open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст
Нечинна

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 22 листопада 2004 р. № 1591
Київ

Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 873 від 26.06.2007
№ 734 від 08.08.2012
№ 1086 від 28.11.2012}

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити;

1) норми харчування у:

дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;

дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;

санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;

дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;

{Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 734 від 08.08.2012}

училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;

оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів згідно з додатком 6;

загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;

2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.

2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та оздоровчих закладах спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.

21. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7, ст. 249).

{Постанову доповнено пунктом 21 згідно з Постановою КМ № 1086 від 28.11.2012}

3. Міністерству освіти і науки, молоді та спорту, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.

{Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 734 від 08.08.2012}

4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах.

{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 734 від 08.08.2012}

5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.

Прем'єр-міністр України

В.ЯНУКОВИЧ

Інд. 28





Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Вікова група (місяців)

0-3

4-5

6-7

8-12

Сухі адаптовані молочні суміші

80-100

90-120

75-80

30-60

(або рідкі адаптовані молочні суміші)

(700-900)

1000)

(900-800)

(600-500)

Хліб житній (з 10 місяців)

 

 

 

5-10

Хліб пшеничний (з 8 місяців)

 

 

 

5-10

Крохмаль

 

 

1

2

Крупи, бобові, макаронні вироби

 

 

20

25-30

Картопля

 

 

50

85

Овочі

 

 

120

180

Фрукти свіжі, цитрусові

 

 

10-60

70-120

Соки

 

 

30-50

50-100

Фрукти сушені

 

 

1-4

4-6

Кондитерські вироби (сухарики, печиво)

 

 

 

3-15

Цукор

 

 

30

30

Масло вершкове

 

 

1-4

4-6

Олія

 

 

1-3

3-6

Яйця, штук

 

 

1/5 жовтка

1/4 - 1/2 жовтка

Молоко, кисломолочні продукти

 

 

100-200

300-380

Сир кисломолочний

 

 

10-30

30-50

М’ясо, м’ясопродукти

 

 

 

50-90

Риба, рибопродукти

 

 

 

15-25

Кава злакова, цикорій

 

 

 

1

Какао

 

 

 

1

Чай

 

 

 

0,1

Сіль, сіль йодована

 

 

1

2

Хімічний склад

 

 

 

 

Білки

15

19

23

32

у тому числі тваринні

15

19

22

25

Жири

30

38

53

61

у тому числі рослинні

 

 

3

6

Вуглеводи

66

77

115

143

Енергоцінність, ккал

660

730

1029

1249

__________
Примітка:



Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).




Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Вікова група (років)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймання їжі

3

4

3

4

Хліб житній

20

30

40

60

Хліб пшеничний

55

80

80

120

Борошно пшеничне

15

20

25

32

Крохмаль

3

3

4

4

Крупи, бобові, макаронні вироби

30

40

45

50

Картопля

130

150

190

220

Овочі різні

180

210

230

260

Фрукти свіжі, цитрусові

45

90

100

100

Соки

50

50

70

100

Фрукти сушені

10

10

10

10

Кондитерські вироби

5

15

15

20

Цукор

35

40

45

50

Мед, медопродукти

1

1

2

2

Масло вершкове

12

19

21

25

Олія

6

9

9

15

Сало

1

1

2

2

Яйця, штук

1/4

1/2

1/2

1/2

Молоко, кисломолочні продукти

350

450

400

500

Сир кисломолочний

35

40

45

50

Сир твердий

3

3

5

5

Сметана

5

10

10

15

М’ясо, м’ясопродукти

60

85

100

110

Риба, рибопродукти

20

25

45

50

Кава злакова, цикорій

1

1

4

4

Какао

1

1

2

2

Чай

0,2

0,2

0,2

0,2

Сіль, сіль йодована

2

2

5

8

Дріжджі

1

1

1

1,5

Лавровий лист

0,05

0,05

0,1

0,1

Сухарі панірувальні

2

3

2

3

Томатна паста

2

3

2

3

Ванільний цукор

0,1

0,1

0,1

0,1

Кислота лимонна

0,1

0,1

0,1

0,1

Хімічний склад

 

 

 

 

Білки

46,6

60,6

68,1

81,5

у тому числі тваринні

29,1

37,5

48,4

48,5

Жири

45,6

63,5

71,7

86,5

у тому числі рослинні

8,4

12,3

12,7

17,8

Вуглеводи

167,6

229,3

239,2

298,8

Енергоцінність, ккал

1267,2

1731,2

1874,8

2299,4

__________
Примітки:



1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.

2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.




Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Санаторні заклади (групи) різних профілів

Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення

Вікова група (років)

від 1до 3

від 3 до 6(7)

від 1 до 3

від 3 до 6(7)

Кількість приймання їжі

3

4

3

4

5

5

Хліб житній

30

30

50

50

 

 

Хліб пшеничний

55

70

70

110

100

160

Борошно пшеничне

15

20

32

35

10

25

Крохмаль

2

3

3

4

3

4

Крупи, бобові, макаронні вироби

30

35

45

50

40

60

Картопля

140

150

220

240

150

200

Овочі різні

200

250

250

300

180

250

Фрукти свіжі, цитрусові

100

150

160

200

100

150

Соки

60

70

100

130

50

100

Фрукти сушені

10

10

10

12

15

20

Кондитерські вироби

8

12

15

20

10

20

Цукор

35

40

45

50

40

55

Мед, медопродукти

1

1

3

4

1

4

Масло вершкове

25

32

30

40

30

35

Олія

6

9

12

17

6

10

Яйця, штук

1/2

1

1

1

1

1

Молоко, кисломолочні продукти

400

500

450

550

500

550

Сир кисломолочний

45

50

60

70

50

70

Сир твердий

5

5

10

10

5

10

Сметана

10

12

15

18

10

15

М’ясо, м’ясопродукти

85

110

120

130

100

120

Риба, рибопродукти

30

30

60

60

30

60

Кава злакова, цикорій

1

1

2

2

1

2

Какао

1

1

2

4

 

 

Чай

0,1

0,2

0,2

0,2

0,1

0,2

Сіль, сіль йодована

5

5

8

8

5

8

Дріжджі

1

1

1,5

1,5

1

1

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Сухарі панірувальні

2

3

2

3

2

3

Томатна паста

2

3

2

3

1

2

Хімічний склад

 

 

 

 

 

 

Білки

60,2

77,1

98,1

116

69,3

96,6

у тому числі тваринні

41,4

51,8

66

69

49

69

Жири

68,3

89,3

110,2

127,7

80,8

113,7

у тому числі рослинні

8,6

12,5

17

24,1

8,6

13,7

Вуглеводи

194,7

260,7

316,3

428,3

223,7

304,1

Енергоцінність, ккал

1634,5

2155

2649,1

3326,2

1899

2625,9

__________
Примітки:



1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.

2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".




Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах

{Назва додатка 4 із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 734 від 08.08.2012}

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Вікова група (років)

