{Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 1750 від 11.09.2020}
Про затвердження нормативів, у межах яких проводиться часткова компенсація у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, форм звітності та переліку обладнання, механізмів і техніки
Відповідно до пунктів 5, 7-10 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року № 587 (із змінами), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
1) нормативи, у межах яких проводиться часткова компенсація вартості закладення насаджень, догляду за ними до вступу у плодоношення та придбання матеріалів, необхідних для проведення таких робіт (без урахування проектних робіт);
2) нормативи, у межах яких проводиться часткова компенсація вартості проектних робіт для закладення насаджень, догляду за ними до вступу у плодоношення;
3) нормативи, у межах яких проводиться часткова компенсація вартості будівництва холодильників з регульованим газовим середовищем та ємністю від 500 тонн для зберігання столових сортів винограду та плодів власного виробництва;
4) нормативи, у межах яких проводиться часткова компенсація вартості придбання ліній товарної обробки плодів;
5) нормативи, у межах яких проводиться часткова компенсація вартості будівництва об'єкта із заморожування плодово-ягідної продукції;
6) перелік механізмів та техніки для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві та хмелярстві і нового обладнання для висушування фруктів, модернізації холодильного та газового режимів зберігання у реконструйованих холодильниках, що підлягають частковій компенсації їх вартості;
7) акт про фактичний обсяг виконаних робіт та витрат;
8) зведена відомість про фактичні витрати та попередні обсяги компенсації;
9) висновок за результатами проведення виїзної перевірки та аналізу отриманих документів;
10) акт інвентаризації насаджень;
11) звіт про результати виїзної перевірки, проведеної комісією після завершення будівництва холодильника з регульованим газовим середовищем;
12) звіт про результати виїзної перевірки, проведеної комісією після завершення будівництва об'єкта із заморожування плодово-ягідної продукції.
2. Визнати такими, що втратили чинність:
наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 березня 2018 року № 151 "Про затвердження нормативів, у межах яких проводиться компенсація у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, форм звітності та переліку механізмів і техніки", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 березня 2018 року за № 373/31825;
наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 29 листопада 2019 року № 461 "Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 березня 2018 року № 151", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04 грудня 2019 року за № 1204/34175.
3. Департаменту аграрної політики забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
ЗАТВЕРДЖЕНО |
НОРМАТИВИ,
у межах яких проводиться часткова компенсація вартості закладення насаджень, догляду за ними до вступу у плодоношення та придбання матеріалів, необхідних для проведення таких робіт (без урахування проектних робіт)
