ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ
І Н С Т Р У К Ц І Я
N 80 від 08.07.99 Зареєстровано в Міністерствім.Київ юстиції України
2 вересня 1999 р.
vd990708 vn80 за N 597/3890
ЗатвердженоНаказ Державного департаменту
України з питань виконання
покарань 08.07.99 N 80
( z0594-99 )
Інструкція про застосування норм належності майнапродовольчої служби
1. Норми належності майна продовольчої служби є обов'язковими
для застосування у: виправно-трудових установах, навчальних та
дитячих закладах Державного департаменту України з питань
виконання покарань. 2. Потреба у стравоварильних котлах визначається виходячи з
роздільного приготування їжі для кожної зміни. 3. Їдальні, що мають водопровід, повинні бути оснащені
раковинами чавунними або умивальниками фаянсовими. Рукомийники і
тази до них у цих випадках не передбачаються. 4. Термоси і термос-ящики для гарячої їжі передбачаються з
розрахунку 2,0 л ємності на одну людину. 5. Одержане обладнання повинно бути встановлене і здане в
експлуатацію в такі строки: - при будівництві нових і реконструкції наявних їдалень
протягом строків, затверджених для проведення цих робіт; - у разі заміни обладнання, що вийшло з ладу, - не пізніше
трьох місяців з дня одержання нового обладнання. Передчасна заміна
обладнання, яке є в експлуатації, а також вилученого для ремонту,
на нове до закінчення встановлених строків забороняється. 6. В установах і закладах Державного департаменту України з
питань виконання покарань призначаються відповідальні особи, які
стежать за правильною експлуатацією, утриманням і своєчасним
ремонтом установленого в їдальнях і продовольчих складах
обладнання. У місцях установлення обладнання вивішуються
інструкції з правил його експлуатації і техніки безпеки. На обладнання, що є в експлуатації, необхідно мати і
своєчасно вести технічні паспорти (картки) встановленого зразка. 7. Майно продовольчої служби є інвентарним майном, яке
установи та заклади повинні використовувати лише за прямим
призначенням. Видавати майно стороннім організаціям або приватним
особам у тимчасове або постійне користування забороняється. 8. Монтаж, капітальний і середній ремонт, прийняття і здання
обладнання в експлуатацію слід проводити в суворій відповідності з
технічними умовами виконання цих робіт. Технічне обслуговування
обладнання провадиться силами власників за договорами з місцевими
ремонтно-монтажними підприємствами. 9. Забезпечення установ і закладів запасними частинами до
обладнання здійснюється власними силами. 10. Вага і гирі підлягають обов'язковій державній перевірці і
тавруванню один раз на два роки. Перевірка, таврування і спостереження за станом ваг і гир
провадяться місцевим органом стандартизації. 11. Вибракування і списання майна відбувається один раз на
рік на день інвентаризації. Як виняток, дозволяється списувати щомісяця в межах
фактичного зносу посуд алюмінієвий, стальний оцинкований і
емальований, скляний, фарфоро-фаянсовий, кришталевий, а також
алюмінієві столові прибори, але не більше 1/12 кількості, що
допускається до списання за рік згідно зі встановленими строками
експлуатації згідно з номенклатурою майна продовольчої служби та
строків його експлуатації (додаток). Таке списання допускається
тільки в тих випадках, коли буде встановлено наявність в їдальні
посуду і приборів у непридатному стані, який не є наслідком
безгосподарського ставлення до майна чи його умисного псування. Нове майно зі строком експлуатації більше 1 року 6 місяців,
видане в користування одноразово, списанню протягом першого року
експлуатації не підлягає. 12. Майно, що підлягає вибракуванню і списанню, вилучається і
зосереджується в окремих приміщеннях. Зберігання майна, що стало
непридатним, разом з новим забороняється. 13. Вибракування майна, що стало непридатним, провадиться за
такими ознаками: а) посуд алюмінієвий, з нержавіючої сталі і стальний
оцинкований - за наявності пошкоджень, що унеможливлюють його
ремонт; б) посуд сталевий емальований - за наявності відбитостей
емалевого і грунтового шарів на 1/5 поверхні виробів, а також
такий, що не підлягає ремонту; в) посуд скляний, фарфоро-фаянсовий і пластмасовий - за
наявності значних відбитостей і тріщин або за повної побитості; г) столові прибори, ножові вироби та інвентар - при повному
зношенні. 14. При визначенні вартості майна, яке втрачено, стало
непридатним або якого не вистачає, враховується фактичне зношення
залежно від тривалості експлуатації (додаток). У випадках, коли немає можливості встановити дату первісної
видачі майна в користування, тривалість його експлуатації
обчислюється: - для втраченого (якого не вистачає) майна - від дати
останньої видачі такого майна в експлуатацію; - для непридатного майна, що не вислугувало встановлених
строків експлуатації, - від дати найдавнішої видачі такого майна в
експлуатацію. Розміри завданих збитків визначаються за діючими цінами.
