Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок
{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 170 від 15.02.2002
№ 720 від 02.06.2004
№ 511 від 28.05.2012}
Відповідно до статті 21 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити такі, що додаються:
перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам;
Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.
ПЕРЕЛІК
професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам
1. Харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп)
{Назва розділу 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, холодильники, експедиції, виробничі лабораторії
{Абзац третій розділу 1 виключено на підставі Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники лабораторій та заквасного відділення
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, готує мийні засоби та дезінфекційні розчини
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту)
Працівники пунктів приймання сирого молока
Працівники кремово-кондитерських виробництв, цехів
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів виробництва дитячого харчування
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів виробництва морозива, десертів
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів фасування продукції молокопереробної, м'ясопереробної та рибопереробної промисловості, іншої готової до споживання продукції
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники цехів виробництва кулінарної продукції
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники інших виробничих цехів виробництва харчових продуктів
{Розділ 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
{Розділ 2 виключено на підставі Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
3. Підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків
Адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Працівники складів, холодильників, експедитори
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання
Адміністрація та персонал продовольчих ринків (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту
Продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва
Працівники продовольчих складів, холодильників
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання
5. Підприємства громадського харчування
{Розділ 5 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Робітники, що здійснюють кейтеринг (крім іноземних робітників, що здійснюють кейтеринг у процесі обслуговування населення під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, за наявності у них медичного документа, що підтверджує можливість роботи у сфері громадського харчування) та цехів бортового харчування на авіатранспорті
{Абзац восьмий пункту 5 в редакції Постанови КМ № 511 від 28.05.2012}
Працівники відділів бортового харчування авіакомпаній
Працівники вагонів-ресторанів, камбузів
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Працівники, що мають доступ до миття обладнання, посуду, інвентарю (бригади з обслуговування підприємств для проведення прибирання, миття та дезінфекційних робіт), і працівники, що тимчасово залучаються до роботи на харчових об'єктах
6. Навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації
Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі
Учні перед проходженням виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду
{Розділи 6-9 замінено розділом 6 згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
10. Вищі навчальні заклади III-IV рівнів акредитації
Студенти перед початком проходження виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду
{Розділ 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
11. Притулки для неповнолітніх
Викладачі, вчителі, вихователі
Інший педагогічний і технічний персонал
12. Оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням
Адміністративно-господарський персонал
{Розділ 12 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
13. Лікувально-профілактичні заклади для дорослих (санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, будинки-інтернати)
Вихователі, помічники вихователів
Медичний персонал (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Працівники дитячих молочних кухонь
14. Пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених
Медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
15. Пральні, приймальні пункти білизни, хімчистки
16. Перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу
{Назва розділу 16 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
{Абзац перший розділу 16 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
{Розділ 16 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Працівники, що виконують татуаж і пірсинг
{Розділ 16 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Адміністрація, що бере участь у процесі обслуговування
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
20. Спортивно-оздоровчі комплекси
Працівники басейнів та лікувальних ванн
21. Заклади культури (театри, цирки, клуби, будинки культури тощо)
Працівники, що безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
{Абзаци третій і четвертий розділу 21 замінено абзацом третім згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
23. Підприємства фармацевтичної промисловості
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, виробничі лабораторії
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
231. Аптеки та їх структурні підрозділи
Працівники, зайняті виробництвом, фасуванням та реалізацією лікарських засобів
{Перелік доповнено розділом 231 згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
24. Підприємства та об'єкти водопостачання і каналізації
Працівники, безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод, у тому числі на суднах, у залізничних вагонах, на літаках
{Розділ 24 в редакції Постанови КМ № 720 від 02.06.2004}
Прибиральники рухомого складу та приміщень метрополітену
26. Транспортно-дорожній комплекс
а) автомобільні, залізничні, морські та річкові вокзали, аеропорти, аеродроми, морські та річкові порти, кемпінги, мотелі
Працівники місць відпочинку локомотивних бригад, водіїв автобусів, членів екіпажів повітряних, морських та річкових суден
{Абзац перший пункту "а" розділу 26 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Прибиральники приміщень вокзалів, портів та автостанцій
Працівники кімнат відпочинку пасажирів на вокзалах у портах та на автостанціях
Працівники кімнат матері і дитини вокзалів, портів та автостанцій
Працівники з приймання та видачі вантажу
б) рухомий склад авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового транспорту
Начальники пасажирських поїздів, провідники, інші працівники поїзних бригад
Бортпровідники всіх видів транспорту
Працівники пунктів, які безпосередньо пов'язані з підготовкою пасажирських составів до рейсу
Працівники рефрижераторних поїздів та секцій
Касири, контролери всіх видів пасажирського транспорту
Працівники, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту - авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового), у тому числі вантажники
Рибалки на внутрішніх та закритих водоймах
Рибалки, які займаються прибережним ловом
Працівники рибоприймальних пунктів
28. Суб'єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин
Працівники цехів виготовлення кормів
Оператори штучного запліднення тварин
{Розділ 28 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 720 від 02.06.2004}
Репетитори, гувернантки, доглядальниці, прибиральниці, кухарі, манікюрниці, педикюрниці, масажисти
ПОРЯДОК
проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок
1. Відповідно до цього Порядку проводяться обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди (далі - обов'язкові медичні огляди) працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (далі - працівники), та видача їм особистих медичних книжок.