від 3 до 6

від 6 до 10

від 10 до 13

від 13 і старше

Хліб житній

100

150

180

200

Хліб пшеничний

130

180

230

250

Борошно пшеничне

30

40

45

50

Крохмаль

3

3

3

3

Крупи, бобові, макаронні вироби

45

65

80

80

Картопля

300

350

400

420

Овочі свіжі

350

400

450

470

Фрукти свіжі, цитрусові

250

300

300

300

Соки

150

180

200

200

Фрукти сушені

20

15

15

15

Кондитерські вироби

30

30

35

40

Цукор

50

60

70

70

Мед, медопродукти

3

4

5

7

Масло вершкове

40

45

50

50

Олія

12

15

18

20

Сало

2

4

6

8

Яйця, штук

1

1

1

1

Молоко, кисломолочні продукти

500

500

500

500

Сир кисломолочний

40

50

70

70

Сир твердий

12

15

20

20

Сметана

15

20

25

25

М’ясо, птиця

125

130

160

160

Ковбасні вироби

25

20

25

40

Риба, рибопродукти

75

85

100

100

Кава злакова, цикорій

2

3

4

5

Какао

2

2

2

3

Чай

0,1

0,2

0,5

0,5

Сіль, сіль йодована

6

8

10

10

Дріжджі

1

2

3

3

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

Сухарі панірувальні

2

4

3

4

Томатна паста

2

3

3

4

Ванільний цукор

0,1

0,1

0,1

0,1

Кислота лимонна

0,1

0,1

0,1

0,2

Хімічний склад

 

 

 

 

Білки

74

87

100

107

у тому числі тваринні

37

43

51

53

Жири

67

77

90

95

у тому числі рослинні

24

28

15

16

Вуглеводи

355

400

390

428

Енергоцінність, ккал

2319

2641

2500

2995

__________
Примітки:



1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 75 х 7 ) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.

2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.

3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".

4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.

{Пункт 5 приміток до додатка 4 виключено}

6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма № 6 - ліцеїстська).

7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду.

8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком.

{Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 873 від 26.06.2007, № 734 від 08.08.2012}



Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування в училищах фізичної культури та олімпійського резерву

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Група харчування за енерговитратами

перша

друга

третя

четверта

п`ята

Хліб житній

85

110

145

185

195

Хліб пшеничний

150

200

240

320

400

Борошно пшеничне

15

15

15

25

25

Крохмаль

2

2

2

2

2

Крупи, бобові, макаронні вироби

65

75

95

110

135

Картопля

190

205

275

290

360

Овочі свіжі

280

285

370

440

500

Фрукти свіжі, цитрусові

270

300

370

460

550

Соки

120

140

170

210

220

Фрукти сушені

10

10

15

20

25

Кондитерські вироби

50

75

100

135

200

Цукор

60

60

70

60

75

Мед, медопродукти

15

17

23

25

30

Масло вершкове

10

15

20

25

30

Олія

15

15

20

20

30

Сало

2

3

3

5

6

Яйця, штук

1

1

1

1

1

Молоко, кисломолочні продукти

380

425

480

540

400

Сир кисломолочний

40

50

60

60

90

Сир твердий

15

25

30

45

70

Сметана

15

20

20

25

35

М'ясо, м’ясопродукти

165

200

240

400

490

Риба, рибопродукти

45

70

80

125

140

Кава, кава злакова, цикорій

4

4

4

5

5

Какао

3

3

3

4

4

Чай

0,4

0,4

0,4

0,5

0,5

Сіль, сіль йодована

6

8

10

8

10

Дріжджі

1

1

1

2

2

Спеції

0,04

0,04

0,06

0,07

0,08

Мінеральна вода

100

100

180

200

200

Хімічний склад

 

 

 

 

 

Білки

85

105

130

160

205

у тому числі тваринні

51

63

78

96

123

Жири

66

87

119

160

205

у тому числі рослинні

17

22

30

40

51

Вуглеводи

342

450

527

655

834

Енергоцінність, ккал

2302

3003

3699

4700

6001

Розподіл груп харчування за енерговитратами

Групи харчування за енер говитратами

Калорійність раціону, ккал

Вік, років

Стать

Вид спорту

Перша

2300
(2000-2600)

11-13

хлопчики

спортивна гімнастика

 

 

11-13

дівчатка

спортивна гімнастика

Друга

3000
(2800-3200)

14-17

юнаки

спортивна гімнастика

 

 

14-17

дівчата

спортивна гімнастика

Третя

3700
(3200-3900)

11-13

хлопчики

фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо)

 

 

11-13

дівчатка

фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо)

