ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
30.04.2004 N 258
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
25 травня 2004 р.
за N 657/9256
Про затвердження інструкцій щодо заповнення формдержавних статистичних спостережень N 1-готель,
N 1-каналізація
Відповідно до статті 14 Закону України "Про державну
статистику" ( 2614-12 ) та з метою подальшого удосконалення
державних статистичних спостережень за діяльністю підприємств
готельного, каналізаційного та водопровідно-каналізаційного
господарства Н А К А З У Ю:
1. Затвердити: Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного
спостереження N 1-готель (річна) "Звіт про роботу готелю"
(додається). Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного
спостереження N 1-каналізація (річна) "Звіт про роботу
каналізації" (додається) ( z0658-04 ).
2. Поширити дію затверджених інструкцій щодо заповнення форм
державних статистичних спостережень на такі підприємства:
2.1. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 1-готель (річна) "Звіт про роботу
готелю" - на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, які
надають місця для короткотермінового проживання приїжджим
(терміном до 45 діб) та перебувають на самостійному балансі або на
балансі підприємств (організацій) усіх форм власності.
2.2. Інструкцію щодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 1-каналізація (річна) "Звіт про
роботу каналізації" - на каналізаційні, водопровідно-каналізаційні
підприємства, як самостійні, так і ті, що перебувають на балансі
підприємств (організацій) усіх видів економічної діяльності, які
здійснюють відведення стічних вод від житлових будинків та
комунально-побутових, промислових, будівельних,
сільськогосподарських та інших підприємств та організацій.
3. З моменту набрання чинності цим наказом скасувати всі
роз'яснення, що додаються до форм державних статистичних
спостережень N 1-готель, N 1-каналізація, затверджених наказом
Держкомстату від 11 липня 2003 року N 215 ( v0215202-03 ).
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника
Голови комітету Власенко Н.С.
Голова комітету О.Г.Осауленко
ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Державного комітету
статистики України
30.04.2004 N 258
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
25 травня 2004 р.
за N 657/9256
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереженняN 1 - готель (річна) "Звіт про роботу готелю"
( v0215202-03 )
I. Загальні положення
Державне статистичне спостереження за формою N 1 - готель
(річна) "Звіт про роботу готелю" поширюється на всіх суб'єктів
підприємницької діяльності, які надають місця для
короткотермінового проживання приїжджим (терміном до 45 діб) та
перебувають на самостійному балансі або на балансі підприємств
(організацій) усіх форм власності.
Форму державного статистичного спостереження N 1-готель
заповнюють один раз на рік і подають органу державної статистики
району (міста) за місцезнаходженням суб'єкти підприємницької
діяльності всіх форм власності (готелі, готельно-офісні центри,
мотелі, кемпінги, молодіжні турбази та гірські притулки,
гуртожитки для приїжджих та інші об'єкти для короткотермінового
проживання), які перебувають на самостійному балансі;
підприємства, організації (установи), на балансі яких перебувають
зазначені вище об'єкти. Якщо підприємство має на своєму балансі
декілька готелів, то воно повинно звітувати окремо за кожний
готель; якщо готель має два чи більше корпусів або філіалів, які
об'єднані в одне господарство (мають один розрахунковий рахунок у
банку), то він заповнює один звіт на всі корпуси, філіали. Якщо в
складі об'єднання готелів є готелі, які розташовані як у міських
поселеннях, так і в сільській місцевості, то потрібно заповнити
два звіти: окремо щодо міських поселень та щодо сільської
місцевості.
Метою складання статистичного спостереження є одержання
повної інформації щодо діяльності підприємств готельного
господарства всіх типів, вивчення розвитку та впливу туризму на
економічний стан регіонів.