Культура | Схема посадки*/саджанець | Тривалість створення, років | Вартість садивного матеріалу, грн/шт. | Вартість повного комплексу робіт на 1 га з матеріалами, тис. грн | ||||
підготовка ґрунту та посадка | спорудження шпалери | догляд за насадженнями (з розрахунку на рік) | будівництво систем краплинного зрошення | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Зерняткові | ||||||||
Яблуня | 4х2,5-1,5 | однорічний | 4 | 30 | 33,5 |
| 16,0 | 53,0 |
дворічний | 3 | 45 | ||||||
4х1,25-0,8 | однорічний | 3 | 30 | 37,5 | 81,8 | 19,2 | ||
дворічний | 2 | 45 | ||||||
3,5х1-0,8 | кніп-баум | 1 | 60 | 40,2 | 98,2 | 22,0 | 63,0 | |
Груша | 4х2,5 | однорічний | 4 | 35 | 33,5 |
| 16,0 | 53,0 |
4х1,5-1 | дворічний | 3 | 45 | 35,0 | 81,8 | 16,8 | ||
Кісточкові | ||||||||
Вишня | 5х3 | 4 | 40 | 30,5 |
| 9,0 | 48,0 | |
4х2-1 | на вегетативній підщепі | 3 | 80 | 33,5 | 14,3 | 53,0 | ||
Слива | 5х4-3 | 5 | 35 | 30,5 |
| 9,0 | 48,0 | |
4х3 | на вегетативній підщепі | 3 | 60 | 32,0 | 12,5 | 53,0 | ||
Черешня | 5х4-2 | 4 | 40 | 30,5 |
| 9,0 | 48,0 | |
4х2,5-2 | на вегетативній підщепі | 3 | 80 | 32,8 | 81,8 | 13,4 | 53,0 | |
Абрикос | 6х4 | 5 | 35 | 27,8 |
| 8,2 | 42,0 | |
5х3 | на вегетативній підщепі | 3 | 80 | 30,5 | 9,0 | 48,0 | ||
Персик | 5х4 | 4 | 40 | 30,0 |
| 8,8 | 48,0 | |
5х3 | на вегетативній підщепі | 2 | 80 | |||||
Мигдаль | 6х4 | 6 | 50 | 27,8 |
| 7,8 | 42,0 | |
Дерен | 5х3 | 6 | 80 | 30,5 |
| 8,7 | 48,0 | |
4х2 | 6 | 32,8 |
| 12,5 | 53,0 | |||
Горіхоплідні | ||||||||
Горіх волоський** | 12х12 | щеплений | 6 | 330 | 11,1 |
| 3,0 | 53,9 |
Фундук | 5х4-3 | 5 | 80 | 28,0 |
| 6,0 | 48,0 | |
Ягідні | ||||||||
Суниця | 1,5-1,2+0,3х0,25 | 1 | 2,8 | 33,7 |
| 13,0 | 72,0 | |
Малина | 3х0,5-0,4 | 2 | 18 | 22,9 | 47,0 | 13,1 | 67,0 | |
3,5х0,5-0,4 | 20,1 | 40,0 | 11,3 | |||||
Ожина | 3х1,5 | 2 | 20 | 21,9 | 47,0 | 10,6 | ||
3,5х1,5 | 0,2 | 40,0 | 9,1 | |||||
Лохина та чорниця | 3,5-3х1,5-0,7 | однорічні | 4 | 45 | 69,5 |
| 11,5 | 67,0 |
дворічні | 3 | 65 | ||||||
Смородина чорна та порічка | 3,5-3х1-0,7 | 3 | 9 | 7,5 |
| 8,1 | ||
2,5х1-0,7 | 8,0 | 9,2 | ||||||
Аґрус | 3,5-3х1-0,7 | 3 | 17 | 7,5 | 8,1 | |||
Жимолость | 3,5-3х1,5-1 | 3 | 20 | 7,3 |
| 8,1 | ||
Обліпиха | 4х2,5-2 | 3 | 50 | 7,1 |
| 4,6 | 53,0 | |
Калина | 4х2,5-3 | 3 | 9 | 7,1 |
| 4,6 | ||
Аронія | 4,5х3,5 | 3 | 9 | 6,5 |
| 3,0 | 50,0 | |
Актинідія | 5х4 | 3 | 90 | 30,0 | 97,0 | 11,7 | 48,0 | |
Виноградники | ||||||||
Виноград | 3х1,75-1 | щеплені | 4 | 22 | 37,8 | 76,3 | 19,6 | 71,0 |
2,5х1 | 42,3 | 92,5 | 23,5 | 79,0 | ||||
Хмільники | ||||||||
Хміль | 3х1,5-0,75 | 1 | 36 | 37,8 | 342,0 | 45,8 | 67,0 | |
Маточники | ||||||||
Маточно-живцеві сади*** | 5х2 | базовий | 3 | 120 | 26,3 |
| 12,9 | 48,0 |
Маточники вегетативно розмножуваних підщеп | 1,4х0,2 | базовий | 2 | 12,6 | 26,0 |
| 29,0 | 74,0 |
Виноград (маточник підщепних лоз) | 3х2 | базовий | 3 | 15 | 30,0 | 76,3 | 11,1 | 71,0 |
сертифікований | 8 | |||||||
Виноград (маточник прищепних лоз) | 3х1,5 | базовий | 3 | 42 | 37,8 | 76,3 | 18,7 | 71,0 |
сертифікований | 22 |
__________
* У разі використання іншої схеми посадки, передбаченої проєктною документацією, проводиться перерахунок на фактично необхідну кількість садивного матеріалу.
