ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
24.06.2005 N 162
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
12 липня 2005 р.
за N 731/11011
Про затвердження інструкцій щодо заповненняформ державних статистичних спостережень
в галузі сільського господарства
Відповідно до статті 14 Закону України "Про державну
статистику" ( 2614-12 ), з метою удосконалення державних
статистичних спостережень в галузі сільського господарства
Н А К А З У Ю:
1. Затвердити та ввести в дію з 1 січня 2006 року:
1.1. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 4-сг ( v0412202-04 ) "Заключний звіт
про підсумки сівби під урожай 200__ року" (додається).
1.2. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 29-сг ( v0412202-04 ) "Звіт про збір
урожаю сільськогосподарських культур на 1 грудня 200__ року"
(додається ( z0732-05).
1.3. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 9-б-сг ( v0412202-04 ) "Звіт про
внесення мінеральних, органічних добрив, гіпсування та вапнування
ґрунтів під урожай 200__ року" (додається ( z0733-05 ).
1.4. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 3-сг ( v0412202-04 ) "Звіт про сівбу
ярих культур на "__" ______ 200_ року" (додається ( z0734-05 ).
1.5. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 7-сг ( v0412202-04 ) "Звіт про хід
збирання урожаю та проведення інших польових робіт на
"__" ______ 200_ року" (додається ( z0735-05 ).
1.6. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 5-сг ( va158202-05 ) "Сортові посіви
під урожай 200__ року" (додається ( z0736-05 ).
1.7. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 4-сільрада ( v0412202-04 ) "Посівні
площі сільськогосподарських культур у домашніх господарствах на
території сільської ради під урожай 200__ року" (додається
( z0737-05 ).
1.8. Інструкцію щодо заповнення форм державних статистичних
спостережень N 24 ( v0412202-04 ) "Звіт про стан тваринництва за
200_ р." (річна) та N 24-сг "Звіт про стан тваринництва на
"__" ______ 200_ р. (місячна)" (додається ( z0738-05 ).
1.9. Інструкцію щодо заповнення форм державних статистичних
спостережень N 1 (риба) ( v0412202-04 ) "Звіт про вилов риби,
добування інших водних живих ресурсів за 200_ р." (річна) та N 1
(риба) "Звіт про вилов риби, добування інших водних живих ресурсів
за січень-______ 200_ р. (місячна)" (додається ( z0739-05 ).
1.10. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 6-сільрада ( vb158202-05 ) "Окремі
показники розвитку сільських, селищних, міських рад у галузі
сільського господарства на 1 січня 20__ року" (додається
( z0740-05 ).
1.11. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 4-заг ( v0412202-04 ) "Звіт про
надходження цукрових буряків на переробні підприємства на
"__"________ 200_ року (місячна)" (додається ( z0741-05 ).
1.12. Інструкцію щодо заповнення форм державних статистичних
спостережень N 21-заг ( v0412202-04 ) "Звіт про реалізацію
сільськогосподарської продукції за 200_ рік" (річна) та N 21-заг
"Звіт про реалізацію сільськогосподарської продукції за
січень-______ 200_ року (місячна)" (додається ( z0742-05 ).
2. Поширити дію інструкцій, затверджених:
2.1. Підпунктами 1.1, 1.2, 1.8, 1.12 пункту 1 цього наказу, -
на юридичних осіб, їхні відокремлені підрозділи, які здійснюють
сільськогосподарську діяльність, незалежно від форм власності та
підпорядкування.
2.2. Підпунктами 1.3-1.6 пункту 1 цього наказу, - на
юридичних осіб, їхні відокремлені підрозділи, які здійснюють
сільськогосподарську діяльність, незалежно від форм власності та
підпорядкування, крім малих сільськогосподарських підприємств (за
винятком тих малих підприємств, які мають у своєму користуванні
понад 100 га сільськогосподарських угідь).
