Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки
{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 1063 від 11.12.2019
№ 1148 від 23.11.2020
№ 1202 від 17.11.2021
№ 1098 від 30.09.2022
№ 1359 від 22.12.2023
№ 36 від 16.01.2024
№ 335 від 26.03.2024}
Кабінет Міністрів України постановляє:
норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, згідно з додатком 1;
норми заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, згідно з додатком 2;
Порядок застосування норм харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, що додається.
2. Видатки, пов’язані з виконанням цієї постанови у 2025 році та наступних роках, здійснюються у межах асигнувань, передбачених відповідним розпорядникам бюджетних коштів.
{Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 11.12.2019, № 1148 від 23.11.2020, № 1202 від 17.11.2021, № 1098 від 30.09.2022, № 1359 від 22.12.2023}
3. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.
4. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2025 року.
{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 11.12.2019, № 1148 від 23.11.2020, № 1202 від 17.11.2021, № 1098 від 30.09.2022, № 1359 від 22.12.2023}
НОРМИ
харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки
Найменування продуктів | Кількість на одну особу на добу (грамів) | |
чоловіки | жінки | |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту | 500 | 400 |
Борошно пшеничне 1 сорту | 10 | 10 |
Крупи різні | 100 | 90 |
Бобові | 20 | 20 |
Макаронні вироби | 30 | 30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) | 100 | 100 |
Риба без голови | 100 | 100 |
Маргарин | 35 | 30 |
Олія соняшникова | 20 | 20 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 100 | 100 |
Яйця курячі, штук на тиждень | 2 | 2 |
Цукор | 40 | 40 |
Чай чорний байховий 1 сорту | 1 | 1 |
Сіль кухонна харчова | 12 | 10 |
Лавровий лист | 0,1 | 0,1 |
Перець | 0,1 | 0,1 |
Гірчиця харчова | 1 | 1 |
Томатна паста | 3 | 3 |
Картопля | 500 | 500 |
Овочі | 300 | 300 |
у тому числі: | ||
капуста | 150 | 150 |
буряк | 30 | 30 |
морква | 30 | 30 |
цибуля ріпчаста | 30 | 30 |
огірки, помідори, кабачки | 60 | 60 |
Фрукти сушені | 10 | 10 |
__________ |
|
2. Додатково до цієї норми видаються на одну особу на добу: |
Норма № 2 - для осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах та перебувають у місцях тимчасового тримання
Найменування продуктів | Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту | 450 |
Борошно пшеничне 1 сорту | 10 |
Крупи різні | 90 |
Бобові | 20 |
Макаронні вироби | 30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) | 100 |
Риба без голови | 100 |
Маргарин | 25 |
Олія соняшникова | 20 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 100 |
Яйця курячі, штук на тиждень | 1 |
Цукор | 40 |
Сіль кухонна харчова | 12 |
Чай чорний байховий 1 сорту | 1 |
Лавровий лист | 0,1 |
Перець | 0,1 |
Гірчиця харчова | 1 |
Томатна паста | 3 |
Картопля | 400 |
Овочі | 350 |
у тому числі: | |
капуста | 150 |
буряк | 40 |
морква | 50 |
цибуля ріпчаста | 50 |
огірки, помідори, кабачки | 60 |
Фрукти сушені | 10 |
__________ |
|
2. Додатково до цієї норми харчування видаються на одну особу на добу: |
Норма № 3 - для засуджених, які тримаються в приміщеннях камерного типу
Найменування продуктів | Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту | 450 |
Борошно пшеничне 1 сорту | 10 |
Крупи різні | 70 |
Бобові | 20 |
Макаронні вироби | 30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) | 80 |
