та слухачів закладів освіти ДКВС України є котлове забезпечення, яке здійснюється через їдальні установ.
Цим способом харчування також забезпечуються: діти, які знаходяться у будинках дитини при виправних колоніях, у яких відбувають покарання їх матері; персонал ДКВС України, який проходить професійне навчання в закладах освіти ДКВС України.
Засуджені та особи, взяті під варту, які виявляють бажання харчуватись їжею, отриманою в посилках, передачах чи придбаною в крамниці установи, подають на ім’я начальника установи письмову заяву про зняття їх із котлового забезпечення. Заяву розглядає комісія, яку очолює начальник установи та до складу якої входять: заступник начальника установи з інтендантського та комунально-побутового забезпечення, начальник лікарняного закладу або завідувач медичної частини (фельдшерського пункту) Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» (далі - заклад охорони здоров’я), начальник оперативної частини, начальник відділу режиму, нагляду та охорони, заступник начальника установи із соціально-психологічної роботи.
{Абзац третій пункту 3 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2339/5 від 26.06.2023}
За рішенням комісії засудженого або особу, взяту під варту, знімають із котлового забезпечення та письмово попереджають її про можливі негативні наслідки для здоров’я у разі відмови від гарячого триразового харчування.
{Абзац четвертий пункту 3 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2339/5 від 26.06.2023}
Засуджені та особи, взяті під варту, зняті з котлового забезпечення, які виявили бажання повернутися на котлове забезпечення, подають на ім’я начальника установи письмову заяву, після чого вони протягом доби повертаються на котлове забезпечення.
{Пункт 3 розділу III доповнено абзацом п'ятим згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2339/5 від 26.06.2023}
У разі накладення на засудженого та особу, взяту під варту, знятого з котлового забезпечення, дисциплінарного стягнення у виді поміщення в дисциплінарний ізолятор, карцер або переведення до приміщення камерного типу (одиночної камери) він повертається на котлове забезпечення на час накладення такого стягнення, про що черговий помічник начальника установи інформує посадову особу, відповідальну за підготовку щоденного наказу по установі про чисельність осіб, які тримаються в установі.
{Пункт 3 розділу III доповнено абзацом шостим згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2339/5 від 26.06.2023}
Засуджені за письмовою заявою, поданою на ім’я начальника установи, тимчасово знімаються із продовольчого забезпечення на час перебування їх на тривалому побаченні.
{Абзац сьомий пункту 3 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2339/5 від 26.06.2023}
4. При переміщенні (вибутті, прибутті) засуджених, осіб, узятих під варту, курсантів та слухачів закладів освіти ДКВС України, право на отримання харчування в установі дає атестат на продовольство за формою згідно з додатком 1 до цього Положення.
Атестат на продовольство є документом, який засвідчує, до якого числа і за якими нормами особа або група осіб забезпечені харчуванням (грошовою компенсацією замість норми харчування, набором сухих продуктів).
Атестат на продовольство після його оформлення видається:
засудженим та особам, узятим під варту,- начальнику варти з конвоювання під розписку в корінці атестата;
курсантам - курсанту, який вибуває, під розписку в корінці атестата або старшому команди на руки.
Корінець атестата залишається в бухгалтерії і є підставою для записів у щоденнику обліку руху осіб, які харчуються. Тотожність записів в атестаті і його корінці курсант, старший команди, начальник варти підтверджують своїм підписом.
5. У разі прибуття осіб, які мають право на продовольче забезпечення, з іншої установи вони зараховуються на продовольче забезпечення наказом начальника установи, до якої вони прибули, із зазначенням кількості осіб, які харчуються за кожною нормою окремо.
Засуджені та особи, узяті під варту, які прибули до установи, зараховуються на харчування у день прибуття, але не менше ніж за 4 години до наступного приймання їжі згідно із затвердженим розпорядком дня, якщо інше не передбачено продовольчим атестатом. Для зручності підрахунку виданих дободач харчування 1 дободачу умовно поділяють на: 0,25 дободачі - сніданок; 0,5 дободачі - обід та 0,25 дободачі - вечеря.
Засуджені та особи, узяті під варту, які прибули до установи в нічний час, зараховуються на харчування з обіду, якщо інше не передбачено продовольчим атестатом.
Курсанти та слухачі закладів освіти ДКВС України тимчасово знімаються із харчування на час перебування їх у звільненні, що триває одну добу та більше.
За період (доба та більше), що минув, продукти згідно з нормами харчування не видаються.
