ЗАТВЕРДЖЕНО |
{Документ втратив чинність на підставі Постанови Національного банку № 106 від 20.10.2021}
АКТ
визначення врожайності ярих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весь період вирощування, біологічним методом (страховий продукт 1)
Директор департаменту |
|
ЗАТВЕРДЖЕНО |
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення Акта визначення врожайності ярих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весь період вирощування, біологічним методом (страховий продукт 1)
1. Ця Інструкція визначає порядок заповнення Акта визначення врожайності ярих зернових сільськогосподарських культур, застрахованих з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весь період вирощування, біологічним методом (страховий продукт 3) (далі – Акт).
2. Акт оформляється страховиком або уповноваженою ним особою після проведення процедур із врегулювання збитків та визначення врожайності ярих зернових сільськогосподарських культур.
3. Акт оформлюється в полі і до нього заносяться всі отримані в результаті врегулювання дані.
II. Порядок заповнення реквізитної частини Акта
При заповненні Акта необхідно дотримуватися таких правил:
1) у графі „Акт № ___” зазначається порядковий номер Акта.
Нумерація повинна забезпечувати чітку ідентифікацію Акта в інформаційних базах страховика;
2) у графі „Дата визначення врожайності” повинна бути вписана дата визначення врожайності у форматі: дд.мм.рррр, де дд – число місяця цифрами, мм – місяць цифрами, рррр – рік цифрами;
3) у графі „Культура (назва)” вписується яра зернова сільськогосподарська культура, що страхується;
4) у графі „Загальна площа посіву застрахованої культури, га” зазначається загальна застрахована площа культури згідно з Договором;
5) у графі „Найменування страховика” зазначається повне найменування страховика;
6) у графі „№ Договору” проставляється номер Стандартного договору страхування майбутнього врожаю ярих зернових сільськогосподарських культури з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весь період вирощування (страховий продукт 1) (далі – Договір) відповідно до встановленого у страховика чи в Аграрному страховому пулі порядку нумерації договорів, по яких проводиться визначення врожайності;
7) у графі „Найменування страхувальника” вказується повне найменування виробника сільськогосподарської продукції;
8) у графі „Місцезнаходження, телефон/факс, е-mail:” вказується контактна інформація виробника сільськогосподарської продукції.
III. Інформація, яка зазначається в розділі І Акта „Результати визначення врожайності”
1. У графі „№ поля” вказується ідентифікаційний номер поля, який є номером (назвою) поля (ділянки) згідно з прийнятим у виробника сільськогосподарської продукції обліком земель. У разі відсутності номера поля поле ідентифікується як ”б/н”, тобто без номера.
2. У графі „Площа поля, га” вказується площа поля (у гектарах).
3. У графі „Кадастровий номер або координати меж територій глобальної системи позиціонування (GPS – супутникової системи навігації) та/або меж територій в Світовій геодезичній системі координат WGS-84” вказуються координати поля (ділянки). При цьому у графах „N” та „E” зазначається, що це кадастровий номер або в якій системі (GPS або WGS-84) визначені координати поля.
4. У графі „Вага колосків за пробами з 1 м2, г” зазначається кількість колосків на одному квадратному метрі у місці забору проби. Якщо потрібно зробити більше ніж одну пробу, то використовуються гнізда розташовані нижче. При цьому дані для наступного поля вносяться після залишеного вільним рядка.
5. У графі „Σ (сума гр.4)” зазначається сума ваги колосків згідно з усіма пробами графи 4 Акта.
6. У графі „Фаза розвитку рослин (код)” вказується код фази розвитку ярої зернової сільськогосподарської культури на момент визначення врожайності. У графі зазначається код, який відповідає фазі розвитку більш ніж 80 відсотків рослин на обстежуваному полі. В іншому випадку вказуються через тире дві фази, тобто так званий умовний перехід рослин з однієї фази розвитку в іншу.
Фаза розвитку рослин | Код фази |
Сходи | 01 |
Кущіння | 02 |
Вихід у трубку | 03 |
Колосіння | 04 |
Цвітіння | 05 |
Налив і дозрівання зерна | 06 |
Повна стиглість | 07 |
7. У графі „Середня вага колосків з 1 м2, г (гр.5/кількість проб у гр.4)” вказується середнє арифметичне значення ваги колосків за визначеними пробами згідно з отриманим результатом у графі 5, розділеним на кількість проб відповідно до графи 4 Акта.
8. У графі „Коефіцієнт переведення*” зазначається встановлений коефіцієнт переведення для відповідної сільськогосподарської культури, який зазначено у таблиці „* Коефіцієнт переведення” Акта.
9. У графі „Вага зерна без домішок, г (гр.7 · гр.8)” зазначається результат, отриманий шляхом множення цифри в графі 7 Акта на коефіцієнт переведення ваги колосся у вагу чистого зерна відповідної культури з графи 8.
10. У графі „Вологість зерна (%)” зазначається середній показник вологості, визначений для зерна ярої зернової сільськогосподарської культури з колосся усіх проб із поля.
11. У графі „Втрата ваги по вологості, грам (гр. 9 · показник втрати ваги по вологості у %/100) (** дивитись довідкову таблицю по втраті ваги)” записується результат множення ваги зерна без домішок (графа 9) на відповідний показник втрати ваги по вологості у % довідкової таблиці по втраті ваги, поділений на 100.
12. У графі „Коригувальний коефіцієнт” зазначається, що слід використовувати встановлений коригувальний коефіцієнт 0,95.
13. У графі „Фактор конверсії (ц/га)” зазначається, що слід використовувати встановлений фактор конверсії 0,1 ц/га.
14. У графі „Врожайність, ц/га ((гр.9 – гр.11) · гр.12 · гр.13)” зазначається показник врожайності кожного окремого поля згідно з результатами визначення врожайності культури відповідно до послідовності розрахунків, закладених у Акті.
15. У графі „Відсоток збитків від незастрахованих ризиків*** (%)” зазначається відсоток збитку від незастрахованих ризиків, визначений експертом та занесений до таблиці „** Відсоток збитків від незастрахованих ризиків”.
16. У графі „Врожайність для розрахунку збитку, ц/га (гр.14 · (1 + гр.15/100))” зазначається показник врожайності для розрахунку збиту згідно з результатами визначення врожайності ярих зернових відповідно до послідовності розрахунків, закладених у Акті.
17. У таблиці „*** Відсоток збитків від незастрахованих ризиків” виконавцем визначення врожайності (при наявності) заноситься інформація про незастраховані ризики, які знизили врожайність культури. Розрахований відсоток зниження врожайності заноситься у графу 15 Акта. Цифри вказуються у відсотках. У разі ушкодження посівів застрахованої культури, де спостерігається дія незастрахованих ризиків (порушення технології вирощування культури, в тому числі високий рівень забур’яненості, ушкодження шкідниками, ураження хворобами) та застрахованих ризиків, експерт повинен якомога точніше визначити ступінь зниження врожайності з основних ризиків. У цьому випадку страхове відшкодування виплачується тільки за збиток, спричинений застрахованими ризиками. Рекомендується визначати відсоток дії незастрахованих ризиків як співвідношення фактичної врожайності на полі, де спостерігається високий рівень забур’яненості, пошкодження врожаю шкідниками чи хворобами до фактичної врожайності на полі, де дія незастрахованих ризиків на врожай відсутня.
ІV. Інформація, яка зазначається в розділі ІІ Акта „Коментарі виконавця визначення врожайності”
У розділі „Коментарі виконавця визначення врожайності” за потреби може бути наведено опис загальної ситуації на полях, відзначено наявність бур’янів, шкідників або ознак ушкодження рослин шкідниками. Також зазначаються основні аспекти процедури визначення врожайності виконавцем, важливі аспекти, що були виявлені в ході виконання таких робіт, тощо.