Риба без голови | 100 |
Маргарин | 25 |
Олія соняшникова | 20 |
Цукор | 40 |
Сіль кухонна харчова | 12 |
Чай чорний байховий 1 сорту | 1 |
Лавровий лист | 0,1 |
Перець | 0,1 |
Гірчиця харчова | 1 |
Томатна паста | 3 |
Картопля | 400 |
Овочі | 350 |
у тому числі: | |
капуста | 150 |
буряк | 40 |
морква | 50 |
цибуля ріпчаста | 50 |
огірки, помідори, кабачки | 60 |
Фрукти сушені | 10 |
__________ |
|
2. Додатково до цієї норми харчування видаються на одну особу на добу: |
Найменування продуктів | Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту | 350 |
Печиво | 30 |
Борошно пшеничне 1 сорту | 50 |
Крупи різні | 70 |
Бобові | 10 |
Макаронні вироби | 30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) | 150 |
Риба без голови | 100 |
Олія соняшникова | 20 |
Масло вершкове | 30 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 400 |
Сметана (15 відсотків жирності) | 15 |
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) | 70 |
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) | 10 |
Яйця курячі, штук | 1 |
Цукор | 70 |
Сіль кухонна харчова | 12 |
Чай чорний байховий 1 сорту | 0,5 |
Какао-порошок | 5 |
Лавровий лист | 0,1 |
Перець | 0,1 |
Гірчиця харчова | 1 |
Томатна паста | 3 |
Картопля | 400 |
Овочі | 300 |
у тому числі: | |
капуста | 150 |
буряк | 30 |
морква | 40 |
цибуля ріпчаста | 30 |
огірки, помідори, кабачки | 50 |
Фрукти свіжі | 150 |
Фрукти сушені | 15 |
Соки плодові та ягідні | 200 |
Дріжджі | 2 |
__________ |
|
Норма № 5 - для хворих, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
Найменування продуктів | Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту | 400 |
Борошно пшеничне 1 сорту | 10 |
Крупи різні | 80 |
Бобові | 5 |
Макаронні вироби | 20 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) | 100 |
Риба без голови | 100 |
Маргарин | 15 |
Олія соняшникова | 20 |
Масло вершкове | 20 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 250 |
Яйця курячі, штук | 0,5 |
Цукор | 40 |
Сіль кухонна харчова | 10 |
Чай чорний байховий 1 сорту | 1 |
Лавровий лист | 0,1 |
Гірчиця харчова | 1 |
Томатна паста | 3 |
Картопля | 400 |
Овочі | 350 |
у тому числі: | |
капуста | 150 |
буряк | 50 |
морква | 50 |
цибуля ріпчаста | 40 |
огірки, помідори, кабачки | 60 |
Фрукти сушені | 15 |
__________ |
|
2. Додатково до цієї норми видаються на одну особу на добу: |
Норма № 6 - для дітей, які перебувають з матерями у слідчих ізоляторах та у будинках дитини при виправних колоніях Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ
Найменування продуктів | Кількість на одну особу на добу (грамів) | ||||
0-3 місяців | 4-5 місяців | 6-7 місяців | 8-11 місяців | 12-36 місяців | |
Хліб пшеничний із борошна 1 сорту | 20 | 110 | |||
Печиво | 15 | 15 | |||
Борошно пшеничне вищого сорту | 20 | ||||
Крупи різні | 15 | 20 | 30 | ||
Макаронні вироби | 5 | 5 | 5 | ||
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) | 50 | 90 | 110 | ||
Риба без голови | 25 | 30 | |||
Олія соняшникова | 3 | 6 | 9 | ||
Масло вершкове | 3 | 5 | 30 | ||
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 200 | 380 | 500 | ||
Сухі молочні суміші | 100 | 120 | 80 | 60 | |
Сметана (15 відсотків жирності) | 10 | ||||
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) | 30 | 50 | 50 | ||
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) | 5 | ||||
Яйця курячі, штук | 0,5 | 0,5 | |||
Цукор | 30 | 30 | 40 | ||
Сіль кухонна харчова | 2 | ||||