6. Підставою для виключення із продовольчого забезпечення є наказ начальника установи, який видається у зв’язку з:
вибуттям до іншої установи або звільненням засуджених та осіб, узятих під варту, у встановленому законодавством порядку;
вибуттям із будинку дитини при установі виконання покарань дитини, яка досягла трирічного віку (в окремих випадках, передбачених законодавством,- до чотирирічного віку), або звільненням від відбування покарання її матері;
присвоєнням первинних спеціальних звань середнього начальницького складу курсантам закладів освіти ДКВС України або відрахуванням їх із закладів освіти;
закінченням навчання слухачами закладів освіти, у тому числі які не мають спеціальних звань рядового і начальницького складу ДКВС України, та персоналом ДКВС України, який проходив професійне навчання в закладах освіти ДКВС України, або відрахуванням їх із закладів освіти.
Засудженим, які звільнені від відбування покарання, на час проїзду до місця проживання, атестат на продовольство не видається, а про забезпечення їх продовольством (грошовою компенсацією) вказується в розпорядженні начальника установи.
Особи, які одержують належне їм харчування продуктами на руки або замість них грошову компенсацію, при вибутті з установи виключаються з продовольчого забезпечення з дня, що є наступним за днем, по який вони забезпечені набором сухих продуктів або грошовою компенсацією.
7. При переміщенні осіб, які забезпечуються харчуванням в установах, видається набір сухих продуктів:
засудженим та особам, узятим під варту, які переміщуються з одного слідчого ізолятора до іншого, із слідчого ізолятора до місця відбування покарання, з одного місця відбування покарання до іншого, та особам, які звільнені від відбування покарання і прямують до місця проживання, та в разі, коли неможливо приготувати гарячу їжу з продуктів основних норм;
курсантам та слухачам закладів освіти ДКВС України у тих випадках, коли немає можливості приготувати гарячу їжу з продуктів основних норм. За дні забезпечення сухими продуктами харчування призначені їм продовольчі норми не видаються, грошова компенсація замість них не виплачується;
хворим особам, позбавленим волі, та неповнолітнім на час переміщення видається набір продуктів за призначенням лікаря в межах вартості продуктів, що входять до норми харчування, за якою вони забезпечуються в установах перебування, та затверджених норм заміни.
8. На час прямування до місця проживання звільнених від відбування покарання жінок з дітьми набір продуктів за призначенням лікаря видається також і на дітей, ураховуючи вартість продуктів, що входять до норми забезпечення дітей.
9. Строк харчування сухими продуктами не повинен перевищувати трьох діб. Особи, які переміщуються до місця призначення більше ніж протягом трьох діб, обов’язково забезпечуються гарячим харчуванням.
10. Курсанти закладів освіти ДКВС України мають право на отримання грошової компенсації замість продовольчого забезпечення протягом усього періоду навчання до дня їх випуску в розмірі вартості цих норм згідно із законодавством.
11. Виплата встановленої вартості норм харчування за час відпустки курсантам закладів освіти ДКВС України не проводиться, крім курсантів із числа сиріт, осіб, позбавлених батьківського піклування або у яких один із батьків загинув під час виконання службових обов’язків у ДКВС України, а також під час перебування зазначеної категорії громадян у відпустці у зв’язку із хворобою.
12. Грошова компенсація виплачується за період, що не перевищує загального строку позовної давності відповідно до законодавства.
13. Продовольчо-дорожніми грошима можуть забезпечуватися засуджені, які звільнені від відбування покарання, та курсанти закладів освіти ДКВС України на час проїзду до місця проживання у розмірі вартості норм харчування згідно із законодавством.
14. Грошова компенсація курсантам закладів освіти ДКВС України замість харчування на шлях прямування виплачується за місцем навчання (стажування). При цьому загальний час перебування у дорозі, за який нараховується грошова компенсація замість норм харчування, не повинен перевищувати часу, обчисленого з розрахунку норм пересування (з урахуванням пересадок) на добу.
15. Засуджених, які звільнені від відбування покарання, на час проїзду до місця проживання дозволяється замість набору продуктів забезпечувати коштами у розмірі вартості продуктів, що входять до норми харчування набору сухих продуктів.
Час перебування в дорозі понад 6 годин вважається повною добою.
IV. Порядок організації зберігання продуктів харчування, техніки, майна та тари продовольчої служби
1. Для приймання, зберігання і відпуску продовольства, техніки, майна і тари продовольчої служби (далі - майно) призначені продовольчі склади, які будуються за типовими проєктами та забезпечують надійне зберігання і правильне розміщення майна.