II. Порядок заповнення форми
Розділ 1 "ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА" заповнюється на
підставі даних технічного паспорта готелю за станом на кінець
звітного року. У рядку 01 "Загальна площа" вказується сума площі всіх
номерів і площі підсобних приміщень (кухонь, ванних та душових
кімнат, туалетів, камер схову, буфетів, комор та побутових кімнат,
коридорів, вестибюлів, холів, гардеробів, віталень,
адміністративних приміщень і т.ін.), включаючи площі вбудованих
шаф, площі прибудованих до будинку приміщень (терас, веранд,
мансард, мезонінів та ін., які є опалюваними і придатними для
проживання протягом усього року). У кемпінгах, молодіжних турбазах
та інших підприємствах, які працюють тільки в теплий період року і
не потребують спеціального опалення, до загальної площі
включається площа терас, веранд, мансард, мезонінів та інших
прибудованих приміщень, які не мають опалення. У рядку 01 не враховується площа: сходових кліток, тамбурів; зайнята конструкційними елементами, що виступають, а також
опалювальними печами. У рядку 02 "Житлова площа всіх номерів" вказується площа, що
складається з площі всіх номерів (житлових кімнат гуртожитків),
яка використовується для проживання приїжджих. До житлової площі
не входить площа підсобних приміщень (рядок 01), а також площа
готелю, яка використовується не за прямим призначенням (під
установи, організації, буфети, перукарні тощо), або площа
приміщень, плата за проживання в яких береться з приїжджих за
чинними тарифами для житлових будинків. У рядку 03 "Місткість" вказується загальна кількість місць у
готелі, яка визначається за кількістю ліжок у всіх номерах за
станом на кінець звітного року. У цей показник не включаються дані щодо: тимчасових (додаткових) місць; місць у тих номерах, які постійно зайняті не за прямим
призначенням, наприклад, під установи тощо; постійних місць у номерах, які більше ніж 45 діб зайняті
мешканцями, що сплачують за займану площу за діючими тарифами для
житлових будинків. У рядку 04 "Кількість усіх номерів на кінець року, усього"
вказується число усіх номерів згідно з інвентарними даними за
станом на кінець року. Номери поділяються, залежно від
комфортності, на номери вищої категорії (люкс), напівлюкс,
одномісні, двомісні, тримісні і з більшою кількістю місць. Дані
про кількість номерів відповідної категорії проставляють в рядках
05-09. Сума даних рядків 05-09 повинна дорівнювати даним рядка 04. З метою отримання додаткової інформації про діяльність
готелів до I розділу введено ще один показник - "Середньооблікова
чисельність штатних працівників облікового складу" (рядок 10),
який заповнюється відповідно до Інструкції зі статистики
чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві
України, затвердженої наказом Мінстату України від 07.07.95 N 171
( z0287-95 ), зареєстрованим у Мін'юсті 07.08.95 за N 287/823, із
змінами і доповненнями.
У розділі 2 "СТРУКТУРНІ ПІДРОЗДІЛИ СФЕРИ СЕРВІСУ" наводяться
дані про кількість структурних підрозділів сфери сервісу, які
перебувають на балансі готелю, тобто входять до його складу, а
саме: у рядку 21 "Автостоянка" вказується кількість автостоянок, що
охороняються (критих чи відкритих), з автосервісом,
автозаправочною станцією та іншими послугами; у рядках 22 "Ресторан" і 23 "Кафе, бар тощо" відображається,
відповідно, кількість ресторанів, кафе, барів і інших підприємств
громадського харчування; у рядку 24 "Сауна (лазня, басейн)" відображається кількість
саун (лазень, басейнів); у рядку 25 "Пральня" відображається кількість пралень, що
надають послуги з термінової чистки, прання та прасування одягу
тощо; у рядку 26 "Заклади торгівлі (магазин, кіоск тощо)"
відображається кількість закладів торгівлі (магазинів, кіосків
тощо), що обслуговують приїжджих; у рядку 27 "Інші підрозділи з надання послуг за ринковими
цінами" відображається кількість інших підрозділів сфери сервісу,
які не ввійшли до вищенаведеного переліку (косметичний салон,
масажний кабінет, міжміський телефон, пошта, телеграф, телетайп,
медичний пункт, перукарня, пункт обміну валюти, служби ремонту
одягу, взуття, тренажерний зал та інші).