Чай | 4 | 4 | |||
Какао-порошок | 1 | ||||
Мед | 1 | ||||
Лавровий лист | 0,05 | ||||
Томатна паста | 3 | ||||
Крохмаль картопляний | 1 | 2 | 3 | ||
Дріжджі | 1 | ||||
Картопля | 50 | 85 | 150 | ||
Овочі | 120 | 180 | 260 | ||
у тому числі: | |||||
капуста | 60 | 100 | 150 | ||
буряк | 20 | 30 | 25 | ||
морква | 20 | 25 | 25 | ||
цибуля ріпчаста | 5 | 5 | 30 | ||
огірки, помідори, кабачки | 15 | 20 | 30 | ||
Фрукти свіжі | 30 | 75 | 150 | ||
Фрукти сушені | 4 | 6 | 10 | ||
Соки плодові та ягідні | 100 | ||||
Кислота лимонна | 0,1 | ||||
Ванільний цукор | 0,1 | ||||
Фруктове пюре | 30 | 50 |
Норма № 7 - для осіб, які переміщуються
Найменування продуктів | Комплект сніданку/ вечері | Комплект обіду | Кількість на одну особу |
Галети або сухарі з борошна пшеничного 1 сорту, грамів | 100/100 | 150 | 350 |
Готова до вживання перша страва (борщ чи супи м’ясні або рибні в асортименті) в пакеті, грамів | 500 | 500 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) в пакеті, грамів | 300/300 | 300 | 900 |
Вода питна бутильована, літрів | 0,5/0,5 | 0,5 | 1,5 |
Ложка пластмасова, штук | 1/1 | 1 | 3 |
Серветка паперова, штук | 1/1 | 1 | 3 |
Безполуменевий нагрівач їжі | 1/1 | 2 | 4 |
__________ |
|
2. У разі забезпечення продуктами харчування за даною нормою на добу харчування за іншими нормами не здійснюється. | |
3. У разі переміщення осіб за межі місць тримання на строк більш як шість годин видається повна норма. | |
4. У разі переміщення осіб за межі місць тримання на строк менш як шість годин їх забезпечують відповідним комплектом прийому їжі (сніданок, обід чи вечеря), на якому особи відсутні. | |
5. Дозволяється комплектувати замість: |
Норма № 8 - для осіб, яким визначено примусове годування
Найменування продуктів | Кількість на одну особу |
Крупа манна або вівсяна | 50 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії для приготування бульйону) | 200 |
Масло вершкове | 30 |
Цукор | 45 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 800 |
Сіль кухонна харчова | 8 |
Яйця курячі, штук | 2 |
__________ |
|
2. Дозволяється дану норму замінювати на збалансовані продукти у рідкій формі для ентерального харчування (зондового введення) енергетичною цінністю не менше 1100 ккал на добу. |
{Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 11.12.2019, № 36 від 16.01.2024, № 335 від 26.03.2024}
НОРМИ
заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ
Найменування продукту | Кількість продукту, грамів | |
що замінюється | що пропонується для заміни | |
Хліб з борошна пшеничного 1 сорту | 100 | |
Сухарі з борошна житнього оббивного, пшеничного оббивного і борошна пшеничного 2 сорту | 60 | |
Галети з борошна пшеничного оббивного або пшеничного другого сорту | 60 | |
Галети з борошна пшеничного 1 сорту | 65 | |
Сухарі з борошна пшеничного 1 сорту | 65 | |
Борошно пшеничне 1 сорту | 75 | |
Хліб з борошна пшеничного вищого сорту | 85 | |
Хліб з борошна пшеничного 2 сорту | 105 | |
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту | 110 | |
Чорнослив, курага, ізюм, фініки | 20 | |
Фрукти свіжі | 100 | |
Компоти консервовані | 50 | |
Борошно пшеничне 1 сорту1/дріжджі пресовані1/ олія соняшникова1/сіль кухонна харчова1 | 75/1,5/ | |
Борошно пшеничне 1 сорту | 100 | |
Борошно пшеничне вищого сорту | 95 | |
Сухарі панірувальні | 100 | |
Макаронні вироби | 100 | |
Крупи різні | 100 | |
Борошно пшеничне 2 сорту | 105 | |
Картопля та овочі | 500 | |
Крупи різні | 100 | |
