{Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ № 305 від 24.03.2021}
Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах” (Офіційний вісник України, 2004 р., № 47, ст. 3107; 2012 р., № 60, ст. 2437) зміни, що додаються.
2. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2015 року.
ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
1. У назві та тексті постанови слова “оздоровчих закладах” замінити словами “дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.
2. Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 викласти у такій редакції:
“дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6”.
3. У пункті 3 слова “Міністерству освіти і науки, молоді та спорту” замінити словами “Міністерству освіти і науки”.
4. У пункті 4 слова “Міністерством освіти і науки, молоді та спорту” замінити словами “Міністерством освіти і науки”.
5. Додатки 6 і 8 до постанови викласти в такій редакції:
“Додаток 6 |
НОРМИ
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)
Найменування продукту | Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку | |||||
праці та відпочинку,наметові містечка | позаміські (стаціонарні), дитячі центри | санаторного типу | табір з денним перебу-ванням | |||
діти віком 12-17 років включно | діти віком до 10 років включно | діти віком 11-17 років включно | діти віком до 10 років включно | діти віком 11-17 років включно | діти віком 8-14 років включно | |
Хліб житній | 150/393 | 100/254 | 125/308 | 125/308 | 125/308 | 40/131 |
Хліб пшеничний | 200/521 | 125/380 | 150/395 | 200/521 | 200/521 | 90/234 |
Борошно пшеничне | 70/164 | 50/158 | 50/158 | 30/101 | 40/172 | 10/33 |
Крохмаль* | 4/15 | 4/15 | 4/15 | 4/15 | 4/15 | 3/10 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 140/360 | 65/221 | 85/372 | 65/221 | 85/372 | 32/120 |
Картопля | 400/233 | 320/181 | 400/233 | 320/181 | 400/233 | 180/132 |
Овочі різні | 420/24 | 350/20 | 450/27 | 350/20 | 450/50 | 210/22 |
Фрукти свіжі | 250/105 | 250/105 | 250/105 | 300/326 | 450/468 | 50/21 |
Соки | 200/84 | 200/84 | 200/84 | 200/84 | 200/84 | 50/21 |
Фрукти сушені* | 20/51 | 15/46 | 15/46 | 10/56 | 10/56 | 10/28 |
Кондитерські вироби | 50/173 | 50/173 | 50/173 | 50/195 | 50/195 | 10/46 |
Цукор | 60/217 | 40/176 | 60/217 | 50/185 | 60/217 | 35/147 |
Мед, медопродукти* | 4/13 | 4/13 | 4/13 | 5/16 | 5/16 | 2/6 |
Масло вершкове | 40/237 | 45/320 | 50/367 | 45/320 | 50/367 | 20/148 |
Олія | 20/160 | 18/156 | 20/160 | 15/144 | 20/160 | 8/70 |
Сало* | 7/30 | 5/21 | 9/38 | 5/21 | 5/21 | |
Яйця, штук | 1/64 | 1/64 | 1/64 | 1/64 | 1/64 | |
Молоко, кисломолочні продукти | 500/230 | 500/230 | 500/230 | 500/230 | 500/230 | 250/147 |
Сир кисломолочний | 50/71 | 40/57 | 40/57 | 60/86 | 60/86 | 25/37 |
Сир твердий | 20/58 | 15/47 | 15/47 | 10/30 | 10/30 | 5/15 |
Сметана* | 25/71 | 15/57 | 15/57 | 15/57 | 15/57 | 10/28 |
М’ясо, птиця | 220/380 | 160/320 | 200/360 | 200/360 | 220/380 | 80/182 |
М’ясо-ковбасні вироби | 40/150 | 20/120 | 20/120 | 20/120 | 20/120 | |
Риба, рибопродукти* | 60/30 | 55/28 | 65/33 | 60/30 | 70/35 | 30/15 |
Кава злакова* | 3,5/0 | 1,5/0 | 1,5/0 | 2,5/0 | 2,5/0 | 1/0 |
Какао* | 1/6 | 1/6 | 1/6 | 1/6 | 1/6 | |
Чай | 1,5/0 | 0,5/0 | 0,5/0 | 0,5/0 | 0,5/0 | 0,1/0 |
Сіль, сіль йодована | 10/0 | 10/0 | 10/0 | 10/0 | 10/0 | 8/0 |
Дріжджі | 2/0 | 2/0 | 2/0 | 2/0 | 2/0 | |
Лавровий лист | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 |
Кислота лимонна | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 |
Хімічний склад | ||||||
Білки | 144 | 113 | 125 | 123 | 129 | 58 |
у тому числі тваринні | 72 | 39 | 68 | 82 | 82 | 35 |
Жири | 131 | 113 | 119 | 115 | 115 | 57 |
у тому числі рослинні | 25 | 15 | 23 | 20 | 20 | 8 |
