open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст
Нечинна
                             
                             
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А

від 23 липня 2009 р. N 848

Київ
Про затвердження Порядку видачі сертифіката якості

зерна та продуктів його переробки

Відповідно до статей 21 та 22 Закону України "Про зерно та
ринок зерна в Україні" ( 37-15 ) Кабінет Міністрів України
п о с т а н о в л я є:
1. Затвердити Порядок видачі сертифіката якості зерна та
продуктів його переробки, що додається.
2. Міністерству аграрної політики:
привести у місячний строк власні нормативно-правові акти у
відповідність із цією постановою;
забезпечити у двомісячний строк виготовлення та введення в
обіг бланків сертифікатів якості зерна та продуктів його
переробки.

Прем'єр-міністр України Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 22

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 23 липня 2009 р. N 848
ПОРЯДОК

видачі сертифіката якості зерна

та продуктів його переробки

1. Цей Порядок визначає процедуру видачі сертифіката якості
зерна та продуктів його переробки, крім хлібобулочних і макаронних
виробів, при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи
відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту,
транзит територією України при перевантаженні через портові
зерноперевантажувальні місткості та переміщенні територією
України, і обігу бланків сертифікатів якості зерна та продуктів
його переробки.
2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке
значення:
партія зерна та продуктів його переробки - оформлена одним
сертифікатом якості кількість однорідного за якістю зерна та
продуктів його переробки, що зберігаються в окремій складській
місткості або транспортуються в окремому транспортному засобі
(залізничному вагоні, морському або річковому судні, критому
автомобілі та інших засобах), а також контейнері;
сертифікат якості - документ, виданий територіальним органом
Держконтрольсільгосппроду на партію зерна та продуктів його
переробки, що завантажені у транспортний засіб, який засвідчує
відповідність їх показників якості і безпеки вимогам державних
стандартів та інших нормативних документів або експортного
контракту і включає інформацію про наявність або відсутність
генетично модифікованих організмів.
Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі
України "Про зерно та ринок зерна в Україні" ( 37-15 ).
3. Сертифікат якості видається на платній основі і діє
протягом строку перевезення вантажу.
4. Сертифікація зерна та продуктів його переробки включає
огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки і видачу
сертифіката якості за місцем огляду (інспектування).
5. Для отримання сертифіката якості замовник:
подає територіальному органові Держконтрольсільгосппроду
заяву, в якій зазначаються інформація про об'єкт сертифікації та
зобов'язання щодо забезпечення умов для відбору проб відповідно до
нормативних документів. При здійсненні експортних операцій до
заяви додається копія експортного контракту.
Зазначена заява подається за принципом організаційної єдності
відповідно до вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері
господарської діяльності" ( 2806-15 );
укладає з територіальним органом Держконтрольсільгосппроду
договір про проведення робіт з огляду (інспектування) зерна та
продуктів його переробки.
6. Сертифікат якості видається після проведення робіт з
огляду (інспектування) зерна та продуктів його переробки.
Огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки
проводиться з метою забезпечення правильності взаєморозрахунків
між суб'єктами ринку зерна шляхом видачі сертифіката якості,
запобігання відвантаженню зерна та продуктів його переробки,
показники якості і безпеки яких не відповідають вимогам державних
стандартів та інших нормативних документів або експортних
контрактів.
Огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки
включає:
попередню перевірку відповідності якості підготовлених партій
до відвантаження;
огляд транспортних засобів (залізничних вагонів, морських і
річкових суден, критих автомобілів, контейнерів тощо);
відбір проб з партії зерна та продуктів його переробки;
проведення аналізу зерна та продуктів його переробки з
визначенням показників якості і безпеки, зокрема на наявність
генетично модифікованих організмів;
проведення аналізу зерна та продуктів його переробки на
відповідність якості і безпеки вимогам державних стандартів та
інших нормативних документів або експортного контракту;
формування проб з партії зерна та продуктів його переробки
для зберігання.
7. Державний хлібний інспектор проводить такі роботи з огляду
(інспектування) партії зерна та продуктів його переробки, що
відвантажуються:
1) залізничними вагонами, автомобілями, контейнерами тощо:
оглядає транспортний засіб та контейнери з метою визначення
його придатності для завантаження і забезпечення незмінності
кількісно-якісного стану вантажу під час транспортування;
проводить відбір проб з партії зерна відповідно до вимог
ДСТУ 4601:2006; ГОСТ 13586.3-83; ГОСТ 27668-88; ГОСТ 26312.1-84;
ГОСТ 13496.0-80; ГОСТ 13979.0-86;
визначає показники якості і безпеки у відібраних пробах з
партії зерна та продуктів його переробки відповідно до вимог
нормативних документів;
визначає наявність або відсутність генетично модифікованих
організмів;
проводить аналіз зерна та продуктів його переробки на