2.3. Підпунктами 1.7 та 1.10 пункту 1 цього наказу, - на
сільські, селищні та міські ради, на території яких розташовані
сільські населені пункти.
2.4. Підпунктом 1.9 пункту 1 цього наказу, - на юридичних
осіб, їхні відокремлені підрозділи, які займаються
рибогосподарською діяльністю, незалежно від форм власності та
підпорядкування.
2.5. Підпунктом 1.11 пункту 1 цього наказу, - на переробні
підприємства, які зареєстровані як юридичні особи, мають власні
переробні потужності (або їх орендують) та здійснюють приймання
цукрових буряків, незалежно від форм власності та підпорядкування.
3. Визнати такими, що втратили чинність з 1 січня 2006 року:
3.1. Наказ Мінстату України від 21.08.95 N 217
( v0217202-95 ) "Про затвердження форм державної статистичної
звітності по рибному господарству" в частині Інструкції щодо
заповнення форм державної статистичної звітності N 1 (риба) "Звіт
про вилов риби, добування морепродуктів та їх переробку", річна;
N 1 (риба) "Звіт про вилов риби, добування морепродуктів та їх
переробку", квартальна; N 1 (риба) "Звіт про вилов риби, добування
морепродуктів та їх переробку", місячна, затвердженої пунктом 1
наказу.
3.2. Наказ Держкомстату України від 30.08.2004 N 497
( z1134-04 ) "Про затвердження інструкцій щодо заповнення форм
державних статистичних спостережень в галузі сільського
господарства", зареєстрований в Міністерстві юстиції України
13.09.2004 за N 1134/9733, в частині інструкцій щодо заповнення
форм державних статистичних спостережень N 4(сільрада)
( z1140-04 ) "Посівні площі сільськогосподарських культур у
домашніх господарствах на території сільської ради під урожай
200__ року" та N 21-заг ( z1138-04 ) "Звіт про реалізацію
сільськогосподарської продукції".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника
Голови Остапчука Ю.М.
Голова О.Г.Осауленко
ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Державного комітету
статистики України
24.06.2005 N 162
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
12 липня 2005 р.
щодо заповнення форми державного статистичного
спостереження N 4-сг "Заключний звіт про підсумки
сівби під урожай 200__ року"
( v0412202-04 )
1. Загальні положення
1.1. Форму N 4-сг ( v0412202-04 ) "Заключний звіт про
підсумки сівби під урожай 200_ року" подають юридичні особи, їх
відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську
діяльність, незалежно від підпорядкування, форм власності та
господарювання, органу державної статистики за місцезнаходженням
землі на 5 день після закінчення сівби ярих культур, але не
пізніше 1 червня. 1.1.1. Якщо земельні ділянки господарства, на яких проведено
посіви, розміщені у різних адміністративних районах, то форма
подається відповідним районним органам державної статистики за
місцезнаходженням земельних ділянок.
1.2. Заповнення форми проводиться на підставі первинних
облікових документів та регістрів журнально-ордерної форми
бухгалтерського обліку.
1.3. Усі показники форми заповнюються у гектарах з двома
десятковими знаками.
1.4. Адресна частина форми заповнюється таким чином: реквізит "Найменування організації - складача інформації" -
указується повна назва підприємства (господарства), що подає форму
(згідно з установчими документами); реквізит "Поштова адреса" - указується фактична повна адреса
підприємства, що подає форму; сітка кодів заповнюється підприємствами згідно з довідкою про
включення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств
та організацій України (ЄДРПОУ).
1.5. У графах форми, де показники відсутні, ставиться
прочерк.
2. Заповнення бланка форми
2.1. У формі враховуються фактичні розміри посівів
сільськогосподарських культур на землях, що перебувають у
власності та користуванні господарства, включаючи узяті в оренду
землі, що оформлені актами (договорами оренди) відповідно до
чинного законодавства. За посіви на землях, що передані в оренду
іншим землекористувачам, форму складає орендар, за умови, якщо
передання земельних ділянок здійснене та оформлене договором
відповідно до чинного законодавства.