Вуглеводи | 540 | 418 | 487 | 417 | 434 | 212 |
Енергоцінність, ккал | 3840 | 3252 | 3685 | 3697 | 4263 | 1593 |
__________ | 1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень. |
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків. | |
3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.”; |
“Додаток 8 |
НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю
Найменування продукту | Вага, кілограмів брутто | Продукт-замінник | Вага, кілограмів брутто | Примітка |
Масло вершкове | 1 | олія | 0,73 | |
масло вершкове топлене | 0,8 | |||
Олія | 1 | олія (соняшникова, кукурудзяна) | 1 | |
Молоко коров’яче пастеризоване | 1 | молоко коров’яче сухе | 0,11 | |
вершки сухі | 0,12 | |||
молоко згущене стерилізоване | 0,46 | |||
молоко згущене з цукром | 0,39 | |||
вершки згущені з цукром | 0,35 | |||
кисломолочні продукти (наприклад, кефір) | 1 | |||
сир кисломолочний напівжирний | 0,2 | |||
сир твердий | 0,11 | |||
Хліб житній | 1 | хліб пшеничний | 0,66 | |
борошно пшеничне | 0,46 | |||
Хліб пшеничний | 1 | хліб житній | 1,5 | |
борошно пшеничне | 0,7 | |||
сухарі (з борошна першого сорту) | 0,75 | |||
Чай чорний | 1 | чай чорний плитковий | 1 | |
чай зелений | 1 | |||
Картопля (30 відсотків відходів) | 1 | пюре картопляне сухе | 0,25 | |
капуста білокачанна | 1,11 | |||
капуста цвітна | 0,8 | |||
квасоля, горох свіжі | 0,52 | |||
Бобові (зерно) | 1 | горох, квасоля свіжі | 4,2 | |
кукурудза консервована | 4,44 | |||
горошок зелений консервований | 6,6 | |||
Морква (буряк) свіжа | 1 | морква (буряк) для гарніру (консерви) | 1,4 | |
Томати свіжі | 1 | томати консервовані | 1,04 | |
томатний сік | 1,14 | |||
томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) | 0,42 | |||
Капуста свіжа | 1 | капуста білокачанна квашена | 1,15 | |
капуста білокачанна рання | 1 | |||
капуста цвітна | 1 | |||
капуста брюссельська | 1,3 | |||
Цибуля-порей | 1 | цибуля свіжа зелена | 0,95 | |
Огірки (томати) солені | 1 | огірки (томати) консервовані | 1,64 | |
Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) | 1 | сік томатний натуральний | 2,66 | |
томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків) | 0,66 | |||
томати свіжі | 2,38 | |||
Яблука свіжі | 1 | яблука консервовані | 0,41 | |
сік яблучний | 0,92 | |||
сік сливовий | 0,53 | |||
сік виноградний | 0,65 | |||
інші соки плодові натуральні | 0,9 | |||
яблука сушені | 0,2 | |||
сливи сушені | 0,2 | |||
абрикоси сушені | 0,17 | |||
родзинки | 0,15 | |||
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани) | 1 | |||
виноград | 0,8 | |||
компоти консервовані | 0,5 | |||
Яблука сушені | 1 | яблука свіжі | 5 | |
груші сушені | 1 | |||
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) | 0,5 | |||
Дріжджі хлібопекарські | 1 | дріжджі хлібопекарські сухі | 0,3 | |
Кури патрані (I категорії) | 1 | яловичина, свинина | 1 | |
кури напівпатрані (I категорії) | 1,34 | |||
курчата патрані | 1 | |||
курчата напівпатрані | 1,5 | |||
стегенця курячі | 0,8 | |||
філе куряче | 0,6 | |||
консерви з курятини | 0,75 | за медичними показаннями | ||
М’ясо (яловичина, свинина нежирна) | печінка | 1 | ||
серце | 1,77 | |||
м’ясо птиці патраної (I категорії) | 1 | |||
ковбаса варена | 0,8 | |||
консерви м’ясні (у тому числі з курятини) | 0,75 | за медичними показаннями | ||
риба | 1,15 | |||
сир кисломолочний напівжирний | 1,2 | |||
Риба (охолоджена, морожена) | 1 | оселедець солений із головою | 1 | |
рибне філе | 0,7 | |||
консерви рибні | 0,8 | за медичними показаннями”. | ||
яловичина | 0,87 | |||
яйце | 0,9 | |||
Яйця, штук | 1 | сир кисломолочний напівжирний | 0,031 | |
яловичина | 0,1 | |||
молоко | 0,18 | |||
сир твердий | 0,02 |