ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСПЕКТОР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 51 від 03.07.2001 Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
3 жовтня 2001 р.
за N 854/6045
Про внесення змін до Інструкціїпо клеймуванню м'яса
Відповідно до Законів України "Про ветеринарну медицину"
( 2498-12 ), "Про якість та безпеку харчових продуктів і
продовольчої сировини" ( 771/97-ВР ), Положення про державний
ветеринарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів
господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання,
транспортування й реалізації продукції тваринного походження та з
метою приведення Інструкції по клеймуванню м'яса, затвердженої
наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини
України від 12.06.97 N 19 ( z0447-97 ) та зареєстрованої у
Міністерстві юстиції України від 25.09.97 за N 447/2251, у
відповідність до вимог "Инструкции по ветеринарному клеймению
мяса", затвердженої Міжурядовою Радою по співробітництву в галузі
ветеринарії державучасниць Співдружності незалежних держав від
22.10.98, та ГОСТу 7724-77 "Мясо. Свинина в тушах и полутушах"
Н А К А З У Ю:
1. Унести зміни до Інструкції по клеймуванню м'яса, що
додаються.
2. Головним державним інспекторам ветеринарної медицини
Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя,
районів, міст здійснювати нагляд та контроль за організацією та
проведенням ветеринарно-санітарної експертизи суб'єктів
господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання,
транспортування й реалізації продукції тваринного походження
відповідно до чинного законодавства та цих змін.
3. Зареєструвати ці зміни в Міністерстві юстиції України.
4. Управлінню забезпечення протиепізоотичної роботи
(Кучерявенко О.О.) забезпечити тиражування та розсилання змін до
Інструкції по клеймуванню м'яса установам ветеринарної медицини.
5. Суб'єктам господарювання, установам та організаціям, які
здійснюють клеймування м'яса, що поставляється на експорт, заміну
клейм провести до 01.01.02, а клейм, що використовуються для
клеймування м'яса на території України, до 01.01.03 відповідно до
даних змін.
6. Головним державним інспекторам ветеринарної медицини
Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя,
районів, міст заборонити використання клейм старого зразка при
експорті м'яса з 01.01.02, а на території України з 01.01.03.
7. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
П.І.Вербицький
ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Головного державного
інспектора ветеринарної
медицини України
03.07.2001 N 51
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
3 жовтня 2001 р.
до Інструкції по клеймуванню м'яса ( z0447-97 )
1. Пункт 1.3 після слів "на поверхні м'яса" доповнити словами
"згідно з додатком 3".
2. В абзаці другому пункту 2 слова і цифри "овальне (Д1 - 65
мм і Д2 - 45 мм)" замінити словами та цифрами "овальне (Д1 - 40 мм
і Д2 - 60 мм )".
3. Абзац другий пункту 2.1 після слів "повинен бути"
доповнити словами "напис "Держветнагляд". Слова "механізм з
цифрами для позначення дати, місяця та року вироблення м'яса"
вилучити.
4. Абзац третій пункту 2.1 доповнити реченням такого змісту:
"Для клеймування тушок м'яса птиці, кролів та нутрій, яке
поставляється на експорт (на вимогу країни імпортера),
застосовують ветеринарне клеймо овальної форми (Д1 - 25 мм і Д2 -
40 мм)".
5. Пункт 2.1 доповнити четвертим абзацом такого змісту: "При
подальшому виготовленні нових клейм підприємствами, установами та
організаціями, які будуть застосовуватися для клеймування м'яса на
території України, слово "Ветогляд" на клеймі замінюється на слово
"Держветнагляд". Форми та розміри клейм виготовлюються відповідно
до цієї Інструкції".
6. Абзац п'ятий пункту 5.1 викласти в такій редакції:
"четвертої категорії (для промпереробки) - трикутним клеймом".
7. Абзац сьомий пункту 5.1 викласти в такій редакції:
"свинину, яка не відповідає вимогам стандарту за показниками
категорії якості, - ромбовидним клеймом".
8. Пункт 13.1 після слів "язики великої рогатої худоби"
доповнити словами "ноги та путові суглоби яловичі та ноги свинячі"
і далі за текстом.
9. Пункт 13.2 доповнити другим абзацом такого змісту: "На
шматки сала ставлять від одного до трьох клейм. На жир-сирець
клеймо не ставлять, а наклеюють декілька паперових етикеток з
відбитком клейма".
10. У пункті 13.3 слова "біля основи шийки" замінити на слова
"в області грудинки".
11. У додатку 3, у пункті 1, зразок клейма овальної форми для
клеймування м'яса, що поставляється на експорт вилучити.
12. Додаток 3 доповнити пунктом 8: "8. Зразки клейм для клеймування м'яса, що поставляється на
експорт.
Клеймо для клеймування м'яса:
( Графічне зображення - Розмір: 40 x 60 ммвідсутнє в БД) Ширина обідка - 1,5 мм
Висота літер - 6 мм
Висота цифр - 12 мм
Клеймо для клеймування тушок м'яса птиці, кролів, нутрій і
ін.:
( Графічне зображення - Розмір: 25 x 40 ммвідсутнє в БД) Ширина обідка - 1 мм
Висота літер - 3 мм
Висота цифр - 6мм".
Голова Державного департаменту
ветеринарної медицини П.І.Вербицький
Джерело:Офіційний портал ВРУ