Бобові | 100 | |
Крупа гречана | 100 | |
Рис | 100 | |
Крупа манна | 100 | |
Макаронні вироби | 100 | |
Картопля сушена, пюре картопляне сухе, картопляна крупка, картопля сублімаційної сушки | 100 | |
Круп’яні та круп’яноовочеві концентрати других страв | 100 | |
Картопля свіжа | 500 | |
Овочі | 500 | |
Гарніри овочеві швидкозаморожені для других страв | 500 | |
Гарніри крупо-овочеві або з картоплі та овочів | 500 | |
Макаронні вироби | 100 | |
Крупи різні | 100 | |
Борошно пшеничне 1 сорту | 100 | |
Картопля та овочі | 500 | |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) | 100 | |
Копчені м’ясопродукти (шинка, грудинка, рулет, ковбаса напівкопчена) | 60 | |
Консерви м’ясні | 75 | |
Консерви з птиці без кісток | 75 | |
М’ясні блоки без кісток I категорії | 80 | |
Ковбаса варена і сосиски (сардельки) | 80 | |
М’ясо (баранина I категорії) | 100 | |
М’ясо птиці патраної I категорії | 100 | |
М’ясо кроликів | 100 | |
М’ясні блоки на кістках | 100 | |
М’ясні блоки без кісток 2 категорії | 100 | |
Субпродукти I категорії | 100 | |
Консерви з птиці з кістками | 100 | |
Рибне філе | 90 | |
Риба копчена та в’ялена | 100 | |
Риба свіжа, морожена та солена без голови | 150 | |
Риба свіжа, морожена та солена з головою | 195 | |
Консерви рибні | 120 | |
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) | 48 | |
Яйця курячі, штук | 2 | |
Фарш м’ясний натуральний (яловичина, свинина, баранина, телятина, птиця I категорії) | 80 | |
Напівфабрикати з м’яса (свинина, яловичина, баранина, телятина, птиця I категорії) | 80 | |
Котлетні напівфабрикати з м’яса (м’яса не менше 60 відсотків) | 100 | |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії)/олія/ картопля свіжа/цибуля ріпчаста | 50/10/ | |
Пельмені напівфабрикати з м’яса (яловичини не менше 44 відсотків, свинини не менше 36 відсотків, мука першого сорту, яйце), склад пельменів: тіста не більше 47 відсотків та не менше 53 відсотків м’яса | 250 | |
Голубці напівфабрикати з м’ясом та рисом (яловичини не менше 44 відсотків, свинини не менше 36 відсотків, капуста свіжа, рис, цибуля ріпчаста) | 250 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) в пакеті | 300 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) консервована | 300 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) заморожена | 300 | |
Консерви м’ясорослинні | 250 | |
Консерви риборослинні | 300 | |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії)/крупа різна/олія/цибуля ріпчаста | 50/75/ | |
Пельмені напівфабрикати з м’яса (яловичини не менше 44 відсотків, свинини не менше 36 відсотків, мука першого сорту, яйце), склад пельменів: тіста не більше 47 відсотків та не менше 53 відсотків м’яса | 250 | |
Голубці напівфабрикати з м’ясом та рисом (яловичини не менше 44 відсотків, свинини не менше 36 відсотків, капуста свіжа, рис, цибуля ріпчаста) | 250 | |
Консерви м’ясорослинні | 250 | |
Консерви риборослинні | 300 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) в пакеті | 300 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) консервована | 300 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) заморожена | 300 | |
Риба свіжа, морожена та солена без голови | 100 | |
М’ясо (яловичина, свинина, баранина, телятина, птиця I категорії) | 67 | |
Риба свіжа, морожена та солена з головою | 130 | |
Рибне філе | 70 | |
Риба копчена та в’ялена | 75 | |
Консерви рибні | 80 | |
Фарш рибний натуральний | 70 | |
Консерви риборослинні | 120 | |