2.2. У формі обліковується весняна продуктивна площа, яка
фактично зайнята під посівами до часу закінчення сівби ярих
культур і з якої передбачається одержати врожай поточного року.
При її визначенні повторний рахунок посівних площ не допускається. 2.2.1. До складу весняної продуктивної площі входять: озимі посіви минулого року, що збереглися до закінчення
весняної сівби; посіви ярих культур поточного року на самостійній площі,
включаючи пересів загиблих озимих, площу багаторічних технічних
культур (лікарських, ефіроолійних); безпокривні багаторічні трави посіву поточного року; багаторічні трави посіву минулих років на площі, що
збиратиметься у поточному році, так звана укісна площа, що
збереглася до закінчення весняної сівби; посіви у міжряддях садів; посіви попередніх культур на розораних луках і пасовищах з
метою їх докорінного поліпшення. 2.2.2. Посіви попередніх культур проводяться відповідно до
проекту докорінного поліпшення сінокосів та пасовищ, затвердженого
районним управлінням сільського господарства, і не повинні
повторюватись на одній і тій же площі більше 2-3 років підряд.
Якщо посіви цих культур проводяться понад установлений строк, вони
ураховуються тільки у загальній посівній площі, а за відповідною
культурою та окремим рядком не виділяються. 2.2.3. Не виключаються із площі посівів тимчасові польові
дороги, які не передбачені планом внутрігосподарського
землекористування.
2.3. До весняної продуктивної площі не включаються: площі загиблих озимих; площі самосіву (падалиця); посіви у міжряддях просапних культур (крім посівів у
міжряддях садів); проміжні, повторні і підпокривні посіви, оскільки вони не
займають самостійної площі; кулісні посіви на парах; посіви люпину, серадели та інших сидеральних культур на
зелене добриво, оскільки, хоча вони і займають самостійну площу,
їх продукція не обліковується у натуральному виразі; посіви багаторічних трав, проведені для корінного поліпшення
природних сінокосів і пасовищ після їх попередньої оранки (посіви
багаторічних трав на залуження).
2.4. У розділі I "Зернові культури" виділяються: площі озимих на зерно і зелений корм, що були посіяні восени
минулого року (рядки 001 - 005), - пшениці (включаючи озиме
тритікале), жита, ячменю, ріпаку; площі озимих, що повністю загинули в осінньо-зимовий період
до закінчення сівби ярих (рядки 006 - 010); пересіяні площі загиблих озимих ярими культурами (рядки
011 - 015); площі озимих, що збереглися до кінця сівби ярих культур
(рядки 016 - 023); площі озимих, використаних на зелений корм, силос і випас, на
яких посіяні ярі культури (рядок 024); площі посіву ярих зернових і зернобобових культур (рядки
025 - 048); площі посіву зернових і зернобобових культур під урожай
поточного року (рядок 049) - сума площ озимих на зерно, що
збереглися до кінця сівби ярих культур (рядок 017), та площ ярих
культур (рядок 025).
2.5. Фактично посіяні площі озимих культур восени минулого
року (рядки 001 - 005) співставляються з даними державного
статистичного спостереження за формою N 7-сг ( v0412202-04 ) "Звіт
про хід збирання урожаю та проведення інших польових робіт" на
останню звітну дату. Посіви вики озимої чистої і у суміші на
зерно, у зв'язку з незначними їх площами посіву, обліковуються у
складі ярих культур у рядках 042, 043 разом з викою ярою. Посіви
тритікале озимого обліковуються разом з пшеницею озимою.