Вимоги до посадових осіб, які організовують та контролюють приймання, зберігання і відпуск майна, умов утримання продовольчих складів, їх обладнання встановлюються згідно із законодавством.
2. Приміщення і обладнання продовольчих складів повинні відповідати санітарно-гігієнічним вимогам до об’єктів продовольчої служби і забезпечувати протипожежну безпеку.
Забороняється використовувати для зберігання майна споруди, які не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, а також підвали, у яких прокладено системи водопостачання, каналізації, опалення тощо.
3. Перед прийняттям продовольства на зберігання проводиться профілактична дезінфекція (дезінсекція, дератизація). Надалі за потреби проводиться дезінфекція за епідемічними показниками. У разі виявлення комах або гризунів негайно проводиться хімічна обробка приміщень (дезінсекція або дератизація).
4. Підвезення продовольства здійснюється в спеціальному автотранспорті, що має відповідати вимогам, встановленим законодавством України.
5. Продовольство і майно, яке надходить на зберігання, повинні відповідати вимогам чинного законодавства. Його розміщення на складі проводиться з урахуванням строків виготовлення і часу надходження на склад, асортименту, призначення, виду упаковки, можливого товарного сусідства, стійкості при зберіганні та інших ознак.
Складські приміщення забезпечуються холодильним обладнанням у достатній кількості для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються.
6. Перевірка на предмет ураження продовольства шкідниками проводиться не рідше одного разу на місяць у холодний період року і не рідше одного разу на тиждень при температурі повітря вище +10 °C.
7. Порожня тара зберігається в окремому приміщенні.
8. Поточний ремонт приміщень продовольчих складів проводиться не рідше одного разу на рік.
Приміщення стаціонарних холодильників піддають дезінфекції в міру необхідності, але не рідше двох разів на рік.
V. Порядок організації роботи їдальні установи
1. Харчування осіб в установах організовується:
для засуджених - у їдальнях, які розміщуються на території, що охороняється, у житлових, а в деяких випадках у виробничих зонах у спеціальних будівлях, збудованих або реконструйованих за типовими проєктами. Зал для приймання їжі повинен забезпечити локалізацію осіб, які перебувають у житловій зоні, та осіб, які працюють на виробництві. Особам, які утримуються в приміщеннях камерного типу, їжа видається безпосередньо в камери;
для засуджених та осіб, узятих під варту, які перебувають в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань із камерним режимом утримання,- в харчоблоках, кухнях (далі - їдальні), які розміщені в режимному корпусі або спеціальній будівлі на території, що охороняється, збудованих або реконструйованих за типовими проєктами. Особам, які утримуються в приміщеннях камерного типу, їжа видається безпосередньо в камери;
для дітей, які тримаються в будинках дитини при установі виконання покарань, у якій відбувають покарання їхні матері,- у їдальнях, які розміщуються безпосередньо в будинках дитини при установі виконання покарань та збудовані або реконструйовані за типовими проєктами;
для курсантів, слухачів та абітурієнтів навчальних закладів - у їдальнях при навчальних закладах, збудованих або реконструйованих за типовими проєктами.
Для недопущення зривів харчування в установах обладнуються пункти резервних засобів приготування їжі та випікання хліба на твердому паливі.
2. У їдальнях забезпечується належний стан приміщень відповідно до вимог законодавства України.
3. Залежно від призначення приміщення їдальні розподіляються на виробничі, допоміжні, побутові, технічні і зали для приймання їжі (обідні зали).
Структура і площі приміщень їдальні, вимоги щодо їх утримання та обладнання визначаються згідно із законодавством.
Опалення приміщень їдальні в опалювальний період повинно бути регульованим і безперервним протягом доби.
Приміщення їдальні повинні забезпечувати послідовність технологічного процесу обробки продуктів та приготування їжі і недопущення зустрічного руху персоналу їдальні й осіб, які харчуються.
Виробничі приміщення повинні бути взаємопов’язані, що забезпечує правильну організацію роботи і скорочує шляхи проходження продуктів при обробці. Не допускаються зустрічні потоки сирих та варених продуктів, брудного і чистого посуду, готової їжі та брудного посуду. Розміщення технологічного і холодильного устаткування проводиться таким чином, щоб забезпечувалась послідовність руху продуктів при їх обробці. У кожному виробничому цеху повинні бути встановлені раковини для миття рук з підведеною до них гарячою та холодною водою.
При монтуванні технологічного устаткування в приміщеннях їдальні враховуються вимоги щодо охорони праці.