** Мікродощування.
*** У разі закладення маточно-живцевих горіхових садів вартість саджанців розраховується із застосуванням нормативу вартості саджанців горіха для закладення промислових насаджень (у перерахунку на один саджанець).
ЗАТВЕРДЖЕНО |
НОРМАТИВИ,
у межах яких проводиться часткова компенсація вартості проектних робіт для закладення насаджень, догляду за ними до вступу у плодоношення
№ з/п | Площа проєктування* (га) | Витрати на площу проєктування, грн |
1 | 5 | 17200 |
2 | 10 | 20790 |
3 | 20 | 29560 |
4 | 30 | 35100 |
5 | 50 | 41170 |
6 | 100 | 46300 |
__________
* У разі проєктування площі посадки, не вказаної в цих нормативах, проводиться такий розрахунок на площу проєктування:
| норматив (Н) на 5 га |
| Н на S, більшу від запроєктованої - Н на S, меншу від запроєктованої |
| норматив (Н) на 100 га |
__________ |
|
ЗАТВЕРДЖЕНО |
НОРМАТИВИ,
у межах яких проводиться часткова компенсація вартості будівництва холодильників з регульованим газовим середовищем та ємністю від 500 тонн для зберігання столових сортів винограду та плодів власного виробництва
Ємність холодильника*, т | Нормативи на обладнання з монтажем для нового будівництва** | Проєктні роботи, тис. грн | ||||||
вартість споруди (фундамент, будівля, інженерне забезпечення тощо), тис. грн | вартість обладнання РГС, тис. грн | ємність камери зберігання, т*** | вартість камери зберігання (сендвіч, двері, ізоляція підлоги), тис. грн | вартість повітроохолоджувачів у холодильній камері, тис. грн | допустима кількість камер | вартість холодильного обладнання без повітроохолоджувачів, тис. грн | ||
500 | 2800 | 1725 | 100 | 227 | 85 | 2-5 | 910 | 283,7 |
150 | 299 | 120 | ||||||
200 | 372 | 160 | ||||||
250 | 429 | 200 | ||||||
1000 | 5180 | 2935 | 100 | 221 | 84 | 4-10 | 1635 | 313,6 |
150 | 297 | 120 | ||||||
200 | 369 | 158 | ||||||
250 | 425 | 198 | ||||||
2000 | 8500 | 3950 | 100 | 219 | 84 | 8-16 | 2555 | 373,5 |
150 | 295 | 119 | ||||||
200 | 365 | 158 | ||||||
250 | 421 | 193 | ||||||
5000 | 17980 | 8225 | 100 | 215 | 83 | 20-40 | 4355 | 539,3 |
150 | 294 | 119 | ||||||
200 | 362 | 157 | ||||||
250 | 417 | 190 |
__________
* У разі будівництва суб'єктом господарювання у звітному році більше одного холодильника з регульованим газовим середовищем розмір компенсації нараховується на загальну потужність.
** У разі будівництва холодильника, ємність якого відрізняється від визначеного нормативами, але не вище максимальної ємності, проводиться перерахунок на фактично заявлену ємність за формулою: Нх = Н < х + (Н > х - Н < х) / (V > х - V < х) ґ (Vх - V < х), розрахунок на елементи холодильника ємністю вищою від максимально визначеної ємності здійснюється за формулою Нх = Н < х / V < х × Vх, де Нх - норматив на елемент заявленого холодильника, Н > х - норматив на елемент більшого від заявленого холодильника, Н < х - норматив на елемент меншого від заявленого холодильника, Vх - ємність заявленого холодильника (камери), V > х - ємність більшого від заявленого холодильника (камери), V < х - ємність меншого від заявленого холодильника (камери).
*** У разі будівництва камери, ємність якої менша від мінімально визначеної ємності, розрахунок на елемент камери здійснюється за формулою Нк = Н > к / V > к × Vк, де Нк - норматив на елемент заявленої камери, Н > к - норматив на елемент більшої від заявленої камери, V > к - ємність більшої від заявленої камери, Vк - ємність заявленої камери.