Додатокдо пунктів 11, 14 Інструкції про
застосування норм належності
майна продовольчої служби
Номенклатурамайна продовольчої служби та строки його експлуатації
------------------------------------------------------------------ | N |Найменування виду майна | Одиниця | Строки | | з/п | | виміру | експлуатації | | | | | майна, років | |------+---------------------------+-----------+-----------------| | 1 | 2 | 3 | 4 | ------------------------------------------------------------------ 1. Ваговимірювальні прилади
1.1. Ваги для зважування худоби шт. 10
1.2. Ваги товарні " 10
1.3. Ваги настільні циферблатні " 10
1.4. Гирі і рівноваги компл. безстроково
2. Кип'ятильники
2.1. Кип'ятильники електричні шт. 5
3. Котли стравоварильні
3.1. Котли електричні " 8
3.2. Котли парові " 8
3.3. Котли газові " 8
3.4. Котли чавунні " 10
4. Механічне обладнання
4.10. Картоплечистки механічні " 4
4.11. Машини для різання " 6варених овочів
4.12. Машини для різання сирих " 6овочів
4.13. Машини посудомийні " 6
4.14. М'ясорубки механічні " 5
4.15. М'ясорубки ручні " 6
4.16. Приводи універсальні з компл. 6комплектами змінних
механізмів або універ-
сальні кухонні машини
4.17. Хліборізки механічні шт. 5
5. Плити кухонні
5.1. Плити електричні " 6
6. Польові засоби приготування і доставки їжі
6.1. Кухні похідні на шт. безстроковоавтопричепах
6.2. Термоси з алюмінієвими " 4стаканами
6.3. Термоси зі стаканами з " 6нержавіючої сталі
7. Інше теплове обладнання таелектропобутові прилади
7.1. Сковороди електричні " 8
7.2. Шафи смажильно-кондитерські " 8та пекарські
8. Хлібопекарне обладнання
8.1. Мініпекарні компл. 10
9. Холодильне обладнання
9.1. Холодильні установки шт. 10
9.2. Шафи холодильні в " 8комплекті з холодильними
агрегатами
9.3. Холодильники побутові " 8електричні
10. Обладнання вантажопідйомнеі для переміщення вантажів
10.1. Ліфти магазинні " 10
10.2. Візки вантажні і " 8спеціальні
10.3. Візки для збирання посуду " 4
11. Ножові вироби
11.1. Ножі кухонні " 3
11.2. Ножі м'ясні " 3
11.3. Ножі овочеві (корінчасті) " 1,5
11.4. Ножі "Кухарська трійка" компл. 3
11.5. Ножі-рубаки шт. 5
11.6. Ножі-сікачі " 5
11.7. Ножі хліборізальні " 3
12. Посуд алюмінієвий литий
12.1. Бачки ємністю 8,0 л " 4
12.2. Бачки ємністю 5,0 л " 4
12.3. Годівниці-поїлки " 5
12.4. Ложки розливальні " 3ємністю 0,2 л
12.5. Чайники ємністю 5,0 л " 4
12.6. Черпаки поварські " 2ємністю 2,0 л
13. Посуд алюмінієвий штампований
13.1. Баки з кранами для води " 5ємністю 22 і 36 л
13.2. Каструлі циліндричні шт. 3глибокі ємністю від 1,5
до 12,0 л
13.3. Каструлі (сотейники) з " 3довгими ручками ємністю
10 - 15 л
13.4. Котли наплитні ємністю " 320 - 50 л
13.5. Кухлі питні ємністю 0,35 л " 6
13.6. Миски діаметром 200 мм:- завтовшки 3 мм " 4
- завтовшки 2,0-2,5 мм " 3
- завтовшки 1,2-1,5 мм " 2
13.7. Тарілки неглибокідіаметром 200 мм:
- завтовшки 3 мм " 4
- завтовшки 2,0-2,5 мм " 3
- завтовшки 1,2-1,5 мм " 2
13.8. Тарілки неглибокі " 3діаметром 165 мм
13.9. Фляги для молока ємністю " 436 - 38 л
13.10. Цідилки (друшляки) " 3ємністю 7 л
13.11. Чайники поліровані " 3ємністю 3 л
14. Посуд сталевий оцинкований
14.1. Баки з кранами для води " 3
14.2. Відра " 2
14.3. Тази круглі або овальні " 2
15. Посуд сталевий емальований
15.1. Відра з кришками " 3
15.2. Каструлі циліндричні " 2глибокі ємністю 1,5-9,0 л
15.3. Кухлі питні ємністю 0,4 л " 2
15.4. Миски " 2
15.5. Тарілки неглибокі " 2
15.6. Чайники ємністю 3,5-7 л " 3
16. Посуд скляний
16.1. Вази для фруктів " 2
16.2. Графини (карафи), глечики " 2
16.3. Склянки " 3 місяці
16.4. Прибори для води (графин компл. 2або глечик, піднос,
склянки)
17. Посуд кришталевий
17.1. Бокали шт. 5
17.2. Вази для цукерок " 5
17.3. Вази для фруктів " 5
17.4. Вази для квітів шт. 5
17.5. Попільнички " 5
17.6. Салатники " 5
17.7. Склянки " 5
17.8. Фужери " 5
17.9. Прибори для води (графин компл. 5або глечик, піднос,
склянки)
18. Посуд фарфоро-фаянсовий
18.1. Блюдця чайні шт. 1,5
18.2. Кухлі питні " 1
18.3. Склянки (вази) для " 3серветок
18.4. Тарілки глибокі " 1,5
18.5. Тарілки неглибокі " 1,5
18.6. Чашки чайні з блюдцями " 1,5
18.7. Чайники для заварювання " 2чаю
19. Посуд з пластичних мас
19.1. Бачки ємністю 4,0 л " 1
19.2. Ложки розливальні " 1ємністю 0,2 л
19.3. Черпаки кухарські " 1ємністю 2,0 л
19.4. Кухлі питні ємністю 0,3 л " 1
19.5. Ложки столові " 1
19.6. Миски " 1
19.7. Тарілки неглибокі " 1діаметром 200 мм
19.8. Відра " 1
20. Прибори столові
20.1. Виделки столові " 1алюмінієві
20.2. Виделки столові з " 7нержавіючої сталі
20.3. Ложки розливальніємністю 0,2 - 0,25 л:
- алюмінієві штамповані " 1
- з нержавіючої сталі " 6
20.4. Ложки столові алюмінієві:- для загального " 1
користування в їдальнях
- які є в комплекті " на строк
речових мішків курсантів служби
20.5. Ложки чайні алюмінієві " 2
20.6. Ложки десертні з " 7нержавіючої сталі
20.7. Ложки столові з " 7нержавіючої сталі
20.8. Ложки чайні з " 7нержавіючої сталі
21. Вироби з тканини
21.1. Брезенти бунтові компл. 8
21.2. Брезенти продовольчі шт. 810х12 м
21.3. Клейонка столова м 1
21.4. Мішки лляні або шт. 2поліпропіленові
21.5. Серветки паперові " одноразові
21.6. Серветки полотняні " 3
21.7. Скатерки полотняні " 3
22. Інше майно
22.1. Гігрометри " 4
22.2. Психрометри " 2
22.3. Термометри складські " 2
22.4. Сокири для розрубки " 6м'яса
22.5. Підноси для подавання " 3їжі
23. Немеханічне обладнання
23.1. Ванни для холодної " 6обробки продуктів
23.2. Ванни мийні:- алюмінієві або " 2
оцинковані
- з нержавіючої сталі " 5
23.3. Стелажі металеві різні " безстроково
23.4. Столи виробничі " 6
23.5. Столи обробні:- алюмінієві " 4
- з нержавіючої сталі " 7
23.6. Стойки для підвішування " 10м'ясних туш
23.7. Колоди для розрубування " 2м'яса
23.8. Табуретки - підставки " 5металеві під котли
наплитні
23.9. Шафи металеві сушильні " 7
23.10. Ящики металеві для " 3продуктів
24. Інвентар
24.1. Бачки алюмінієві для " 3продуктів
24.2. Бачки металеві з кришкою " 3для харчових відходів
24.3. Діжки сталеві ємністю " 6200 л для олії
24.4. Бруски для гостріння " безстроковоножів
24.5. Вази пластмасові " 3
24.6. Виделки кухарські " 5котлові
24.7. Виделки транжирні " 5
24.8. Воронки металеві " безстроково
24.9. Дошки обробні " безстроково
24.10. Дуги магнітні " безстроково
24.11. Ковші металеві " 2
24.12. Кошики шт. 3
24.13. Котли наплитні з " 7нержавіючої сталі для
варіння риби
24.14. Котломіри металеві " 10
24.15. Гаки для підвішування " 10м'яса
24.16. Листи кондитерські " 2
24.17. Ложки гарнірні " 3
24.18. Ложки соусні " 3
24.19. Ложки кухарські різні " 3
24.20. Лопати рожкові для " 3картоплі
24.21. Насоси ручні для олії " 4
24.22. Підставка під бачки, " 4каструлі та чайники
24.23. Листи сталеві " 2
24.24. Сита різні " 2
24.25. Скалки дерев'яні " 2
24.26. Скатертини поліетиленові " 1
24.27. Шкребки металеві для " 1чищення риби
24.28. Сковороди чавунні " 5
24.29. Сковородники " 5
24.30. Совки металеві " 3
24.31. Солянки пластмасові " 3
24.32. Склянки пластмасові " 3
24.33. Тертки металеві " 1
24.34. Токачі дерев'яні " 1
24.35. Форми кондитерські " 1
24.36. Хлібниці металеві " 3
24.37. Черпаки кухарські " 3ємністю 5 л
24.38. Черпаки для солінь " 3
24.39. Шумівки:- алюмінієві " 1
- з нержавіючої сталі " 7
24.40. Щітки-душ для обмивання " 3м'яса
24.41. Щітки для миття рук " 0,5
24.42. Щітки для миття котлів " 0,5
24.43. Щітки для змітання " 1крихт
24.44. Щітки для миття столів " 0,5
24.45. Щипці кондитерські " 3
24.46. Сокири для розрубування " 4м'яса
24.47. Фляги для молока ємністю " 636 - 38 л
Примітки: 1. Строки експлуатації майна поширюються на всі норминалежності і обчислюються з моменту видачі його у
безпосереднє користування кухонь-їдалень,
хлібопекарень, продовольчих складів тощо.
2. Для ваг настільних і товарних, які є в користуванні в
овочесховищах і холодильниках, встановлюється строк
експлуатації 7 років.
Начальник управління матеріально-технічного
забезпечення полковник внутрішньої служби В.М.Романенко
Джерело:Офіційний портал ВРУ