Кожна одиниця устаткування в приміщеннях їдальні згідно з наказом начальника установи закріплюється за визначеною особою, яка зобов’язана виконувати правила експлуатації, технічного обслуговування і техніки безпеки під час роботи з ним, стежити за своєчасним проведенням поточного ремонту і виконувати санітарно-гігієнічні вимоги щодо його утримання.
Зал для приймання їжі (обідній зал) повинен мати площу з розрахунку не менше 0,9 м2 на одне посадкове місце. У слідчих ізоляторах та установах виконання покарань із камерним режимом тримання обідні зали обладнуються лише для засуджених, залишених для виконання роботи з господарського обслуговування.
Зал для приймання їжі обладнується лінією роздачі їжі (самообслуговування), яка відокремлюється декоративними перилами від основної площі обідньої зали і забезпечує прохід осіб, які харчуються, у колону по одному від входу зали до вікон роздачі їжі.
4. Для виконання допоміжних робіт в їдальні установи Міністерством юстиції України затверджується штат обслуговувального персоналу з розрахунку 3-4 працівники на 100 осіб, які харчуються. Якщо кількість осіб, які харчуються, перевищує 100 осіб, то виділяється додатково ще 2 працівники на кожні наступні 100 осіб.
Підготовку обслуговувального персоналу їдальні забезпечує начальник (керуючий) їдальні.
Обслуговувальний персонал їдальні не допускається до обробки м’яса і риби, приготування і роздачі їжі, порціювання масла тваринного, розливання киселю і компоту, чищення вареної картоплі і овочів, а також миття казанів.
Для нарізання хліба, порціювання масла тваринного та цукру і їх видачі виділяється один різальник хліба з розрахунку до 500 осіб, які харчуються в їдальні, два різальники хліба - від 500 до 1000 осіб та три різальники хліба – понад 1500 осіб.
5. Меню-розкладка продуктів - це основний документ, за яким планується харчування в установах. Вимоги до режиму харчування реалізуються в меню-розкладці продуктів, яке дозволяє раціонально використати продукти згідно з нормами харчування, встановленими законодавством. Проміжок часу між прийманням їжі не повинен перевищувати семи годин (без урахування часу, відведеного для сну).
Меню-розкладка продуктів складається начальником (керуючим) їдальні під керівництвом заступника начальника установи з інтендантського та комунально-побутового забезпечення (начальника відділу (старшого інспектора групи) інтендантського та господарського забезпечення) за участю начальника (завідувача) закладу охорони здоров’я, підписується ними і затверджується начальником установи.
При передачі продуктів харчування з продовольчого складу установи в їдальню для приготування їжі обов’язково проводиться зважування продуктів харчування, і вони відпускаються начальнику (керуючому) їдальні за накладними, виписаними у двох примірниках на підставі меню-розкладки продуктів та наказу по установі про чисельність осіб, які тримаються в установі, згідно з нормами харчування, встановленими законодавством.
Якість та кількість продовольства, що отримується з продовольчого складу, перевіряються начальником (керуючим) їдальні та медичним працівником закладу охорони здоров’я.
Начальник (керуючий) їдальні відпускає продукти кухарям за масою на підставі котлового ордера за формою згідно з додатком 2 до цього Положення на кожне приготування їжі відповідно до меню-розкладки продуктів і чисельності тих, хто харчується в їдальні.
Котловий ордер виписується в бухгалтерії установи і передається в їдальню установи разом з накладною і призначається для розподілу продуктів за прийомами їжі і нормами забезпечення продовольства, отриманого зі складу в їдальню на добу для видачі його кухарям для приготування їжі. Дані про масу продуктів записуються в котловий ордер без урахування відходів при первинній обробці (маса брутто).
Їжа в їдальнях готується відповідно до меню-розкладки продуктів тричі на добу: на сніданок, обід і вечерю. При цьому на сніданок і вечерю готується по одній II страві, на обід - салат, I і II страви, а в спеціальних виховних установах (секторах для відбування покарання засудженим неповнолітнім, утворених у виправних колоніях мінімального та середнього рівнів безпеки) готується ще й III страва (рекомендований перелік страв у їдальнях на тиждень визначається згідно з додатком 3 до цього Положення).