У розділі 3 "ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА" зазначаються такі дані: У рядку 31 "Обслужено приїжджих" відображається кількість
приїжджих усього (гр. 1), яких обслуговували в готелі протягом
звітного року, з них кількість дітей до 14 років (гр. 2) та
підлітків 15-17 років (гр. 3). У рядку 32 "У тому числі іноземців (всього сума рядків
32-1-32-n)" відображається кількість іноземних громадян. З рядка 32 у рядках 32-1 - 32-n розподіляються іноземці за
державами світу, з яких вони прибули. У графі А рядку 32-1 - 32-n
вказується назва країни, у графі В - код країни відповідно до
Класифікації держав світу, затвердженої наказом Держкомстату
України від 08.07.2002 N 260. У рядку 33 "Загальний час перебування приїжджих" загальний
час перебування приїжджих у готелі визначається як сума людино-діб
перебування кожного приїжджого. У рядку 34 "У тому числі іноземців" відображається загальна
кількість людино-діб перебування іноземних громадян.
У розділі 4 "ОСНОВНІ ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ" зазначаються такі
дані: У рядку 41 "Доходи від основного виду діяльності (плата за
проживання)" відображається загальний дохід (виручка) від надання
послуг за основним видом діяльності (плати за проживання) без
вирахування наданих знижок, непрямих податків і зборів з доходу
(податку на додану вартість, готельного збору тощо). У рядку 41-1 "Податок на додану вартість (ПДВ)"
відображається сума податку на додану вартість, яка включена до
складу доходу від надання послуг (плати за проживання). У рядку 41-2 "Готельний збір" відображається сума готельного
збору. У рядку 41-3 "Інші непрямі податки та вирахування з доходу"
відображаються інші непрямі податки і вирахування з доходу. У рядку 42 "З рядка 41 доходи від обслуговування іноземних
громадян" відображаються доходи від обслуговування іноземних
громадян. У рядку 43 "Крім того, доходи від надання додаткових послуг
(автостоянки, сауни, ресторану, кафе, бару, аптечного кіоску тощо)
без ПДВ та інших непрямих податків та вирахувань з доходу"
відображаються доходи від надання додаткових послуг без ПДВ та
інших непрямих податків та вирахувань з доходу. У рядку 44 "Інші доходи без ПДВ та інших непрямих податків та
вирахувань з доходу" відображаються доходи, які не знайшли
відображення у рядках 41, 43, зокрема дохід від усіх видів оренди,
дохід від участі в капіталі, інші фінансові доходи; дохід від
реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових
комплексів; дохід від неопераційних курсових різниць та таке інше
без ПДВ та інших непрямих податків та вирахувань з доходу. У рядку 45 "Операційні витрати (сума рядків 46, 48, 49, 50,
52)" наводиться сума всіх операційних витрат, що відображені у
рядках 46-52. У рядку 52-1 "Інші витрати" зазначаються витрати, які не
знайшли відображення у рядку 45, зокрема втрати від участі в
капіталі, інші фінансові витрати, а також собівартість реалізації
фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів;
втрати від неопераційних курсових різниць; втрати від зниження
ціни фінансових інвестицій та необоротних активів тощо.
Підприємства, які мають на своєму балансі структурні підрозділи з
виготовлення продуктів харчування, у цей рядок також включають
незавершене виробництво. Звітні дані слід відображати у тих одиницях виміру, які
вказані у формі, дані рядків 41-54 - з одним десятковим знаком,
інші - у цілих числах.
Розділ "ДОВІДКА" заповнюється на підставі даних статуту
готелю. Відповідно до типу підприємства підкреслюється код у графі
"Код рядка". Готелі, мотелі, готельно-офісні центри таким же чином поряд з
типом підприємства позначають категорію. Готелі за категоріями класифікуються на підставі комплексу
вимог до матеріально-технічного забезпечення, номенклатури та
якості наданих послуг, рівня обслуговування. Звіт підписують керівник підприємства та головний бухгалтер,
які несуть відповідальність за достовірність інформації та
своєчасність її подання відповідно до статті 20 Закону України
"Про державну статистику" ( 2614-12 ).
Начальник управління статистики
послуг та соціальних програм І.В.Калачова
Джерело:Офіційний портал ВРУ