МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
30.06.2010 N 20
Про удосконалення державногосанітарно-епідеміологічного нагляду
за впровадженням системи НАССР
Керуючись статтею 40 Закону України "Про забезпечення
санітарного та епідемічного благополуччя населення" ( 4004-12 ) та
з метою реалізації пунктів 4 та 5 Плану першочергових заходів щодо
реформування державної системи санітарного та фітосанітарного
контролю, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 19 травня 2010 року N 1077-р ( 1077-2010-р ),
П О С Т А Н О В Л Я Ю:
1. Керівникам підприємств, установ та організацій незалежно
від форм власності, що здійснюють діяльність з виробництва та
обігу харчових продуктів:
1.1. Забезпечити дотримання вимог санітарного законодавства
щодо виробництва та реалізації безпечних та якісних харчових
продуктів.
1.2. Надавати декларацію виробника відповідно до чинного
законодавства.
1.3. Вести облік придбання харчових продуктів та сировини, що
застосовуються для виробництва та обігу харчових продуктів.
1.4. Забезпечити виконання в повному обсязі вимог частини
шостої статті 20 Закону України "Про безпечність та якість
харчових продуктів" ( 771/97-ВР ) щодо застосування систем HACCP
(Система аналізу ризиків та контролю (регулювання) у критичних
точках) (далі - система НАССР) та/або інші системи забезпечення
безпечності та якості під час виробництва та обігу харчових
продуктів.
2. Головному державному санітарному лікарю Автономної
Республіки Крим, головним державним санітарним лікарям областей,
міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному, повітряному
транспорті, об'єктів з особливим режимом роботи:
2.1. Посилити державний санітарно-епідеміологічний нагляд за
дотриманням вимог санітарного законодавства на потужностях
(об'єктах) з виробництва та обігу харчових продуктів, в тому числі
за впровадженням в обов'язковому порядку виробниками та продавцями
(постачальниками) харчових продуктів системи НАССР та/або
аналогічних систем забезпечення безпечності та якості харчових
продуктів.
2.2. Проводити навчання та консультації виробників та
продавців (постачальників) з питань впровадження систем HACCP
та/або аналогічних систем забезпечення безпечності виробництва
харчових продуктів.
2.3. Зменшити вдвічі кількість планових заходів державного
санітарно-епідеміологічного нагляду, визначених постановою
головного державного санітарного лікаря України від 14.02.2008 N 8
( v0008488-08 ) "Про розподіл об'єктів державного
санітарно-епідеміологічного нагляду за ступенем ризику" за
об'єктами, на яких впроваджено та використовується належним чином
система НАССР та/або аналогічні системи забезпечення безпечності
та якості харчових продуктів.
2.4. Зменшити вдвічі періодичність (кратність) досліджень
харчових продуктів, визначених постановою головного державного
санітарного лікаря України від 24.12.2009 N 37 ( v0037541-09 )
"Про реалізацію статей 6, 44 та 46 Закону України "Про безпечність
та якість харчових продуктів", виробники та продавці
(постачальники) яких впровадили та використовують належним чином
систему НАССР та/або аналогічні системи забезпечення безпечності
та якості харчових продуктів.
2.5. Інформувати про проведену роботу та вжиті заходи
Центральну санітарно-епідеміологічну станцію МОЗ щорічно в терміни
до 15 грудня та 15 червня.
3. Головному лікарю Центральної санітарно-епідеміологічної
станції МОЗ Некрасовій Л.С. забезпечити узагальнення та аналіз
інформації, та подавати її до Департаменту організації
санепіднагляду МОЗ України щорічно в терміни до 20 грудня та
20 червня.
4. Департаменту організації санітарно-епідеміологічного
нагляду МОЗ дану постанову довести до заінтересованих міністерств,
інших центральних органів виконавчої влади, власників та
керівників підприємств, установ і закладів державної
санітарно-епідеміологічної служби в установленому порядку.
5. Контроль за виконанням постанови покладаю на заступника
Головного державного санітарного лікаря України Григоренко А.А.
Головний державний
санітарний лікар України Г.С.Рожков
Джерело:Офіційний портал ВРУ