 

 

14-17

юнаки

бокс, боротьба (легка вагова категорія)

Четверта

4700
(4500-5000)

11-13

хлопчики

плавання

 

 

11-17

дівчата

плавання

 

 

14-17

юнаки

футбол, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт)

 

 

14-17

дівчата

фехтування, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт)

 

 

14-17

юнаки

бокс, боротьба (середня вагова категорія)

П’ята

6000
(5600-6400)

14-17

юнаки

фехтування, плавання, бокс, боротьба (важка вагова категорія)

__________
Примітки:



1. Харчування учасників обласних, районних (міських) спортивних змагань, зборів, олімпіад та інших масових заходів здійснюється за нормами для дітей віком від 13 років і старше згідно з додатком 4, а республіканських, міжнародних - для четвертої групи харчування за енерговитратами згідно з додатком 5.

2. Вартість харчування в дорозі та під час проведення одноденних заходів визначається за нормами згідно з додатком 4 для дітей віком від 13 років і старше.

3. За нормами для дітей третьої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 11-13 років.

4. За нормами для дітей четвертої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 14-17 років.




Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів

(денна норма на одного учня (вихованця), грамів)

Найменування продукту

Оздоровчі заклади (табори)

праці та відпочинку

позаміські (стаціонарні), профільні

санаторні, спеціалізовані

з денним перебуванням, профільні

Хліб житній

150

100

100

40

Хліб пшеничний

250

250

200

90

Борошно пшеничне

50

10

20

10

Крохмаль

8

8

8

3

Крупи, бобові, макаронні вироби

80

75

70

32

Картопля

400

350

400

180

Овочі різні

420

400

450

210

Фрукти свіжі

150

100

150

50

Соки

100

100

100

50

Фрукти сушені

15

15

10

10

Кондитерські вироби

40

20

30

10

Цукор

60

50

50

35

Мед, медопродукти

4

4

5

2

Масло вершкове

35

45

45

20

Олія

20

15

20

8

Сало

20

20

10

 

Яйця, штук

1

1

1

1/2

Молоко, кисломолочні продукти

500

500

600

250

Сир кисломолочний

50

40

60

25

Сир твердий

20

15

10

5

Сметана

25

15

20

10

М’ясо, м’ясопродукти

200

160

200

80

Риба, рибопродукти

60

60

60

30

Кава злакова

3,5

1,5

2,5

1

Какао

1

1

1

 

Чай

1,5

0,2

0,2

0,1

Сіль, сіль йодована

10

10

10

8

Дріжджі

1

2

2

 

Лавровий лист

0,01

0,01

0,01

0,01

Кислота лимонна

0,05

0,05

0,05

0,05

Хімічний склад

 

 

 

 

Білки

116

118

130

58

у тому числі тваринні

69

68

82

35

Жири

115

116

128

57

у тому числі рослинні

23

15

20

8

Вуглеводи

500

428

436

212

Енергоцінність, ккал

3500

3228

3418

1593

__________
Примітка.



Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 г на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.




Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів

(норма на одного учня, грамів)

Найменування продукту

Вікова група (років)

від 6 до 10

від 10 і старше

Хліб житній

60

80

Борошно пшеничне

5

10

Крупи, бобові, макаронні вироби

21

30

Цукор

15

18

Масло вершкове

8

10

Олія

7

10

Картопля

100

120

Овочі різні

140

180

Фрукти, соки

50

75

Фрукти сушені

8

8

Яйця, штук

1/4

1/4

Молоко та кисломолочні продукти

18

20

Сир кисломолочний

16

20

Сметана

5

6

М’ясо, птиця, м’ясопродукти

35

35

Риба та рибопродукти

25

25

Чай

0,1

0,1

Хімічний склад

 

 

Білки

27

31,8

у тому числі тваринні

14,1

15

Жири

25,6

30,7

у тому числі рослинні

7

10

Вуглеводи

114

143

Енергоцінність, ккал

794

975

__________
Примітки:



1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.

