ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Державного комітету
статистики України
30.04.2004 N 254
( z0669-04 )
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
27 травня 2004 р.
за N 670/9269
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державногокомітету статистики
N 209 ( z0939-05 ) від 26.07.2005 )
N 209 ( z0939-05 ) від 26.07.2005 )
ІНСТРУКЦІЯщодо заповнення форми державного
статистичного спостереження N 3-торг
"Звіт про продаж і запаси товарів у торговій
мережі та мережі ресторанного господарства"
( v0202202-03 )
1. Загальні положення
1.1. Звіт за формою державного статистичного спостереження
N 3-торг "Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та
мережі ресторанного господарства" ( v0202202-03 ) (далі - форма
N 3-торг) складають щоквартально (за I квартал, I півріччя,
9 місяців) та за рік в цілому підприємства роздрібної торгівлі та
ресторанного господарства, інші підприємства, що здійснюють
діяльність з роздрібної торгівлі та ресторанного господарства
(далі - підприємства). Якщо підприємство має відокремлений
підрозділ на іншій адміністративній території, то звіт по цьому
підрозділу складається окремо, а звіт по підприємству подається
без даних цього підрозділу.
1.2. Підприємства подають звіт за формою N 3-торг
( v0202202-03 ) органу державної статистики за місцезнаходженням.
1.3. Адміністрація підприємств забезпечує повноту та
достовірність складених звітів.
1.4. Звіт подається у строки, вказані на бланку форми
N 3-торг ( v0202202-03 ).
2. Заповнення бланка форми державногостатистичного спостереження N 3-торг
( v0202202-03 )
При заповненні звіту необхідно керуватись Інструкцією про
облік роздрібного товарообороту і товарних запасів, затвердженою
наказом Міністерства статистики України від 28.12.1996 N 389
( z0013-97 ), зареєстрованою у Міністерстві юстиції України
28.01.97 за N 13/1817.
2.1. Роздрібний товарооборот - це виручка від продажу
безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за
розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки)
через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану
торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні
станції, розвізну і розносну мережі) і мережу ресторанного
господарства (їдальні, кафе, ресторани тощо) усіма діючими
підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм
власності і господарювання, а також виручка, одержана через касу
неторгових підприємств, організацій, установ від продажу
безпосередньо населенню споживчих товарів для особистого
споживання за готівку або за наявності заяви працівника на відпуск
товару в рахунок оплати праці. Не включається продаж для
виробничої діяльності або подальшого перепродажу.
2.2. Вартість скляного посуду, що має заставну ціну,
проданого з товаром (з-під алкогольних і безалкогольних напоїв,
молочних продуктів та інших товарів), у роздрібний товарооборот не
включається.
2.3. Роздрібний товарооборот визначається у цінах фактичної
реалізації за моментом відпуску товарів покупцеві незалежно від
часу сплати грошей, включаючи продаж товарів, які надійшли
підприємству (об'єкту) торгівлі у межах договорів комісії
(консигнації).
2.4. При продажу пільговим категоріям населення легкових
автомобілів з ручним керуванням через торгову мережу,
санітарно-гігієнічних та фармацевтичних товарів аптечними
закладами і підприємствами медтехніки, палива організаціями, що
постачають паливо, в товарооборот включається фактично сплачена
населенням їх вартість. Вартість цих товарів, що оплачена
безпосередньо з бюджету або організаціями соціального
забезпечення, лікарняними, профілактичними установами,
відображається у рядку 116.
2.5. У рядки 119 та 141 включається безготівковий відпуск
товарів відповідно магазинами та підприємствами ресторанного
господарства пенсіонерам і працівникам у порядку взаємозаліку за
заборговані пенсії та зарплати.
2.6. Аптечними закладами і підприємствами медтехніки продаж
медичного обладнання, інструменту, спеціальних медичних меблів та
медикаментів лікарняним закладам, дитячим садкам та іншим
організаціям і підприємствам включається в оптовий товарооборот.
2.7. До складу роздрібного товарообороту включається також
відпуск за безготівковим розрахунком із роздрібної мережі і мережі
ресторанного господарства: - продуктів харчування закладам охорони здоров'я, соціального
забезпечення та освіти (лікарняним, профілактичним, будинкам
відпочинку, будинкам-інтернатам для громадян похилого віку та
інвалідів, загальної освіти, дошкільного виховання, виховання
дітей, які залишилися без опіки батьків) для організації
харчування відповідних контингентів населення; - продовольчих товарів суднам морського і річкового флоту,
риболовецьким промисловим суднам для харчування екіпажів суден,
туристів і пасажирів у суднових ресторанах, геологорозвідувальним
партіям для харчування працівників експедицій, а також окремих
непродовольчих товарів на поточні потреби для реалізації членам
екіпажів; - товарів подарункового асортименту до свят і новорічних
подарунків для дітей.
2.8. Оптовий товарооборот - це продаж товарів іншим
підприємствам, організаціям, підприємцям для виробничої діяльності
або подальшого перепродажу як за безготівковими розрахунками, так
і за готівку.
2.9. Оборот від посередницької діяльності - це сума послуг
без вартості товару.
2.10. Оборот від інших видів діяльності - це оборот від
надання послуг, іншої неторгової діяльності.
2.11. Увесь товарооборот ресторанного господарства - це
продаж купованих товарів і продукції власного виробництва
(роздрібний товарооборот та оптовий продаж продукції власного
виготовлення).
2.12. Роздрібний товарооборот ресторанного господарства - це
продаж безпосередньо населенню купованих товарів і роздрібний
продаж продукції власного виготовлення.
2.13. Куповані товари - товари, що придбані підприємством
ресторанного господарства на стороні і продані населенню без
усякої обробки.
2.14. Реалізація продукції власного виготовлення підприємств
ресторанного господарства складається з роздрібного і оптового
продажу.
2.15. Роздрібний продаж продукції власного виготовлення
підприємств ресторанного господарства: - продаж готових виробів і напівфабрикатів власного
виготовлення населенню через обідній зал і буфет цього
підприємства, включаючи відпуск обідів додому, а також продаж
через магазини кулінарії і напівфабрикатів, палатки, розвізну та
розносну мережі, які належать цьому підприємству ресторанного
господарства; - продаж за безготівковим розрахунком готових виробів і
напівфабрикатів власного виготовлення лікарняним, профілактичним
установам, оздоровчим закладам і закладам відпочинку, соціального
забезпечення і освіти для харчування населення, яке вони
обслуговують; - продаж продукції пересувних їдалень, які обслуговують
працівників сільськогосподарських підприємств на польових станах,
лісорозробках, лісосплаві та шляхових машинних станціях.
2.16. Оптовий продаж продукції власного виготовлення
підприємств ресторанного господарства - це продаж готових виробів
і напівфабрикатів власного виготовлення підприємствам і
організаціям роздрібної торгівлі (магазинам і палаткам), їдальням,
ресторанам, буфетам та іншим підприємствам ресторанного
господарства.
2.17. У товарних запасах враховуються запаси всіх товарів,
які належать торговому підприємству, перебувають на його балансі і
призначені для роздрібної торгівлі та ресторанного господарства.
2.18. У статистичній звітності товарні запаси відображаються
за продажними (роздрібними) цінами.
2.19. Не включаються у запаси товари в дорозі, товари, які
прийняті у межах договорів комісії (консигнації), товари
матеріально-технічного забезпечення і заготівель, тара всіх видів.
2.20. Дані про продаж товарів виробництва України
заповнюються за експертною оцінкою.
Начальник управління
статистики торгівлі Г.С.Пепелова
(Виправлення внесені згідно з Додатковою інформацією "Офіційного
вісника України" N 25, 2004 р.)
Джерело:Офіційний портал ВРУ