{Абзац сьомий пункту 5 розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 3398/5 від 22.09.2023}
Унесення змін до затвердженого меню-розкладки продуктів дозволяється у виняткових випадках з письмового дозволу начальника установи. При цьому начальник установи підписує дозвіл на внесення змін безпосередньо на першому примірнику меню-розкладки продуктів та на відповідному рапорті заступника начальника установи з інтендантського та комунально-побутового забезпечення. На іншому примірнику, який є в їдальні, запис про внесення змін здійснює начальник (керуючий) їдальнею з поміткою «З дозволу начальника установи».
Меню-розкладка продуктів, що закладаються у котел для приготування страви на одну особу на добу, складається у двох примірниках один раз на тиждень окремо за кожною нормою харчування за формою згідно з додатком 4 до цього Положення. Перший примірник (оригінал) залишається в бухгалтерії установи і є підставою для виписування продуктів із продовольчого складу в їдальню, другий - у гарячому цеху для керівництва під час приготування їжі.
Для урізноманітнення харчування або в разі відсутності встановлених продуктів на продовольчому складі дозволяється при складанні меню-розкладки продуктів проводити заміну одних продуктів іншими відповідно до норм заміни продуктів харчування, встановлених законодавством (далі - норми заміни).
Під час державних свят харчування покращується шляхом видачі додаткових продуктів, що надійшли до установи за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, або заміни продуктів харчування згідно із затвердженими законодавством нормами.
Норма триразового харчування розподіляється відповідно до енергетичної цінності (калорійності) продуктів таким чином: на сніданок - 30-35%, на обід - 40-45% і на вечерю - 20-30%.
Маса перших страв становить 600 г (у спеціальних виховних установах (секторах для відбування покарання засудженим неповнолітнім, утворених у виправних колоніях мінімального та середнього рівнів безпеки) - 500 г). Маса твердої частини першої страви повинна становити 40-45% від загальної маси. Маса других страв повинна бути не менше 250 г.
{Абзац тринадцятий пункту 5 розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 3398/5 від 22.09.2023}
6. На дієтичне харчування зараховуються особи, які страждають хворобами органів травлення.
Зарахування на дієтичне харчування здійснюється згідно з наказом начальника установи на підставі затверджених начальником (завідувачем) закладу охорони здоров’я списків осіб, які потребують такого харчування. Їжа готується за окремим меню-розкладкою продуктів, що складають начальник (завідувач) закладу охорони здоров’я та старший інспектор з організації продовольчого забезпечення разом із начальником (керуючим) їдальні.
Дієтичне харчування передбачає при плануванні часткову заміну одних продуктів іншими згідно з нормами заміни.
7. Харчування осіб, хворих на туберкульоз, здійснюється в окремих місцях приймання їжі. При цьому їжа готується п’ять разів на добу згідно із затвердженою розкладкою продуктів.
Меню-розкладка продуктів для осіб, хворих на туберкульоз, складається з урахуванням установленого розподілу продовольства по прийомах їжі залежно від їх енергетичної цінності, забезпечення різноманітності харчування та доведення до осіб, які харчуються, тижневої норми продуктів харчування. Добові норми хліба, м’яса, риби, масла тваринного, маргарину, олії, цукру, яєць, молока, соку доводяться щодня в повному обсязі. Таке продовольство, як хліб, масло тваринне, яйця, сир твердий, видається на стіл порційно.
Приймання їжі особами, хворими на туберкульоз, здійснюється згідно з внутрішнім розпорядком дня, затвердженим начальником установи, в якому повинно бути передбачено час для сніданку, 2-го сніданку, обіду, полуденка і вечері. Проміжок часу між прийманням їжі не повинен перевищувати 3,5 години, не враховуючи часу, відведеного для сну.
8. Контроль за порядком у їдальні під час приймання їжі здійснюють черговий помічник начальника установи, черговий їдальні (у закладах освіти), начальник (керуючий) їдальні, начальники відділень та молодші інспектори відділу нагляду та режиму - для установ виконання покарань.
9. Заборонена видача їжі без зняття проби і відмітки в книзі обліку якості їжі медичним працівником закладу охорони здоров’я та черговим помічником начальника установи.
10. Не підлягають опробуванню цукор, масло тваринне та інші продукти харчування, які вживаються у натуральному вигляді.
11. За рішенням адміністрації установи та за згодою осіб, які харчуються, хліб на кожний прийом їжі може видаватись нарізаними тонкими скибочками за фактичною потребою, але не більше встановлених норм. Цукор в установах виконання покарань видається в розчиненому вигляді у III страві.
12. У разі необхідності доставки їжі до місць проведення робіт особам, які харчуються, їжа перевозиться в опечатаних термосах. Хліб та посуд доставляються в спеціальних ящиках, розділених на дві секції,- для хліба та посуду. Їжа приймається у спеціально облаштованих місцях із дотриманням санітарних вимог.