відповідність їх якості і безпеки вимогам державних стандартів та
інших нормативних документів або експортного контракту;
з метою підтвердження якості і безпеки зерна та продуктів
його переробки при виникненні спірних питань формує пробу з партії
зерна для зберігання;
2) морським або річковим судном, контейнерами:
оглядає трюми пред'явленого під завантаження судна за участю
представника адміністрації судна і за результатами огляду складає
акт огляду трюмів судна про придатність транспортного засобу для
завантаження та забезпечення незмінності кількісно-якісного стану
вантажу під час транспортування, копію якого подає адміністрації
судна;
проводить під час завантаження судна відбір проб з партії
зерна та продуктів його переробки відповідно до вимог
ГОСТ 13586.3-83; ДСТУ ISO 13690:2003 (ISO 13690:1999, IDT);
ДСТУ 4601:2006; ГОСТ 27668-88; ГОСТ 26312.1-84; ГОСТ 13496.0-80;
ГОСТ 13979.0-86;
визначає показники якості і безпеки у відібраних пробах
відповідно до вимог нормативних документів та вносить їх у
відомість реєстрації якості проб для розрахунку середньозважених
показників якості і безпеки у цілому по партії завантаженого зерна
та продуктів його переробки;
за визначеними середньозваженими показниками якості заповнює
картку аналізу зерна за формою N 47, яка є підставою для
оформлення сертифіката якості;
проводить аналіз зерна та продуктів його переробки на
відповідність їх показників якості і безпеки вимогам державних
стандартів та інших нормативних документів або експортного
контракту;
з метою підтвердження показників якості і безпеки партії
зерна та продуктів його переробки при виникненні спірних питань
формує генеральну пробу для зберігання з урахуванням маси кожної
пред'явленої партії;
оформляє справу на кожну оглянуту (проінспектовану) партію
зерна та продуктів його переробки, в якій містяться:
- заява на проведення огляду (інспектування);
- копія експортного контракту (при здійсненні експортних
операцій);
- акт огляду трюмів судна;
- інформація про кількість та якість зерна, що підлягає
відвантаженню;
- відомість реєстрації якості та безпеки проб партії;
- картка аналізу зерна за формою N 47;
- копія сертифіката якості.
8. Проба для зберігання з оглянутої (проінспектованої) партії
зерна та продуктів його переробки зберігається в окремому
приміщенні за місцем огляду (інспектування) в опломбованій
державним хлібним інспектором тарі, що гарантує незмінність її
якості.
Проби для зберігання з оглянутих (проінспектованих) партій
повинні зберігатися:
при переміщенні територією України - один місяць;
при здійсненні експортних операцій:
- залізничними вагонами, автомобілями, контейнерами тощо -
три місяці;
- морським або річковим судном - шість місяців.
9. У разі коли експортним контрактом передбачено визначення
показників якості і безпеки, які не визначаються акредитованою
лабораторією територіального органу Держконтрольсільгосппроду, що
проводить огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки,
такі показники визначаються за рахунок замовника в акредитованій
лабораторії за зразками проб з партії зерна, які відібрані за
участю державного хлібного інспектора територіального органу
Держконтрольсільгосппроду, що проводить огляд (інспектування).
10. Вирішення спірних питань за наявності розбіжностей щодо
визначення якості зерна та продуктів його переробки проводиться
відповідно до порядку, визначеного Мінагрополітики, або умов
експортного контракту.
11. Строк прийняття рішення про видачу або відмову у видачі
сертифіката якості, підстави для відмови у видачі сертифіката
якості та його анулювання визначаються статтею 21 Закону України
"Про зерно та ринок зерна в Україні" ( 37-15 ).
12. У разі виявлення невідповідності показників якості
оглянутого (проінспектованого) зерна та продуктів його переробки
вимогам державних стандартів та інших нормативних документів або
експортному контракту територіальний орган
Держконтрольсільгосппроду видає замовникові протокол випробувань.
Сплачені замовником кошти не повертаються.
13. Бланки сертифікатів якості є документами суворої
звітності.
Форма сертифіката якості встановлюється відповідно до виду
огляду (інспектування):
при експорті зерна - згідно з додатком 1;
при експорті продуктів переробки зерна - згідно з додатком 2;
при переміщенні зерна в межах України - згідно з додатком 3;
при переміщенні продуктів переробки зерна в межах України -
згідно з додатком 4.
Сертифікат якості оформлюється у трьох примірниках - оригінал
та дві копії. Сертифікат якості разом з однією копією видається
замовникові, інша копія залишається у територіальному органі
Держконтрольсільгосппроду, який проводив огляд (інспектування).
Сертифікат якості має свій індивідуальний номер та серію. Серія
складається з двох літер, а номер - із шести цифр.
Територіальний орган Держконтрольсільгосппроду має право
видавати фотокопії сертифіката якості, завірені особистим підписом
та печаткою державного хлібного інспектора, що видав сертифікат
якості.
14. Організація замовлення на виготовлення, постачання, облік
надходження та використання бланків сертифікатів якості
здійснюється в установленому Держконтрольсільгосппродом порядку.
Бланки сертифікатів якості реалізуються територіальним
органам Держконтрольсільгосппроду на підставі їх письмового
замовлення та після оплати вартості.
Зіпсовані під час заповнення бланки сертифікатів якості
вилучаються з обігу в установленому порядку.

Додаток 1

до Порядку
(Державний Герб України)

УКРАЇНА

Державна інспекція з контролю якості

сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку
СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______ N ________ ___ ____________ 200_ р.

Цей сертифікат якості підтверджує факт проведення огляду
(інспектування) зерна під час завантаження в порту (на станції) на
судно (вагон, автомобіль) ________________________________________

(найменування або номер) за коносаментом (накладною) N ____ згідно з контрактом ___________
Маса, кілограмів ____________________________________________
Кількість місць _____________________________________________
Продавець ___________________________________________________
Покупець ____________________________________________________
Порт (станція) призначення __________________________________

(найменування) Культура ____________________________________________________

(найменування) Стандарт ____________________________________________________
Походження __________________________________________________
Тип _________________________________________________________
Підтип ______________________________________________________
Клас ________________________________________________________
Колір _______________________________________________________
Запах _______________________________________________________
Натура, г/л (кг/гл) _________________________________________
Вологість, відсотків ________________________________________
Скловидність, відсотків _____________________________________
Сажкове зерно, відсотків ____________________________________
Крупність, відсотків ________________________________________
Частка дрібного зерна, відсотків ____________________________
Клейковина сира:
кількість, відсотків ____________, якість, одиниць вимірювача деформації клейковини __________, група _____________________
Частка білка, відсотків _____________________________________
Число падання, секунд _______________________________________
Ступінь зараженості та забрудненості шкідниками _____________
Зерна, пошкоджені клопом-черепашкою, відсотків ______________
Частка сміттєвої домішки (усього), відсотків ________________
у тому числі: мінеральна ____________________________________
зіпсовані _____________________________________
шкідлива ______________________________________
Частка зернової домішки (усього), відсотків _________________
у тому числі: _______________________________________________
Олійність (жир), відсотків ________, кислотне число олії,

міліграмів KOH (NaOH) ____________
Особливі примітки ___________________________________________

Державний хлібний інспектор ________ ______________________

(підпис) (ініціали та прізвище) __________________________________________________________________

(найменування обласної Державної хлібної інспекції)
міліграмів KOH (NaOH) ____________
Особливі примітки ___________________________________________

Державний хлібний інспектор ________ ______________________

(підпис) (ініціали та прізвище) __________________________________________________________________

(найменування обласної Державної хлібної інспекції)
М.П.

Додаток 2

до Порядку
(Державний Герб України)

УКРАЇНА

Державна інспекція з контролю якості

сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку
СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______N _______ ___ ____________ 200_ р.

Цей сертифікат якості підтверджує факт проведення огляду
(інспектування) зерна під час завантаження в порту (на станції) на
судно (вагон, автомобіль) ________________________________________

(найменування або помер)
за коносаментом (накладною) N ____ згідно з контрактом ___________
Маса, кілограмів _________________________________________________
Кількість місць __________________________________________________
Продавець ________________________________________________________
Покупець _________________________________________________________
Порт (станція) призначення _______________________________________ (найменування)

Найменування продукції ___________________________________________
Стандарт _________________________________________________________
Сорт _____________________________________________________________
Вид ______________________________________________________________
Номер ____________________________________________________________
Колір ____________________________________________________________
Запах ____________________________________________________________
Смак _____________________________________________________________
Вологість, відсотків _______ Доброякісне ядро, відсотків _________
Металомагнітна домішка: маса, мг/кг _____ розмір, мм(мг) _________
Залишок на ситі N __, відсотків ____ Прохід крізь сито N ______, відсотків __________________
Зольність, відсотків _____ Білість, умовних одиниць ______________
Частка білка, відсотків __________________________________________
Клейковина сира: кількість, відсотків ___________________ якість, одиниць вимірювача деформації клейковини ____ група ___________
Число падання, секунд ____________________________________________
Хрусткість _______________________________________________________
Сира клітковина, відсотків _______ Сирий жир, відсотків __________
Ступінь зараженості та забрудненості шкідниками __________________
Вміст домішок, відсотків:
Сміттєва ___________________ Нелущені ____________________
у тому числі: Биті ________________________
мінеральна _________________ Зіпсовані ___________________
шкідлива ___________________ Мучка _______________________
Особливі примітки ___________________________________________

Державний хлібний інспектор ________ _______________________

(підпис) (ініціали та прізвище)
__________________________________________________________________

(найменування обласної Державної хлібної інспекції)
М.П.

Додаток 3

до Порядку
(Державний Герб України)

УКРАЇНА

Державна інспекція з контролю якості

сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку
СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______ N ________ ___ ____________ 200_ р.

Продавець (відправник) _______________ Культура __________ Нормативний документ _____________________________
Контракт _____________________________ Походження ______________________ Сорт ______________________________
Станція відправлення _________________ Тип _____________________________ Підтип ____________________________
Пристань _____________________________ Колір ___________________________ Запах _____________________________
Вагон (автомобіль) N _________________ Клас ____________________________ Натура, г/л _______________________
Теплохід-баржа (найменування) ________ Крупність, відсотків ____________ Частка дрібного зерна, відсотків ___________________________________ Накладна N ___________________________ Вологість, відсотків ____________ Скловидність, відсотків ___________ Вага, кілограмів __ Кількість місць __ Частка білка, відсотків _________ Число падання, секунд _____________ Станція призначення __________________

Клейковина сира: кількість, відсотків ________________________________ Пристань _____________________________

якість, одиниць вимірювача деформації клейковини _____________________ Покупець (одержувач) _________________

група ________________________________________________________________ Особливі відмітки ____________________ ______________________________________ Вміст домішок, відсотків: ______________________________________ ______________________________________ Сміттєва ________________________ Зернова ___________________________ ______________________________________ ______________________________________ у тому числі: у тому числі: ___________________________________ мінеральна ______________________ ___________________________________ ___________________________________ шкідлива ________________________ ___________________________________ ___________________________________ фузаріозні ______________________
зіпсовані _______________________
Ерукова кислота _________________
Глюкозинолати ___________________
Кислотне число __________________

Державний хлібний інспектор __________ ______________________

(підпис) (ініціали та прізвище)
__________________________________________________________________

(найменування обласної Державної хлібної інспекції)
М.П.

Додаток 4

до Порядку
(Державний Герб України)

УКРАЇНА

Державна інспекція з контролю якості

сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку
СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ

серія _______ N ________ ___ ____________ 200_ р.

Цей сертифікат якості є підтвердженням якості Найменування продукції ____________________ партії ___________, яка проінспектована при
завантаженні у вагон (автомобіль) N _________ Нормативний документ ______________________
За накладною N ______________________________ Сорт ______ Вид ______ Номер ______________
Контракт ____________________________________ Колір ____ Запах _____ Смак _______________
Вага, кілограмів ____ Число місць ___________ Вологість, відсотків ______________________
Виробник ____________________________________ Частка металомагнітної домішки: маса, мг/кг _______________________________ Дата вироблення _____________________________

Залишок на ситі N ______, відсотків _______ Станція відправлення ________________________

Прохід крізь сито N ___, відсотків ________ Продавець (відправник) ______________________

Зольність, відсотків ______________________ Покупець (одержувач) ________________________

Білість, умовних одиниць __________________ Станція призначення _________________________

Клейковина сира: кількість, відсотків _____ Особливі відмітки ___________________________ _____________________________________________ якість, одиниць вимірювача деформації _____________________________________________ клейковини ________________________________ _____________________________________________ група _____________________________________ _____________________________________________ Число падання, секунд _____________________ _____________________________________________ Доброякісне ядро, відсотків _______________
Вміст домішок, відсотків:
Сміттєва ____________ Не лущені __________
у тому числі: Биті _______________
мінеральна __________ Зіпсовані __________
шкідлива ____________ Мучка ______________

Державний хлібний інспектор __________ ______________________

(підпис) (ініціали та прізвище) __________________________________________________________________

(найменування обласної Державної хлібної інспекції)
М.П.

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: