НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
П О Л О Ж Е Н Н Я
N 229 від 02.02.95м. Київ
vd950202 vn229Затверджено
постановою Правління
Національного банку України
N 21 від 2 лютого 1995 р.
Зареєстровано
N 229 від 2 лютого 1995 р.
( Тимчасове Положення втратило чинність на підставіПостанови Нацбанку N 149 ( v0149500-95 ) від 20.06.95 )
Тимчасове Положеннящодо встановлення ліміту залишку готівки в касі,
норм витрачання грошей з виручки, строків
і порядку здавання виручки підприємствами,
організаціями, установами і колективними
сільськогосподарськими підприємствами
( Зміни в текст не внесено. Додатково див.Постанову Нацбанку
N 52 ( v0052500-95 ) від 10.03.95 )
1. Ліміти залишку готівки в касі встановлюються комерційними
банками за місцем відкриття розрахункового рахунку з урахуванням
режиму роботи підприємства та графіка заїзду інкасаторів: - для підприємств і організацій, які мають постійну грошову
виручку і зобов'язані здавати її в банк або на пошту щоденно,
наприкінці робочого дня, - в розмірах, що необхідні для
забезпечення нормальної роботи ранком наступного дня; зобов'язаних
здавати виручку наступного дня, - в розмірах, з урахуванням
середньоденної виручки готівкою; для тих, що мають право здавати
виручку не щоденно, - в розмірах, що залежать від встановлених
строків здавання і суми виручки; - для виробничих підприємств, а також для організацій і
установ, які не мають постійної грошової виручки, - в межах
середньоденного видатку готівки (крім витрат на заробітну плату,
допомоги за тимчасовою непрацездатністю, стипендії, премії і
витрат на відрядження). Якщо ці підприємства знаходяться не за
місцем розташування установи банку, ліміт залишку готівки в касі
може підвищуватися. Колективні сільськогосподарські підприємства самостійно
визначають розміри (ліміти) готівки в їх касах і розрахунки потреб
готівкової маси з урахуванням їх виробничої необхідності та
територіального розташування, які подаються ними відповідним
установам банків. Для військових частин, установ і організацій Міністерства
оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України (за
винятком торговельних і видовищних підприємств) ліміт залишку
готівки в касі встановлюється установами банків за погодженням з
керівниками цих організацій з урахуванням специфіки роботи кожної
такої організації. Для встановлення норм витрачання грошей з виручки і лімітів
залишків готівки в касах, установи банків одержують
заявку-розрахунок від підприємств, організацій і установ - за
встановленою формою. Торговельні й інші організації, які мають у
своєму підпорядкуванні невиділені на самостійний баланс
підприємства, подають заявку-розрахунок з зазначенням кожного
магазину, їдальні, підприємства (крім дрібнороздрібної мережі). У разі неподання таких розрахунків зазначені ліміти
встановлюються відповідним господарським органам установами банків
самостійно. Ліміт залишку готівки в касі і норми витрачання грошей з
виручки, встановлюються для кожного підприємства і організації
(незалежно від того, перебувають чи не перебувають вони на
самостійному балансі) щорічно, протягом першого кварталу, а у разі
необхідності можуть бути переглянуті протягом року. Торговельним підприємствам, які розташовані в інших районах,
ліміти залишку каси і норми витрачання грошей з виручки
встановлюються установою банку, в якому знаходиться рахунок
торговельної організації; ці ліміти і норми повідомляються для
контролю установам банків за місцем знаходження торговельних
підприємств. Встановлені ліміти залишку готівки в касі, норми витрачання
грошей з виручки, порядок і строки здавання виручки в письмовій
формі повідомляються установами банків кожному підприємству,
організації і установі, в тому числі і не виділеним на самостійний
баланс. Керівники установ банків, за домовленістю з керівниками
відповідних торговельних організацій, можуть запровадити порядок,
при якому встановлені ліміти каси, норми витрачання грошей з
виручки, порядок і строки здавання виручки повідомляються
установою банку торговельній організації, а остання доводить їх до
кожного свого торгового підприємства. 2. При встановленні лімітів залишку грошей у касі
враховується, що підприємства, організації і установи, виконкоми
селищних і міських (міст районного підпорядкування) Рад народних
депутатів мають право зберігати понад встановлений ліміт в касах
готівку, що одержана в банку для виплати заробітної плати, допомог
за тимчасовою непрацездатністю, стипендій і премій, протягом
3 робочих днів; колективні сільськогосподарські підприємства,
підприємства залізничного транспорту для виплати заробітної плати
працівникам віддалених дільниць, виконкоми сільських Рад народних
депутатів - протягом 5 робочих днів, включаючи день одержання
грошей у банку. Після закінчення цих строків суми грошей, що не
використані за призначенням, повертаються в банк не пізніше
наступного робочого дня і в подальшому видаються підприємствам,
організаціям і установам за їх першою вимогою на ті самі цілі. Враховується також, що підприємствам і організаціям (крім
сільськогосподарських), які витрачають гроші з виручки без
обмеження норм, не дозволяється накопичувати в своїх касах готівку
понад встановлений ліміт для оплати витрат, які будуть здійснені в
наступні періоди, у тому числі для видачі заробітної плати, для
розрахунків за сільськогосподарські продукти, що закуповуються, і
на інші цілі до настання строків цих виплат. Колективним сільськогосподарським підприємствам, які мають
постійний грошовий виторг, дозволяється затримувати готівку з
виручки в касі понад встановлені ліміти для оплати праці,
стипендій, допомоги за соціальним страхуванням на 5 робочих днів
до настання строку їх виплати.
3. Норми витрачання готівки з виручки (або з касових
надходжень) встановлюються установами банків за участю керівників
підприємств. При встановленні норм витрачання готівки з виручки (касових
надходжень) враховується дійсна потреба підприємств і організацій
у готівці на поточні потреби, на купівлю речей і книг у населення,
на розрахунки з комітентами, а щодо підприємств і організацій, що
мають право купувати сільськогосподарські продукти у населення, -
для оплати продукції, що закуповується, але не вище граничних норм
(додаються). Для роздрібних торговельних підприємств і підприємств
громадського харчування до норм витрачання грошей з виручки на
поточні потреби можуть бути включені, також, виплати допомог за
соціальним страхуванням.
В норми не включаються витрати: - на виплату заробітної плати з виручки підприємств торгівлі
і громадського харчування (незалежно від форм власності)
працівникам магазинів, їдалень, буфетів та інших торговельних
організацій і підприємств громадського харчування і сільськими,
районними споживчими товариствами, які не мають у своєму складі
галузевих об'єднань, - працівникам апарату управління товариством,
а також працівникам підвідомчих підприємств і організацій, що не
перебувають на господарському розрахунку (хлібопекарень, складів,
баз, перукарень тощо); витрати на виплату заробітної плати з
виручки підприємствами побутового обслуговування населення
працівникам ательє, майстерень, перукарень, пралень тощо. Ці
виплати проводяться у межах коштів, що направлені на споживання
(норми від обсягу товарообороту); - підприємств торгівлі усіх форм власності на купівлю скляної
тари у населення (без обмеження розмірів); - колективних сільськогосподарських підприємств, які мають
грошовий виторг від реалізації сільськогосподарської продукції
власного виробництва і продуктів її переробки, включаючи
виготовлену на давальницьких умовах та одержану в порядку
зустрічного продажу, - на оплату праці, стипендій, допомоги за
соціальним страхуванням своїм працівникам. При визначенні норм витрачання грошей з виручки не
враховується потреба у грошах для оплати витрат на службові
відрядження, оскільки підприємствам і організаціям заборонено
витрачати гроші з виручки на витрати на відрядження. Як виняток,
допускається для театральних і музичних колективів, концертних і
циркових бригад, що перебувають на гастролях у населених пунктах
(крім міст Києва, Сімферополя, Севастополя і обласних центрів),
якщо строк гастролей у кожному з пунктів не перевищує 1-2 днів. На розсуд керівника установи банку дозволяється встановлювати
для сільських і районних споживчих товариств, які не мають у
своєму складі галузевих об'єднань, норми витрачання грошей з
виручки на поточні потреби для усього споживчого товариства,
включаючи потреби підвідомчих підприємств і організацій, що не
перебувають на господарському розрахунку; у межах цих норм
сільські і районні споживчі товариства встановлюють розміри
витрачання грошей з виручки на поточні потреби підвідомчим
торговельним підприємствам. Якщо сільські і районні споживчі
товариства мають у своєму складі підприємства, що виділені на
самостійний баланс, норми витрачання грошей з виручки таким
підприємствам встановлюються установами банків окремо. Торговельним підприємствам, що мають у своєму складі
дрібнороздрібну торговельну мережу (палатки, рундуки, кіоски,
павільйони, буфети, лотки), продавці яких матеріально
відповідальні перед вказаними вище торговельними підприємствами,
норми витрачання грошей з виручки встановлюються для торговельного
підприємства в цілому, включаючи витрати з виручки на потреби цієї
дрібнороздрібної мережі. 4. При встановленні норм витрачання готівки з виручки,
установи банків повинні враховувати таке: - витрачання готівки з виручки одного підприємства (в тому
числі з виручки магазину, їдальні, перукарні, ательє, майстерні)
на потреби інших підприємств, що входять до складу тієї ж
організації, а також на потреби цієї організації і з виручки, що
надходить в об'єднані каси, заборонено, крім випадків,
передбачених вище для сільських і районних споживчих товариств; - всі юридичні особи, незалежно від форм власності, а також
фізичні особи - громадяни України, іноземні громадяни, особи без
громадянства, які є суб'єктами підприємницької діяльності,
здійснюють між собою розрахунки за товари, роботи, послуги та
цінні папери, як правило, в безготівковому порядку. Готівка на
витрати на відрядження не входить до поточних потреб і видається
банками у встановленому порядку.
5. Торговельним підприємствам і підприємствам громадського
харчування норми витрачання готівки з виручки встановлюються у
процентах до місячного товарообороту або обороту громадського
харчування (додаються). Неторговельним підприємствам і організаціям, що мають
постійну грошову виручку, норми встановлюються в процентах до
місячної суми касової виручки (додаються). Підприємствам, організаціям і установам, що не мають
постійної грошової виручки, встановлюється місячна норма
витрачання готівки з касових надходжень в абсолютній сумі. Для колективних сільськогосподарських підприємств усіх форм
власності норми витрачання грошей з поточних надходжень
встановлюються з розрахунку на місяць в абсолютній сумі. 6. Експлуатаційні підприємства Міністерства зв'язку
здійснюють касові операції у порядку, встановленому "Положенням
про ведення касових операцій експлуатаційними підприємствами
Міністерства зв'язку України", затвердженим Міністерством зв'язку
України за погодженням з Міністерством фінансів і Національним
банком України. Ліміти залишку грошей у касі для підприємств
зв'язку встановлюються установами банків за погодженням з
керівниками цих підприємств з урахуванням розмірів готівкового
обороту і умов роботи підприємств зв'язку. Напередодні неробочих днів установ банку підприємства зв'язку
можуть перевищувати ліміти каси в розмірах, що необхідні для
забезпечення видаткових операцій у ті дні, коли установи банків
операцій не здійснюють. Підприємствам зв'язку дозволяється виплачувати заробітну
плату своїм працівникам з поточних касових надходжень. 7. Грошова виручка здається підприємствами, організаціями,
установами за вказівкою установ банку: - в денні і вечірні каси установ банку; - інкасаторам Національного банку України. У разі, коли
установі банку відповідно до п.179 Інструкції Національного банку
України з організації емісійно-касової роботи в установах банків
України N 1 від 7 липня 1994 р. дозволена відомча служба інкасації
готівки, - інкасаторам цього банку: - в об'єднані каси при підприємствах і організаціях для
подальшого здавання у відповідні установи банків; - підприємствам зв'язку для переказів на рахунки в установах
банків. Строки і порядок здавання виручки встановлюються установами
банків кожному підприємству, організації, установі за погодженням
з їх керівниками, виходячи з необхідності прискорення обіговості
грошей і своєчасного надходження їх у каси банків; - для організацій, що розташовані в місцевості, де є установи
банків, підприємства зв'язку, - щоденно, в день надходження грошей
в їх каси; - в місцевості, де немає установ банків або підприємств
зв'язку, не рідше одного разу на три дні, в залежності від
віддаленості від них організації; - для підприємств і організацій, що мають невеликі суми
виручки і знаходяться на значній відстані від установи банку або
підприємства зв'язку, - не рідше одного разу в десять днів, за
умови, що загальна сума виручки за десять днів не перевищує
десятикратного неоподаткованого мінімуму. Залізничні станції, річкові, морські вокзали і пристані, які
знаходяться в місцевості, де немає установ банків, переказують
виручку в банк не пізніше наступного дня після її надходження. Готівка, що прийнята від сільського населення у сплату
податків, страхові та інші збори здаються місцевими органами
самоврядування безпосередньо до кас установ банків або шляхом
переказу через пошту в порядку і в строки, встановлені
Міністерством фінансів України. З метою забезпечення максимального і своєчасного здавання
виручки та дотримання лімітів залишку готівки в касах підприємств,
організацій і установ, установи банків повсюдно мають
забезпечувати роботу вечірніх кас у робочі, вихідні та святкові
дні. В окремих випадках підприємствам торгівлі і громадського
харчування, які працюють у вихідні та святкові дні, дозволяється
перевищувати встановлені ліміти залишку готівки в касі з
обов'язковим здаванням її в банк не пізніше наступного робочого
дня банку.
Перший заступник
Голови Правління О. О. Веселовський
Граничні норми витрачанняготівки з виручки
I. На поточні потреби
1. Роздрібні торговельні під- - до 2,0% від місячного фактич-
приємства усіх форм влас- ного товарообороту
ності в містах і в сільсь-
кій місцевості 2. Підприємства громадського - до 1,0% від місячного фактич-
харчування усіх форм влас- ного товарообороту
ності в містах і в сільсь-
кій місцевості 3. Видовищні підприємства, - до 2,5% від місячної суми ка-
підприємства місцевого сової виручки
транспорту, комунальні,
побутового обслугову-
вання населення, інші
підприємства і органі-
зації, що мають постій-
ну грошову виручку 4. Театральні і музичні ко-
лективи, концертні і цир-
кові бригади, що знаходя-
ться на гастролях
- в сільській місцевості - до 20% від зборів за проведенів сільській місцевості спекта-
клі і концерти
- в робітничих селищах, - до 20% від зборів в даному на-селищах міського типу селеному пункті, якщо строк і в містах (крім міст гастролей в кожному населеному Києва, Сімферополя, Се- пункті не перевищує 1-2 днів вастополя і обласних центрів)
5. Магазини, що проводять - за згодою з відповідною уста-
скупку товарів, книг у новою банку
населення, ювелірних ви-
робів, дорогоцінних ме-
талів, а також організа-
ції, що проводять скупку
годинників у позолочених
корпусах, позолочених
корпусів і браслетів до
годинників, автомобільних
акумуляторних свинцевих
батарей, що відпрацювали
свій ресурс, легкових
автомобілів, що прийшли
у непридатність, зношених
вузлів агрегатів і дета-
лей легкових автомобілів,
відходів кінофотоматеріа-
лів і елементів живлення
для годинників, які міс-
тять срібло
6. Колективні сільськогоспо- - за згодою з відповідною уста-
дарські підприємства новою банку 7. Виробничі підприємства, - за згодою з відповідною уста-
організації, установи, що новою банку
не мають постійної грошо-
вої виручки, державні
сільськогосподарські під-
приємства
5. Магазини, що проводять - за згодою з відповідною уста-
скупку товарів, книг у новою банку
населення, ювелірних ви-
робів, дорогоцінних ме-
талів, а також організа-
ції, що проводять скупку
годинників у позолочених
корпусах, позолочених
корпусів і браслетів до
годинників, автомобільних
акумуляторних свинцевих
батарей, що відпрацювали
свій ресурс, легкових
автомобілів, що прийшли
у непридатність, зношених
вузлів агрегатів і дета-
лей легкових автомобілів,
відходів кінофотоматеріа-
лів і елементів живлення
для годинників, які міс-
тять срібло
6. Колективні сільськогоспо- - за згодою з відповідною уста-
дарські підприємства новою банку 7. Виробничі підприємства, - за згодою з відповідною уста-
організації, установи, що новою банку
не мають постійної грошо-
вої виручки, державні
сільськогосподарські під-
приємства
II. На закупки сільськогосподарських продуктів у населення
1. Торговельні організації - до 15% від місячного товаро-
усіх форм власності - на обороту, з наданням права ке-
закупки сільськогосподар- рівникам установ банків під-
ських продуктів, сировини вищувати норму для окремих
і дикорослих плодів, ягід, організацій у сезони масових
горіхів, грибів та інших заготовок до розмірів, що не-
продуктів побічного корис- обхідні для оплати продукції,
тування у лісах що закуповується 2. Підприємства громадського - до 7% від місячного обороту
харчування усіх форм влас-
ності - на закупки сіль-
ськогосподарських продуктів 3. Колгоспні ринки (для опла- - за згодою з відповідною уста-
ти вартості сільськогоспо- новою банку
дарської продукції, що
приймається від населення
для реалізації через бюро
торгових послуг 4. Заготівельні контори спо- - за згодою з відповідною уста-
живчої кооперації, вироб- новою банку
ничі підприємства та інші
організації усіх форм
власності, які мають пра-
во закупки відповідних
сільськогосподарських
продуктів, сировини, ди-
корослих і інших продук-
тів побічного користуван-
ня у лісах, лікарських
трав у населення
Примітка. При визначенні граничних норм витрачання готівки з
виручки на поточні потреби для підприємств і організацій усіх форм
власності і виду діяльності необхідно враховувати граничні норми
витрачання готівки на поточні потреби, встановлені Порядком
ведення касових операцій у народному господарстві України,
затвердженим постановою Правління Національного банку України N 21
від 2 лютого 1995 р. (Реєстраційний N 228 від 2 лютого 1995 р.).
Джерело:Офіційний портал ВРУ