13. У випадках, передбачених законодавством, особам, залученим до роботи зі шкідливими умовами праці, видається лікувально-профілактичне харчування та молоко за списками, затвердженими начальником установи. Молоко видається тільки у кип’яченому вигляді. Категорично заборонено самостійно виготовляти із молока кисломолочні продукти.
14. У приміщення камерного типу установ виконання покарань та слідчих ізоляторів їжа доставляється у промаркованих термосах обслуговувальним персоналом їдальні, який пройшов відповідний медичний огляд. Доручати роздачу їжі іншим особам, а також передавати термоси з їжею в камери для самостійної її роздачі заборонено.
Миски та ложки видаються особам, які харчуються, тільки на час приймання їжі, після чого вилучаються. Миття та зберігання посуду здійснюються в приміщеннях для миття посуду режимних корпусів.
15. У приміщеннях камерного типу слідчих ізоляторів хліб та цукор видається особам, які харчуються, згідно з установленими законодавством нормами один раз на добу перед сніданком. Засудженим із числа обслуговувального персоналу та неповнолітнім хліб видається на кожний прийом їжі.
16. Харчування дітей у дитячих будинках при установах виконання покарань здійснюється згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 року № 298/227, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за № 523/12397.
17. В їдальні установи щодня залишаються добові проби кожної страви раціону. Відбір проб здійснює кухар з казана у присутності медичного працівника закладу охорони здоров’я в чистий посуд з кришкою (попередньо помитий та перекип’ячений) до видачі їжі. Добові проби зберігаються в холодильнику їдальні при температурі від +4 до +8 °C. Проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня.
18. На санітарно-гігієнічні потреби персоналу їдальні щодоби видається для місць загального користування (умивальника) мило за Нормами витрат мила на туалетні, санітарно-гігієнічні потреби і миття в лазні для осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 10 лютого 2012 року № 233/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 10 лютого 2012 року за № 204/20517.
19. Навчання кухарського складу установ здійснюється відповідно до навчального плану, який визначається Генеральною дирекцією.
20. Для проведення практичних занять з начальником (керуючим) їдальні, кухарським складом їдальні та іншим штатним персоналом їдальні з організації харчування заступником начальника установи з інтендантського та комунально-побутового забезпечення (начальником відділу (старшим інспектором групи) інтендантського та господарського забезпечення) під керівництвом начальника установи за участю керівного складу установи щомісяця в першу середу організовується проведення контрольного приготування їжі.
21. Перелік документації, яка зберігається у начальника (керуючого) їдальні, вимоги до штатного та обслуговувального персоналу щодо утримання виробничих приміщень їдальні, їх облаштування та дотримання технології приготування їжі встановлюються Міністерством юстиції України за пропозицією Генеральної дирекції.
1. Ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності продовольчого забезпечення в установах здійснюються відповідно до вимог нормативно-правових актів з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності.
2. Відшкодування вартості харчування та інших послуг здійснюється в порядку, передбаченому законодавством.
Додаток 1 |
Додаток 2 |
Додаток 3 |
РЕКОМЕНДОВАНИЙ ПЕРЕЛІК
страв у їдальнях на тиждень
Найменування страв | Усього на тиждень | У тому числі | ||
сніданок | обід | вечеря | ||
Салати | 7 разів | - | 7 разів | - |
I страви: | 7 разів | - | 7 разів | - |
борщ | 3 рази | - | 3 рази | - |
розсольник | 1 раз | - | 1 раз | - |
суп з крупою | 3 рази | - | 3 рази | - |
II страви: |
|
|
|
|
м’ясо тушковане | 14 разів | 7 разів | 7 разів | - |
риба | 7 разів | - | - | 7 разів |
Гарніри до II страв: | 21 раз | 7 разів | 7 разів | 7 разів |
картопля варена | 4 рази | - | - | 4 рази |
капуста тушкована | 1 раз | - | - | 1 раз |
рагу овочеве | 1 раз | - | - | 1 раз |
каша з крупи | 13 разів | 6 разів | 6 разів | 1 раз |
макарони відварені | 2 рази | 1 раз | 1 раз | - |
Cоуси | 21 раз | 7 разів | 7 разів | 7 разів |
Додаток 4 |
МЕНЮ-РОЗКЛАДКА ПРОДУКТІВ,
що закладаються у котел на одну особу на добу за нормою харчування