Напівфабрикати рибні заморожені (котлети, биточки, палички, риби не менше 70 відсотків) | 80 | |
Молоко, мілілітрів | 167 | |
Маргарин столовий | 100 | |
Масло вершкове | 67 | |
Жир тваринний топлений | 100 | |
Олія соняшникова | 100 | |
Сало | 100 | |
Жир-сирець | 130 | |
Олія соняшникова | 100 | |
Масло вершкове | 67 | |
Жир тваринний топлений | 100 | |
Маргарин столовий | 100 | |
Сало | 100 | |
Жир-сирець | 130 | |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності), мілілітрів | 100 | |
Молоко сухе (2,5 відсотка жирності) | 15 | |
Масло вершкове | 5 | |
Молоко незбиране згущене з цукром | 20 | |
Молоко згущене стерилізоване без цукру | 30 | |
Кисломолочні продукти (кефір, простокваша, ацидофільне молоко) | 100 | |
Вироби сиркові глазуровані (не менше 16 відсотків жирності) | 25 | |
Йогурти молочні (не менше 2,5 відсотка жирності) | 80 | |
Сметана (15 відсотків жирності) | 20 | |
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) | 30 | |
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) | 12 | |
Яйця курячі, штук | 0,5 | |
Риба свіжа, морожена та солена без голови | 60 | |
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) | 100 | |
Масло вершкове | 42 | |
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) | 250 | |
Сметана (15 відсотків жирності) | 667 | |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 833 | |
Риба свіжа, морожена та солена без голови | 312 | |
М’ясо (яловичина, свинина, баранина, телятина, птиця I категорії) | 208 | |
Сухі молочні суміші | 100 | |
Рідкі молочні суміші | 1000 | |
Яйця курячі, штук | 1 | |
Яйця перепелині, штук | 3 | |
Масло вершкове | 10 | |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) | 200 | |
Кисломолочні продукти (кефір, простокваша, ацидофільне молоко) | 200 | |
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) | 24 | |
Сметана (15 відсотків жирності) | 40 | |
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) | 60 | |
Порошок яєчний | 15 | |
Меланж яєчний | 50 | |
М’ясо (яловичина, свинина, баранина, телятина, птиця I категорії) | 50 | |
Цукор | 100 | |
Мед натуральний | 125 | |
Повидло, джем, варення | 140 | |
Мармелад | 130 | |
Печиво | 100 | |
Зефір | 50 | |
Халва, пастила | 120 | |
Цукерки карамель | 50 | |
Ксиліт харчовий2 | 40 | |
Сорбіт харчовий2 | 40 | |
Печиво | 100 | |
Пряники, бублики | 100 | |
Бісквітний рулет з наповнювачем | 85 | |
Вафлі | 85 | |
Цукерки карамель | 50 | |
Чай чорний байховий 1 сорту | 100 | |
Чай на травах, чай плодово-ягідний | 100 | |
Чай розчинний | 80 | |
Кава розчинна | 160 | |
Кавовий напій | 400 | |
Какао-порошок | 400 | |
Кава натуральна | 300 | |
Томатна паста | 100 | |
Кетчуп | 80 | |
Соус томатний | 100 | |
Томат-пюре (сухих речовин не менше 12 відсотків) | 200 | |
Сік томатний | 500 | |
Гірчиця | 100 | |
Хрін | 100 | |
Соус | 100 | |
Гірчичний порошок | 40 | |
Крохмаль картопляний | 100 | |
Киселі сухі концентровані | 100 | |
Дріжджі пресовані | 100 | |
Дріжджі сухі | 50 | |
Дріжджі сухі гранульовані | 40 | |
Фрукти свіжі | 100 | |
Апельсини, мандарини, банани | 100 | |
Ягоди свіжі | 100 | |
Кавуни свіжі | 300 | |
Дині свіжі | 200 | |
Фрукти сушені | 20 | |
Компот консервований | 50 | |
Сокові напої (нектари) | 130 | |
Соки плодові та ягідні | 100 | |
Повидло, джем, варення | 20 | |
Киселі сухі | 30 | |
Фрукти сушені | 100 | |
Цукор/чай чорний байховий 1 сорту | 75/5 | |
Сік плодовий та ягідний | 500 | |
Компот консервований | 250 | |
Киселі сухі концентровані | 150 | |
Сік плодовий та ягідний | 100 | |
Фрукти свіжі, апельсини, мандарини, банани | 100 | |
Ягоди свіжі | 100 | |
Кавуни | 300 | |
Дині | 200 | |
Фрукти сушені | 20 | |
Компот консервований | 50 | |
Сік томатний, сік овочевий | 100 | |
Повидло, джем, варення | 20 | |
Фруктове пюре | 50 | |
Сокові напої (нектари) | 130 | |
Картопля свіжа | 100 | |
Крупи різні | 20 | |
Бобові | 20 | |
Макаронні вироби | 20 | |
Картопля сушена, пюре картопляне сухе, картопляна крупка, картопля сублімаційної сушки | 20 | |
Круп’яні та круп’яноовочеві концентрати других страв | 20 | |
Овочі сушені | 10 | |
Картопля натуральна (напівфабрикат консервований) | 70 | |
Овочі свіжі | 100 | |
Овочі квашені і солені (без заливки) | 90 | |
Зелень3 | 100 | |
Морська капуста | 100 | |
Цибуля ріпчаста | 100 | |
Консерви овочеві перших обідніх страв без м’яса | 75 | |
Консерви натуральні овочеві (зелений горошок, квасоля, кукурудза) (включаючи заливку) | 75 | |
Консерви закусочні (овочі фаршировані, ікра овочева) | 75 | |
Консерви з овочів квашених, маринованих і солених (огірок, помідор, кабачок, патисон) (без заливки) | 80 | |
Овочі очищені у вакуумній упаковці | 70 | |
Картопля очищена у вакуумній упаковці | 70 | |
Картопля заморожена | 100 | |
Овочі заморожені | 100 | |
Овочі | 100 | |
Овочі квашені і солені (без заливки) | 90 | |
Крупи | 20 | |
Бобові | 20 | |
Макаронні вироби | 20 | |
Картопля свіжа | 100 | |
Картопля натуральна (напівфабрикат консервований) | 70 | |
Картопля сушена, пюре картопляне сухе, картопляна крупка, картопля сублімаційної сушки | 20 | |
Круп’яні та круп’яноовочеві концентрати других страв | 20 | |
Зелень | 100 | |
Морська капуста | 100 | |
Овочі сушені | 10 | |
Цибуля ріпчаста3 | 100 | |
Цибуля солена | 80 | |
Цибуля ріпчаста сушена або сублімаційної сушки | 10 | |
Цибуля зелена (перо) | 200 | |
Часник свіжий | 50 | |
Консерви овочеві перших обідніх страв без м’яса | 75 | |
Консерви натуральні овочеві (зелений горошок, квасоля, кукурудза) (включаючи заливку) | 75 | |
Консерви закусочні (овочі фаршировані, ікра овочева) | 75 | |
Консерви з овочів квашених, маринованих і солених (огірок, помідор, кабачок, патисон) (без заливки) | 80 | |
Овочі заморожені | 100 | |
Цибуля ріпчаста очищена у вакуумній упаковці | 80 | |
Овочі очищені у вакуумній упаковці | 70 | |
Картопля очищена у вакуумній упаковці | 70 | |
Цибуля ріпчаста | 100 | |
Цибуля солена | 80 | |
Цибуля зелена (перо) | 200 | |
Часник свіжий3 | 50 | |
Цибуля ріпчаста сушена або сублімаційної сушки | 10 | |
Цибуля ріпчаста очищена у вакуумній упаковці | 80 | |
Часник сушений або сублімаційної сушки | 5 | |
Готова до вживання перша страва (борщ чи супи м’ясні або рибні в асортименті) в пакеті4 | 500 | |
Готова до вживання перша страва (борщ чи супи м’ясні або рибні в асортименті) заморожена | 500 | |
Готова до вживання перша страва (борщ чи супи м’ясні або рибні в асортименті) консервована | 500 | |
Готова до вживання суха перша страва (борщ чи супи м’ясні або рибні в асортименті) в пакеті | 80 | |
Консерви рибні | 240 | |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) в пакеті5 | 300 | |
Готова до вживання друга страва заморожена | 300 | |
Готова до вживання друга страва консервована | 300 | |
Готова до вживання суха друга страва в пакеті | 100 | |
Консерви м’ясо-рослинні | 240 |
__________
1 Для випічки хліба у пекарнях установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби.