2. Обов'язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників).
Витрати закладів та установ охорони здоров'я, пов'язані з проведенням обов'язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров'я.
Працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди при проходженні попереднього профілактичного медичного огляду до прийняття на роботу, та у разі необхідності отримання нового бланка цієї книжки у зв'язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю подальшого використання чи придбавають зазначений бланк за власні кошти в організаціях, уповноважених реалізувати бланки суворої звітності.
{Пункт 2 доповнено абзацом третім згідно з Постановою КМ № 170 від 15.02.2002}
Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.
3. Терміни проведення обов'язкових медичних оглядів встановлюються МОЗ.
У разі погіршення епідемічної ситуації за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення щодо проведення позачергових обов'язкових медичних оглядів.
4. Перелік необхідних обстежень, лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, затверджується МОЗ.
5. Головні лікарі закладів та установ охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди:
за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем затверджують плани-графіки їх проведення;
визначають місце їх проведення та затверджують список лікарів, які проводитимуть обстеження.
6. Роботодавець забезпечує ведення журналу реєстрації особистих медичних книжок, де зазначаються номер, серія, дата видачі книжки, прізвище, ім'я та по батькові її власника.
{Пункт 6 в редакції Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
{Пункт 7 виключено на підставі Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
{Пункт 8 виключено на підставі Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
9. Видачу або реалізацію особистих медичних книжок можуть здійснювати:
{Абзац перший пункту 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 170 від 15.02.2002}
організації, уповноважені реалізувати бланки суворої звітності;
заклади та установи охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди.
{Абзац третій пункту 9 в редакції Постанови КМ № 170 від 15.02.2002}
10. Особиста медична книжка видається працівникові тільки для проходження медичного огляду, після чого вона підлягає поверненню роботодавцеві, який забезпечує зберігання цієї книжки. В окремих випадках, коли зберігання особистої медичної книжки у роботодавця є недоцільним або неможливим, допускається її зберігання у працівника.
У разі звільнення працівника особиста медична книжка видається йому під розписку разом з трудовою книжкою.
Зразок бланка особистої медичної книжки та порядок її ведення затверджуються МОЗ.
11. Для проведення обов'язкового періодичного медичного огляду роботодавець складає за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем список працівників, які повинні пройти цей огляд. Копія списку передається до закладу або установи охорони здоров'я, де проводитиметься цей огляд. У разі проведення попереднього (до прийняття на роботу) обов'язкового медичного огляду роботодавець направляє закладу чи установі охорони здоров'я відповідного листа.
Роботодавець здійснює контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов'язкових медичних оглядів і несе за це відповідальність.
12. Усі результати обстеження, що проводяться лікарями-спеціалістами (у тому числі лабораторних, клінічних та інших досліджень), обов'язково заносяться до особистої медичної книжки.
На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок щодо можливості допущення працівника до роботи.
13. Дані про результати обов'язкових медичних оглядів працівників підлягають обліку у відповідних установах державної санітарно-епідеміологічної служби.
14. Установи державної санітарно-епідеміологічної служби під час здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду перевіряють своєчасність проходження обов'язкового медичного огляду та наявність особистих медичних книжок у працівників, які підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам.
15. Контроль за реєстрацією, обліком, рухом бланків особистої медичної книжки та за їх видачею здійснює Державне управління справами разом з МВС, відповідно до інструкції з обліку бланків суворої звітності.