2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1-4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.

3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. № 856.




Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю

(грамів)

Продукт, вага

Продукт-замінник

Вага

Яловичина, 1 (25 відсотків відходів)

Кролятина

0,97

Баранина

0,93

Птиця (тушки, стегенця)

0,77

Свинина (нежирна)

0,54

Ковбаса варена (сосиски, сардельки)

0,57

Риба (минтай, 23 відсотки відходів)

2,6

Серце яловиче

1,77

Сир кисломолочний напівжирний

0,9

Яйце куряче

1,02 (1/5шт.)

Консерви “Яловичина тушкована”

0,6

Консерви “Сніданок туриста”

0,8

Молоко, 1

Молоко сухе

0,11

Молоко згущене стерилізоване

0,37

Молоко згущене з цукром

0,16

Вершки згущені з цукром

0,14

Вершки сухі

0,09

Сир кисломолочний напівжирний

0,33

Сир твердий

0,15

Кисломолочні продукти (кефір, наріне, лактинум, ацидофільне молоко тощо)

0,79

Сир кисломолочний напівжирний, 1

М’ясо (яловичина)

1,11

Риба (минтай, 23 відсотки відходів)

2,89

Сир твердий

0,45

Яйце куряче,1

Сир кисломолочний напівжирний

0,87

М’ясо (яловичина)

0,98

Риба (минтай, 23 відсотки відходів)

2,53

Молоко

2,64

Яєчний порошок

0,26

Сир твердий

0,38

Риба, 1 (23 відсотки відходів)

М’ясо (яловичина)

0,39

Птиця (тушки, стегенця)

0,3

Консерви рибні натуральні

0,56

Сир

0,35

Яйце куряче

0,39

Картопля, 1 (30 відсотків відходів)

Капуста білокачанна

1

Капуста цвітна

0,74

Пюре картопляне сухе

0,25

Квасоля, горох свіжі

0,52

Квасоля, горох сухі

0,07

Бобові (зерно), 1

Квасоля, горох свіжі

4,25

Квасоля спаржева свіжа

7,4

Кукурудза консервована

4,94

Горошок зелений консервований

8,19

Квасоля консервована

8,19

Соєві продукти сухі або паста соєва

0,87 або 1

Томати свіжі, 1

Томати консервовані

1,04

Томатний сік

1,14

Буряк столовий свіжий, 1

Буряк консервований

1,08

Капуста свіжа, 1

Капуста морська

1

 

Капуста салатна

1

 

Салат

1

 

Капуста цвітна

1

Морква столова свіжа, 1

Морква консервована

1,04

Яблука свіжі, 1

Яблука консервовані

0,41

Сік яблучний

0,92

Яблука сушені

0,18

Сливи сушені

0,16

Абрикоси сушені

0,17

Родзинки

0,15

Сік виноградний

0,65

Сік сливовий

0,53

Масло вершкове, 1

Олія (соняшникова, кукурудзяна)

0,74

Хліб пшеничний, 1

Крупи пшеничні

0,73

Хліб житній

1,13

Хлібці пшеничні, житні

0,94

Сухарі пшеничні

0,75

Печиво галетне

0,25

Томатна паста, 1

Томатне пюре

0,66

Томатний соус

0,66

Томатний сік

3,42

Томати свіжі

2,95

Олія соняшникова, 1

Олія кукурудзяна

1

Олія соєва

1

Цукор, 1

Мед

1,25

Кондитерські вироби, 1

Мед, медопродукти

1

__________
Примітка.



У разі надходження продовольчої сировини (продуктів харчування), в якій питома вага відходів перевищує стандартну, здійснюється контрольна кулінарна обробка, під час якої встановлюється фактична кількість відходів. Результати обробки засвідчуються актом за підписом трьох осіб, який затверджується керівником закладу.

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: