Про затвердження переліків вхідних продуктів, які дозволяється зберігати у виробничому підрозділі
Відповідно до частини третьої статті 26 Закону України “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини” Кабінет Міністрів України постановляє:
перелік добрив і покращувачів ґрунту згідно з додатком 1;
перелік пестицидів - продуктів для захисту рослин згідно з додатком 2;
перелік кормових матеріалів мінерального походження та дріжджів згідно з додатком 3;
перелік кормових добавок і речовин, які використовуються в раціоні тварин, згідно з додатком 4;
перелік продуктів для чищення і дезінфекції згідно з додатком 5;
перелік продуктів і речовин, які використовуються під час виробництва органічних харчових продуктів, згідно з додатком 6;
перелік технологічних добавок, які використовуються під час переробки складників сільськогосподарського походження з органічного виробництва та у виробництві дріжджів і продукції, виробленої з них, згідно з додатком 7;
перелік інгредієнтів сільськогосподарського походження, які не виробляються органічним методом, згідно з додатком 8;
перелік продуктів і речовин, що використовуються у виробництві органічних продуктів виноградарсько-виноробної галузі, згідно з додатком 9.
ПЕРЕЛІК
добрив і покращувачів ґрунту
1. Суміші або продукти, які містять:
висушений стійловий гній і сухий пташиний послід;
компостовані екскременти тварин, у тому числі пташиний послід і компостований стійловий гній;
компостовані або ферментовані суміші побутових відходів;
відходи від виробництва грибів;
екскременти хробаків (вермікомпост) і комах;
компостовану або ферментовану суміш речовин рослинного походження;
дігестат біогазу, який містить похідні продукти, що компостуються з матеріалами рослинного і тваринного походження, зазначеними в цьому додатку.
2. Продукти або побічні продукти тваринного походження:
кісткове борошно або борошно з дежелатинованих кісток;
борошно з пір’я, волосся та хвостів;
гідролізовані білки тваринного походження.
3. Продукти і побічні продукти рослинного походження на добрива.
4. Морські водорості і продукти з них.
10. Основний шлак (томас-шлак).
11. Неочищена калійна сіль або каїніт.
12. Сульфат калію, може містити магнієву сіль.
14. Карбонат кальцію (крейда, вапнякова глина, вапнякове борошно,
бретонський меліорант, маерл, фосфатна крейда).
15. Карбонат магнію і кальцію.
19. Промислове вапно з цукрового виробництва.
20. Промислове вапно з вакуумного виробництва.
25. Леонардит (сирий органічний осад, багатий на гумінові кислоти).
26. Хітин (полісахарид, добутий з панцирів ракоподібних).
27. Органічні відклади з прісних континентальних водоймищ, сформованих в результаті виділення кисню (наприклад, сапропель).
ПЕРЕЛІК
пестицидів - продуктів для захисту рослин
1. Речовини рослинного і тваринного походження:
азадирахтин, екстракт, одержаний з азадирахти індійської;
гідролізовані білки, крім желатину;
піретрини, отримані з піретрума;
екстракт квасії, отриманий з квасії гіркої.
2. Мікроорганізми, які застосовуються для біологічного контролю шкідників і хвороб:
3. Речовини, вироблені мікроорганізмами:
4. Речовини для застосування у пастках і/або дозувальних пристроях:
піретроїди (лише дельтаметрин або лямбдацигалотрин).
5. Препарати для поверхневого внесення між культивованими рослинами:
фосфат заліза (ортофосфат заліза).
6. Інші речовини, які традиційно використовуються в органічному cільськогосподарському виробництві:
суміші міді у формі гідроксиду міді, оксихлориду міді, бордоської суміші сульфату міді;
калійні мила насичених жирних кислот (рідке мило);
репеленти із запахом рослинного чи тваринного походження (овечий жир).
гідроген карбонат калію (калію бікарбонат).
ПЕРЕЛІК
кормових матеріалів мінерального походження та дріжджів
Натрій: | |
сульфат натрію; | |
Калій: | |
хлорид калію. | |
Кальцій: | |
літотамнії та мергель; | |
Фосфор: | |
дефторований дікальційфосфат; | |
Магній: | |
окис магнію (безводний оксид магнію); | |
Сірка: | |
сульфат натрію. | |
Дріжджі: | |
пекарські; |
ПЕРЕЛІК
кормових добавок і речовин, які використовуються в раціоні тварин
вітаміни, отримані з продукції сільськогосподарського походження; синтетичні вітаміни, ідентичні вітамінам, отриманим з продукції сільськогосподарського походження, для моногастричних та водних тварин;
синтетичні вітаміни А, D та Е, ідентичні натуральним, для жуйних тварин;
Е 200 сорбинова кислота; |
Е 306 екстракти природного походження багаті на токоферол, які використовуються як антиоксидант;
3) емульсуючі та стабілізуючі добавки, згущувачі та гелеутворюючі агенти: Е 322 лецитин органічного походження (обмежене використання лише в корм водним тваринам);
4) зв’язувальні речовини і речовини, які запобігають злежуванню:
Е 535 ферроціанід натрію, максимальна концентрація 20 мг/кг NaCl, обрахована як аніон фероціаніду; |
ПЕРЕЛІК
продуктів для чищення і дезінфекції
1. Продукти для чищення і дезінфекції будівель і споруд для тваринництва:
гіпохлорит натрію (наприклад, рідкий відбілювач);
цитринова, надоцтова, мурашина, молочна, щавелева та оцтова кислоти;
азотна кислота (для обладнання молочного господарства);
фосфорна кислота (для обладнання молочного господарства);
речовини для чищення і дезинфекції для дійок та обладнання для доїння;
2. Продукти для чищення і дезинфекції обладнання виробничих об’єктів за умови відсутності в них водних тварин, можуть містити такі активні речовини:
мідний купорос: лише до 31 грудня 2015 року;
чайна макуха з натурального насіння ромашки (лише у виробництві креветок);
суміш пероксимонофосфату калію та хлориду натрію, з якої отримується гіпохлориста кислота.
3. Продукти для чищення і дезінфекції, які можна використовувати у присутності і за відсутності водних тварин, можуть містити такі активні речовини:
вапно (кальцію карбонат) для контролю рН;
доломіт для корекції рН (лише у виробництві креветок);
органічні кислоти (оцтова, молочна, лимонна кислоти);
надоцтова та пероксиоцтова кислоти;
йодоформ (лише в присутності ікри).
ПЕРЕЛІК
продуктів і речовин, які використовуються під час виробництва органічних харчових продуктів
Е 160b аннато, біксин, норбіксин
Е 306 екстракт, багатий на токоферол
Е 410 камедь з плодів ріжкового дерева
ПЕРЕЛІК
технологічних добавок, які використовуються під час переробки складників сільськогосподарського походження з органічного виробництва та у виробництві дріжджів і продукції, виробленої з них
Технологічні добавки, які використовуються під час переробки складників сільськогосподарського походження з органічного виробництва:
двоокис кремнію гель або колоїдний розчин
Технологічні добавки, які використовуються у виробництві дріжджів і продукції, виробленої з них:
ПЕРЕЛІК
інгредієнтів сільськогосподарського походження, які не виробляються органічним методом
1. Неперероблені рослинні продукти і продукти, одержані з них шляхом переробки:
1) їстівні плоди, горіхи та насіння:
3) водорості, включаючи морські водорості, які використовуються у виробництві традиційних харчових продуктів.
1) хімічно немодифіковані рафіновані та нерафіновані жири та олії, отримані з рослин:
2) цукри, крохмалі та інші продукти із злаків і бульб:
хімічно немодифікований крохмаль, отриманий з рису і кукурудзи воскової стиглості;
ром, отриманий виключно із соку цукрової тростини;
вишнева горілка, приготовлена на основі фруктів та приправ.
водні організми, які не вирощені як аквакультура та використовуються для виробництва неорганічних харчових продуктів;
ПЕРЕЛІК
продуктів і речовин, що використовуються у виробництві органічних продуктів виноградарсько-виноробної галузі
Деревне вугілля для виноробних цілей