2.6. Дані про розміри загиблих площ озимих культур (рядки
006 - 010) у господарстві повинні бути підтверджені відповідними
актами з підписами відповідальних осіб, що перевіряли і встановили
факт загибелі, або висновками страхової організації, якщо посіви
були застраховані. Загиблими вважаються посіви, які повністю
загинули, незалежно від того, пересівались вони ярими культурами
чи ні. Зріджені посіви загиблими не вважаються. 2.6.1. Якщо під загиблими озимими, які не будуть пересіяні до
закінчення сівби ярих, збереглися підпокривні трави, то площі цих
трав у загальній посівній площі не враховуються, а обліковуються
окремо у рядках 401 - 405 "Підпокривні багаторічні трави (підсів),
уключаючи підсів з осені".
2.7. Якщо загиблі в осінньо-зимовий період посіви озимих
культур (уключаючи загиблі озимі весною, під якими збереглися
підсіяні трави) були пересіяні ярими культурами, то у формі у
відповідних рядках указуються площі тих ярих культур, якими було
здійснено пересів (у розмірі фактичного пересіву), і, крім того,
ці площі указуються за відповідною групою культур у рядках
011 - 015 "Посіяно ярих на загиблих озимих".
2.8. Із площі озимих, що збереглися до кінця сівби ярих
культур (рядок 016), виділяються: озимі на зерно (рядки 017 - 020); озимі на зелений корм, силос, для одержання гранул і брикетів
та випас, які вже були використані або ще не використані на
годівлю худоби і на яких не провадився посів ярих до закінчення
їх сівби (рядки 021 - 023).
2.9. Площі озимих культур, які використані на зелений корм,
силос і випас та на яких у подальшому було посіяно ярі культури,
ураховуються окремим рядком 024. Посіви ж ярих культур на цих
площах указуються у відповідних рядках. 2.9.1. Площа озимого ріпаку на зерно, яка збереглася,
ураховується у групі технічних культур у рядку 117.
2.10. У площі посівів ярих зернових і зернобобових культур
(рядки 025 - 048) включаються: пшениця яра (включаючи яре
тритікале), жито яре, ячмінь ярий, овес, кукурудза, просо, гречка,
рис, сорго, зернобобові (овочеві сорти квасолі та бобів на
насіння, гороху на зерно), інші ярі зернові і зернобобові, які
передбачається зібрати на зерно. 2.10.1. У рядку 047 "інші зернобобові (серадела, чина, маш та
інші)" указується решта зернобобових культур, які не передбачені
бланком (включаючи кормові боби на зерно). 2.10.2. Не включаються у площі посівів ярих зернових і
зернобобових культур: посіви кукурудзи для консервування або використання її у
свіжому вигляді молочної, молочно-воскової стиглості; посіви зернових і зернобобових культур на зелений корм, сіно,
силос та випас, посіви вики та викових сумішей на сіно; посіви овочевих сортів гороху (зеленого горошку) для збирання
стручків у зеленому вигляді та на насіннєві потреби (ці посіви
гороху ураховуються у складі овочів відповідно у рядках 211 та
218).
2.11. Площі посіву ярих зернових і зернобобових культур
співставляються з даними державного статистичного спостереження за
формою N 3-сг ( v0412202-04 ) "Звіт про сівбу" на останню звітну
дату.
2.12. Не пересіяна на момент складання форми площа загиблих
ярих культур із показників не виключається і обліковується у
відповідних рядках. Порядок обліку загиблих посівів визначено
пунктами 2.6, 2.6.1 та 2.7.
2.13. Кукурудза на зерно у формі указується трьома
показниками: кукурудза повної стиглості - усього (рядок 030), у тому числі: кукурудза на зерно (за виключенням насінницьких посівів) -
рядок 031, насінницькі посіви кукурудзи - рядок 032. 2.13.1. До насінницьких посівів кукурудзи належать посіви на
ділянках розмноження самозапилених ліній, сортів до першої
репродукції, простих та трьохлінійних гібридів - батьківських форм
гібридів; ділянки розмноження сортів вищих репродукцій, урожай
яких передбачений для подальшого розмноження (до третьої
репродукції) чи для сівби на товарні потреби; ділянки гібридизації
простих, сортолінійних, трьохлінійних, двійних, міжлінійних,
п'ятилінійних і шестилінійних гібридів; виробничі посіви гібридів
першого покоління, передбачені (як виняток) для одержання насіння.
2.14. Посіви сорго на зерно (рядок 048), солома якого
використовується на віники, ураховуються у групі зернових культур.
Разом із сорго у зерновій групі обліковується сориз - харчове
зернове сорго, яке використовується для виготовлення крупи. Посіви
віничного сорго, яке збирається у стадії молочно-воскової
стиглості, ураховуються у групі інших технічних культур у рядку
142.
2.15. У розділі 2 "Технічні культури" наводяться дані про
посіви технічних культур.
2.16. У рядку 100 ураховується загальна посівна площа
бавовнику.
2.17. У рядку 104 указуються площі посіву конопель південних
лише для Дніпропетровської області. В інших областях посіви
середньоросійських та південних конопель ураховуються разом у
рядку 103 "Конопли середньоросійські".
2.18. У рядку 106 указуються тільки ті площі цукрового буряка
(фабричного), продукція з яких призначається для переробки на
цукрових та інших заводах.
2.19. У рядку 112 ураховуються разом посіви соняшнику на
зерно поточного року і площі посіву під зиму. Площі соняшнику на
силос належать до групи кормових культур.
2.20. У рядку 121 указується площа лікарських культур
(ромашки, беладони, наперстянки, валеріани, шавлії лікарської,
ревеню та інших, які використовуються у медицині та ветеринарії з
лікувальною метою), яка повинна включати разом посіви поточного та
минулих років.
2.21. У рядках 123-134 указуються площі посівів
ефірно-олійних культур поточного року, включаючи осінній підсів.
2.22. У рядках 135-141 указуються площі посівів
ефірно-олійних культур минулих років.
2.23. Редька олійна, яка призначена для промислової
переробки, також враховується у числі інших технічних культур
(рядок 142).
2.24. У розділі 3 "Картопля та овоче-баштанні культури"
указуються площі посівів картоплі та овоче-баштанних культур
відкритого ґрунту.
2.25. У рядку 200 указується разом площа весняної і літньої
посадки картоплі.
2.26. У рядку 202 указуються площі посіву капусти всіх видів.
2.27. Цибуля у формі указується трьома показниками: цибуля на ріпку (рядок 208); цибуля на сіянку (виділяється з насінників однорічних
овочевих культур у рядку 220); цибуля зелена, цибуля-порей (виділяється з числа інших овочів
у рядку 217).
2.28. У рядку 210 указуються площі посіву овочевих сортів
гороху, з яких передбачається отримати тільки зелений горошок.
2.29. У групі інших овочів (рядок 211) указуються: гарбузи
столові, кабачки, баклажани, патисони, перець солодкий (гіркий),
столові коренеплоди (хрін, петрушка, селера, пастернак, ріпа,
редька, редиска, бруква), зелені культури (цибуля зелена,
цибуля-порей, салат, кріп, щавель, шпинат, ревінь, кінза тощо). До
інших овочів включаються і посіви кукурудзи молочної і
молочно-воскової стиглості, початки якої призначаються для
консервування або використовуються у свіжому вигляді на
продовольчі потреби. Посіви зернобобових культур (гороху, квасолі,
бобів), які призначені для збирання стручків у зеленому вигляді,
також ураховуються у цьому рядку.
2.30. У рядку 218 указуються посіви овочевих сортів гороху
(зеленого горошку), які будуть використані на насіннєві потреби. У
цій же групі ураховуються посіви цибулі та часнику на насіння;
площі, засаджені маточними коренями рослин (моркви, буряків та
ін.), цибулинами, качанами та ін.; посіви дворічних овочів для
одержання маточників та посіви однорічних овочів (огірків,
помідорів, редису та ін.) та баштанних культур, урожай яких буде
повністю використаний для одержання насіння. При частковому
використанні однорічних овочевих та баштанних культур на насіння
їх площі ураховуються у відповідній овочевій культурі.
2.31. У розділі 4 "Кормові культури" указуються площі,
зайняті під кормовими культурами.
2.32. У рядку 304, крім зазначених культур, показуються також
посіви соняшнику, сорго, гороху та інших культур, призначені для
виробництва силосу. Із загальної площі силосних культур
виділяються площі озимих на силос та сорго на силос (рядки 305 та
306).
2.33. Площі озимих на силос у рядку 305 повинні дорівнювати
даним рядка 022, площі озимих на зелений корм, для одержання
гранул і брикетів у рядку 314 повинні дорівнювати даним рядка 023.
2.34. У рядку 308 указуються посіви однорічних трав,
включаючи ярі зернові і зернобобові культури (крім кукурудзи) на
сіно, зелений корм, сінаж, для одержання гранул і брикетів, та
посіви озимих на зелений корм для одержання гранул і брикетів. 2.34.1. У рядку 312 ураховуються також площі таких культур
(якщо вони використовуються на зелений корм або насіння): перко -
гібрид Китайської капусти і ріпаку; тифон - гібрид Китайської
капусти і турнепсу; амарант - однорічна кормова культура; пелюшка
- різновидність гороху польового (осипаючого); редька олійна - для
насінницьких потреб і одержання зеленої маси. 2.34.2. У площу однорічних трав не включаються посіви на
зерно вики та викових сумішей, люпину кормового (солодкого) та
гіркого, серадели та сорго, які ураховуються у складі зернових
культур, а також кукурудза на зелений корм і силос, люпин на
силос, кормові боби на силос, люпин та інші посіви на зелене
добриво.
2.35. З площі багаторічних трав виділяються: безпокривні трави посіву поточного року (рядок 315); укісна площа багаторічних трав посіву минулих років (рядок
323); підпокривні посіви багаторічних трав (рядок 401). 2.35.1. Безпокривні посіви багаторічних трав займають
самостійну площу і включаються у загальну посівну площу. 2.35.2. Укісна площа багаторічних трав посіву минулих років
складається з площ безпокривних трав посіву минулих років, що
використовуються на сіно, насіння, зелений корм, випас і силос. 2.35.3. Укісні площі всіх видів багаторічних трав указуються
у цілому за всіма роками посіву. 2.35.4. Підпокривні багаторічні трави підсіваються на площах,
зайнятих озимими чи ярими культурами, самостійної площі не
займають, тому у підсумок загальної посівної площі не включаються
і обліковуються у рядку 401.
2.36. У рядку 409 наводяться дані про розмір
сільськогосподарських угідь, які знаходяться у власності і
користуванні господарства, включаючи орендовані, які оформлені
актами та договорами оренди землі відповідно до чинного
законодавства.
2.37. У рядку 410 указується площа тільки тих
сільськогосподарських угідь, що взяті господарством в оренду.
2.38. У рядку 411 указується кількість укладених договорів
оренди.
2.39. У рядку 412 указується кількість засновників
підприємства, яка обумовлюється установчими документами
підприємства (установчим договором, статутом).
2.40. У рядку 413 указується площа земельних часток
засновників підприємства, що перебувають у користуванні
господарства. Усі показники у формі повинні бути взаємоузгоджені,
достовірні та обґрунтовані документами, які оформлені згідно з
установленим порядком. Форма підписується керівником підприємства та головним
агрономом, які несуть відповідальність згідно з чинним
законодавством.
Директор департаменту
статистики сільського
господарства та навколишнього
середовища О.М.Прокопенко
Джерело:Офіційний портал ВРУ