ЗАТВЕРДЖЕНО |
НОРМАТИВИ,
у межах яких проводиться часткова компенсація вартості придбання ліній товарної обробки плодів
Ємність холодильника, тис. тонн | Нормативи на обладнання з монтажем | |||||
продуктивність лінії сортування, тонн/год | кількість параметрів сортування | вартість сортувальної лінії, тис. грн | допустима кількість ліній сортування, штук | лінія пакування в пакети, тис. грн | лінія пакування та палетування, тис. грн | |
1,5 - 4,0 | від 2,5 | від 2 | 2380 | 1 |
|
|
4,1 - 8,0 | від 5,5 | від 3 | 2820 | 1 | 1110 | 2965 |
Понад 8,1* | від 8,5 | від 3 | 3690 | 1 (на 7,5 тис. тонн) | 1110 | 6540 |
__________
* До лінії пакування та палетування обов'язково входять обладнання для пакування яблук на підложці, чотири або більше автоматичних укладальників на піддони, машини для вибірки палет, пересувна платформа, обв'язувальна машина, конвеєри.
ЗАТВЕРДЖЕНО |
НОРМАТИВИ,
у межах яких проводиться часткова компенсація вартості будівництва об'єкта із заморожування плодово-ягідної продукції
Площа, га | Тунелі заморозки з холодильним обладнанням | Об'єкт без тунеля заморозки | Проєктні роботи, тис. грн | ||||
вартість, тис. грн | продуктивність заморозки, від т/год | вартість об'єкта всього (фундамент, будівля, інженерне забезпечення, технологічні камери, холодильне обладнання тощо), тис. грн. | у т. ч. | ||||
технологічні камери** | вартість холодильного обладнання, тис. грн | ||||||
мінімальний об'єм камер, м3 | вартість камер без холодильного обладнання, тис. грн | ||||||
від 20* | 5520 | 0,50 | 3590 | 850 | 720 | 1170 | 85 |
від 30* | 6500 | 0,75 | 5340 | 1275 | 1070 | 1740 | |
від 40* | 9330 | 1,00 | 7200 | 1700 | 1440 | 2350 | 120 |
від 50 | 11300 | 1,50 | 8930 | 2300 | 1790 | 2910 | |
від 70 | 15000 | 2,50 | 13960 | 4000 | 2800 | 4550 | 170 |
__________
* Смородина, малина, ожина, суниця, вишня, слива, обліпиха.
** Технологічні приміщення, які обладані холодильною установкою (повітроохолоджувачем). Об'єм камер, де забезпечується температурний режим від -18° C і нижче, має складати не менше 40 відсотків від об'єму технологічних приміщень, представлених до компенсації
ЗАТВЕРДЖЕНО |
ПЕРЕЛІК
механізмів та техніки для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві та хмелярстві і нового обладнання для висушування фруктів, модернізації холодильного та газового режимів зберігання у реконструйованих холодильниках, що підлягають частковій компенсації їх вартості
трактори тягових класів 0,6; 0,9; 1,4; 2 або прирівняні до них за потужністю.
вежі для навішування підтримок;
вежі для дозаведення стебел хмелю;
відорювачі гребенів рядків хмелю;
зривачі плетин хмелю та хмільникові причепи до зривачів;
плуг-культиватор вузькорядний;
фрези, борони та інші ґрунтообробні вузькорядні знаряддя;
хмільникові причепи для підвезення плетин хмелю до хмелекомбайнів;
устаткування та обладнання для ізомеризації хмельових препаратів;
комплектуючі до хмелезбиральних ліній та комбайнів, хмелезбиральних комплексів, хмелесушарок, обприскувачів вентиляторних, хмелевих пресів, ліній і обладнання для гранулювання та екстрагування хмелю;
механізми для внесення добрив, вапнякових матеріалів та ґрунтових отрутохімікатів;
намотувачі підтримок хмелю (верстати);
мульчувачі та подрібнювачі рослинних решток;
хмелезбиральні лінії та комбайни, хмелезбиральні комплекси;
лінії та обладнання для гранулювання хмелю;
обладнання для екстрагування хмелю.
1) трактори тягового класу або прирівняні до них за потужністю | за наявності площі молодих насаджень на одиницю техніки, га |
0,6 | 10 |
0,9 | 15 |
1,4 | 20 |
2,0 | 40 |
2) виноградозбиральні комбайни | за наявності площі плодоносних насаджень на одиницю техніки від 100 га. |
корчувачі та скоби виноградникові;
пристрій для щеплення виноградних чубуків;
пристрій для калібрування виноградних чубуків;
самонавантажувальні причепи для збирання винограду;
машини для викопування саджанців;
розпушувачі виноградникові, у тому числі з пристроями для внесення мінеральних добрив;
культиватори виноградникові, у тому числі з пристроями для міжкущової обробки;
культиватори виноградникові фрезерні;
культиватори для догляду за виноградною шкілкою, у тому числі з пристроями для внесення добрив;
обприскувачі для внесення гербіцидів;
обприскувачі виноградної шкілки;
лозозбірники виноградникові, у тому числі з подрібнювачами;
машини для внесення органо-мінеральних добрив;
машини для захисту від заморозків;
косарки для скошування задерніння у міжряддях;
копачі траншей для будівництва краплинного зрошення;
1) трактори тягового класу або прирівняні до них за потужністю | за наявності площі молодих насаджень на одиницю техніки, га |
0,6 | 10 |
0,9 | 15 |
1,4 | 20 |
2,0 | 40 |
2) ягодозбиральні комбайни | за наявності площі плодоносних насаджень на одиницю техніки від 20 га |
машини для нарізання посадкових борозен;
машини для підгортання кущів маточних рослин;
машини для розгортання відсадків;
машини для розкриття кореневої системи маточних рослин;
машини для викопування насіннєвих підщеп;
машини для викопування саджанців;
машини для садіння саджанців, у тому числі для суниці;
косарки для скошування задерніння у міжряддях;
косарки для скошування листя суниці;
навантажувачі причіпні для контейнерів;
механізми причіпні для збирання продукції;
машини для захисту від заморозків;
культиватори, у тому числі з пристроями для пристовбурного обробітку;
обприскувачі для внесення гербіцидів;
машини для механічного проріджування зав'язі;
система заповнення обприскувача робочою рідиною;
універсальні агрегати для обробітку міжрядь;
машини для подрібнення гілок у міжряддях;
виштовхувачі гілок із міжрядь;
копачі траншей для будівництва краплинного зрошення;
машини для внесення органо-мінеральних добрив, у тому числі для внесення сипкого субстрату у пристовбурні смуги;
IV. Нове обладнання для висушування фруктів, модернізації холодильного та газового режимів зберігання
автоматизовані лінії для висушування фруктів;
обладнання систем вентиляції, компенсації тиску, безпеки, вимірювання;
ЗАТВЕРДЖЕНО |
| ЗАТВЕРДЖУЮ | ||
М. П. | _________ | ________________________ |
___________________________________________ |
АКТ
про фактичний обсяг виконаних робіт та витрат*
станом на _______________ 20__ р.
1. Підготовка ґрунту та посадка
Культура | Схема посадки | Підготовка ґрунту, га | Посадка, га | Фактично понесені витрати на підготовку ґрунту та посадку, тис. грн** | У тому числі вартість саджанців, тис. грн | Обсяг виконаних робіт, виходячи з нормативу витрат, тис. грн | У т. ч. вартість саджанців, виходячи з нормативу витрат, тис. грн |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Разом**: |
|
|
|
|
|
|
|
2. Догляд за молодими насадженнями
Культура | Схема посадки | Площа молодих насаджень, га | Фактично понесені витрати на догляд за молодими насадженнями, тис. грн | Обсяг виконаних робіт, виходячи з нормативу витрат, тис. грн |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|
|
|
|
|
Разом**: |
|
|
|
|
3. Спорудження шпалери (хмелешпалери)
Культура | Схема посадки | Площа молодих насаджень, де проводилися роботи зі спорудження шпалер (хмелешпалер), га, № плантації | Фактично понесені витрати зі спорудження шпалер (хмелешпалер), тис. грн** | Обсяг виконаних робіт, виходячи з нормативу витрат, тис. грн |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|
|
|
|
|
Разом**: |
|
|
|
|
4. Встановлення систем краплинного зрошення
Культура | Схема посадки | Площа молодих насаджень, де проводилися роботи зі встановлення систем краплинного зрошення, га | Фактично понесені витрати зі встановлення систем краплинного зрошення, тис. грн** | Обсяг виконаних робіт, виходячи з нормативу витрат, тис. грн |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|
|
|
|
|
Разом**: |
|
|
|
|
Культура | Площа проєктування, га | Фактично понесені витрати, тис. грн** | Обсяг виконаних робіт, виходячи з нормативу витрат, тис. грн |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
|
|
|
Разом**: |
|
|
|
6. Усього (відомості про витрати)
Фактично понесені витрати за весь комплекс проведених робіт, тис. грн** | Попередній обсяг компенсації, тис. грн |
|
|
Керівник | ____________ | ______________________ |
Головний бухгалтер | ____________ | ______________________ |
__________
* Заповнюється з наростаючим підсумком окремо по виноградарству, садівництву та хмелярству.
** Суб'єктами господарювання не включаються до витрат суми податку на додану вартість.
ЗАТВЕРДЖЕНО |
ЗВЕДЕНА ВІДОМІСТЬ*
про фактичні витрати та попередні обсяги компенсації у
_______________________
(галузь)
станом на ____________ 20__ р.
№ з/п | Район, суб'єкт господарювання | Фактичні витрати, тис. грн | Попередній обсяг компенсації**, тис. грн | Сума остаточної компенсації відповідно до наказів, тис. грн | Сума остаточної компенсації, яка не перерахована на поточний рахунок суб'єкта господарювання, тис. грн | Причини, через які не здійснено перерахування компенсації на поточний рахунок суб'єкта господарювання |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
|
|
|
|
|
|
|
Голова регіональної комісії | ________ | _________________ | "___" _______ 20__ р. |
__________
* Заповнюється з наростаючим підсумком окремо по виноградарству, садівництву та хмелярству.
** Відповідає сумі, визначеній в Акті про фактичний обсяг виконаних робіт та витрат.
ЗАТВЕРДЖЕНО |
| ЗАТВЕРДЖУЮ | ||
М. П. | _________ | ________________________ |
_____________________________________________ |
|
ВИСНОВОК
за результатами проведення виїзної перевірки та аналізу отриманих документів
станом на _______________ 20__ р.
1. Інформація щодо відповідності фактично виконаних обсягів робіт відображеним в акті про фактично виконані роботи та понесені витрати*.
2. Інформація щодо відповідності виконання технологічних операцій наявній проєктній документації.
3. Інформація щодо наявності повного пакета документів.
4. Інформація щодо підтвердження первинними бухгалтерськими документами заявлених на компенсацію витрат, відображених в акті про фактично виконані роботи та понесені витрати.
5. Наявність зауважень членів комісії.
6. Інформація щодо неврахування при визначенні попереднього обсягу компенсації частини заявлених до компенсації витрат та відповідні пояснення.
__________
* У разі заявлення на компенсацію невикористаних для виконання відповідних робіт матеріальних цінностей у цьому пункті відображається детальна інформація про них (наявність у суб'єкта господарювання, кількість тощо).
ЗАТВЕРДЖЕНО |
АКТ
інвентаризації насаджень
ЗАТВЕРДЖЕНО |
ЗВІТ
про результати виїзної перевірки, проведеної комісією після завершення будівництва холодильника з регульованим газовим середовищем
ЗАТВЕРДЖЕНО |
ЗВІТ
про результати виїзної перевірки, проведеної комісією після завершення будівництва об'єкта із заморожування плодово-ягідної продукції