2 Для хворих на діабет за медичним висновком.
3 Не більше 5 грамів на одну особу на добу.
4 Для осіб, які переміщуються.
5 Для осіб, які переміщуються.
ПОРЯДОК
застосування норм харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки
1. Дозволяється пряма або зворотна заміна одного продукту харчування на інший у межах пункту норми заміни продуктів харчування.
2. Заміна одних продуктів іншими здійснюється для урізноманітнення харчування, під час планування, відсутності встановленого найменування продуктів на складі та за призначенням лікаря.
3. Особи, які страждають на хвороби органів травлення, забезпечуються дієтичним харчуванням за нормою харчування № 5.
Зарахування на дієтичне харчування здійснюється згідно з наказом керівника установи виконання покарань за призначенням лікаря.
Строк отримання дієтичного харчування визначається лікарем.
4. Особам, які мають зріст 190 сантиметрів та вище, видається додаткове харчування в кількості 50 відсотків норми, за якою вони харчуються.
5. Дозволяється для інших потреб (соління овочів, сала, обробки м’ясних колод тощо) додатково до передбачених норм витрачати не більше 8 грамів солі кухонної харчової з розрахунку на одну особу на добу.
6. У нормах харчування вказано масу продуктів, які не пройшли первинне та теплове обробляння.
7. До 1 граму молока, соку, компоту прирівнюється 1 мілілітр цих напоїв.
8. Під крупами різними в нормах слід розуміти такі види круп, як вівсяна, перлова, пшоняна, пшенична, ячмінна, кукурудзяна.
9. Для забезпечення харчування усіх категорій осіб, які мають право на отримання харчування за нормами харчування № 1-6, у разі відсутності можливості забезпечити приготування гарячих страв з дотриманням всіх технологічних процесів (первинна, вторинна та теплова обробка) чи відсутності необхідного асортименту продуктів використовуються:
1) хліб пшеничний з борошна 1 сорту - 450 грамів;
2) готова до вживання перша страва (консервована, заморожена тощо) - 500 грамів на обід;
3) готова до вживання друга страва (консервована, заморожена тощо) - 900 (300/300/300) грамів на сніданок, обід та вечерю;
4) вода питна бутильована 1,5 (0,5/0,5/0,5) літра на сніданок, обід та вечерю або чай чорний байховий 1 сорту 6 (2/2/2) грамів з цукром 30 (10/10/10) грамів на сніданок, обід та вечерю.
10. Вміст м’ясного готового продукту в 500 грамах готової першої страви (в пакеті, замороженій, консервованій або сухій) повинен становити не менше 10 грамів, в 300 грамах готової другої страви (в пакеті, замороженій, консервованій або сухій) - не менше 30 грамів.
{Пункт 11 виключено на підставі Постанови КМ № 1063 від 11.12.2019}
ПЕРЕЛІК
постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність
1. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336 “Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції”.
2. Пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 “Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу” (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2366).
3. Постанова Кабінету Міністрів України від 31 січня 2004 р. № 102 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336” (Офіційний вісник України, 2004 р., № 5, ст. 231).
4. Пункт 2 змін, що вносяться до актів Кабінету Міністрів України з питань діяльності органів і установ виконання покарань, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 р. № 1074 (Офіційний вісник України, 2006 р., № 31, ст. 2233).
5. Пункт 2 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2009 р. № 1290 (Офіційний вісник України, 2009 р., № 93, ст. 3176).
6. Пункт 2 змін, що вносяться до актів Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 р. № 1109 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 84, ст. 3078).
7. Пункт 1 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. № 336 і від 29 березня 2002 р. № 426, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2015 р. № 1141 (Офіційний вісник України, 2016 р., № 3, ст. 172).
8. Пункт 1 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 294 (Офіційний вісник України, 2017 р., № 38, ст. 1204).