ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
Н А К А З
26.03.2008 N 101
Про затвердження національних стандартів,внесення змін до національних стандартів,
скасування нормативних документів та внесення
змін до наказів Держспоживстандарту
від 18.05.2007 р. N 104
та від 05.07.2007 р. N 144
{ Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державногокомітету України з питань технічного регулювання
та споживчої політики
N 125 ( v0125609-08 ) від 16.04.2008
N 146 ( v0146609-09 ) від 14.04.2009
N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009 }
Відповідно до Закону України "Про стандартизацію" ( 2408-14 )
та на виконання Плану національної стандартизації на 2007 рік
( v0087609-07 ) Н А К А З У Ю:
1. Затвердити зміни до національних стандартів України з
наданням чинності з 1 червня 2008 р.:
Зміна N 1 до Кекси. Загальні технічні умови
ДСТУ 4505:2005
національна Зміна N 2 Сіль кухонна. Загальні технічні умови
до ДСТУ 3583-97
(ГОСТ 13830-97)
{ Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 125 ( v0125609-08 ) від 16.04.2008 }
2. Затвердити національні стандарти України з наданням
чинності з 1 липня 2008 р.:
ДСТУ 4933:2008 Безпека у надзвичайних ситуаціях. Техногеннінадзвичайні ситуації. Терміни та визначення
основних понять
- Вперше
ДСТУ 4934:2008 Безпека у надзвичайних ситуаціях. Джерелафізичного походження природних надзвичайних
ситуацій. Номенклатура та показники впливів
уражальних чинників
- Вперше
{ Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 125 ( v0125609-08 ) від 16.04.2008 }
2.1. Затвердити національні стандарти України з наданням
чинності: а) з 1 січня 2009 р.:
ДСТУ 4936:2008 Розсада суниці. Технічні умови- Вперше
ДСТУ 4937:2008 Матеріал шипшини садивний. Технічні умови- Вперше
ДСТУ 4938:2008 Саджанці плодових культур. Технічні умови- Вперше
{ Термін дії ДСТУ 4939:2008 продовжено до 1 серпня 2009 р. згідно
з Наказом Державного комітету України з питань технічного
регулювання та споживчої політики N 146 ( v0146609-09 ) від
14.04.2009 }
ДСТУ 4939:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів,консерви м'ясні та м'ясорослинні. Методи
визначення вмісту хлоридів
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 26186-84)
ДСТУ 4940:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методвизначення вітаміну A
- Вперше
{ Термін дії ДСТУ 4941:2008 продовжено до 1 серпня 2009 р. згідно
з Наказом Державного комітету України з питань технічного
регулювання та споживчої політики N 146 ( v0146609-09 ) від
14.04.2009 }
ДСТУ 4941:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів, консервим'ясні та м'ясо-рослинні. Методи визначення
вмісту жиру
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 8756.21-89 та ГОСТ 26183-84)
ДСТУ 4942:2008 Буряки цукрові. Регулятори росту. Методивизначення біологічної ефективності
- Вперше
ДСТУ 4943:2008 Саджанці троянди. Технічні умови- Вперше
ДСТУ 4944:2008 Агрохімікати. Встановлювання допустимихконцентрацій шкідливих речовин
- Вперше
ДСТУ 4945:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.Пікнометричний метод визначення вмісту
розчинних сухих речовин
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 29030-91)
ДСТУ 4946:2008 Насіння стевії. Показники якості та методи їхвизначання
- Вперше
ДСТУ 4947:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.Методи визначення вмісту мікотоксину патуліну
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 28038-89)
ДСТУ 4948:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.Методи визначення вмісту нітратів
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 29270-95)
ДСТУ 4949:2008 Розсадництво плодових культур, винограду тахмелю. Культура ізольованих тканин. Порядок
створення
- Вперше
ДСТУ 4950:2008 Проектування розсадників плодових культур.Загальні вимоги
- Вперше
ДСТУ 4951:2008 Насадження плодові. Проектування. Загальнівимоги
- Вперше
ДСТУ 4952:2008 Ягідні насадження. Проектування. Загальнівимоги
- Вперше
ДСТУ 4953:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.Метод визначання вмісту крохмалю
- Вперше
ДСТУ 4954:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методивизначання цукрів
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 8756.13-87)
б) з 1 липня 2009 року:
ДСТУ 4955:2008 Виноградники. Проектування. Загальні вимоги- Вперше
ДСТУ 4956:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методвизначення бензойної кислоти
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 28467-90)
ДСТУ 4957:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методивизначення титрованої кислотності
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 25555.0-82)
ДСТУ 4958:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.Методи визначення собінової кислоти
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 26181-84)
в) з 1 жовтня 2009 року:
ДСТУ 4959:2008 Прутки і труби зі сплавів на основі міді дляобробляння різанням. Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 4961:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методвизначання метавинної кислоти
- Вперше
{ Підпункт "в" пункту 2.1 із змінами, внесеними згідно з Наказом
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009 }
3. Затвердити національні стандарти України з наданням
чинності з 1 січня 2010 року:
ДСТУ 4968:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.Метод визначення формального числа
- Вперше
{ Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Наказами Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 125 ( v0125609-08 ) від 16.04.2008, N 496
( v0496609-09 ) від 30.12.2009 }
3-1. Затвердити національні стандарти України з наданням
чинності з 1 липня 2010 р.:
ДСТУ 4960:2008 Борошно із зерна тритикале. Технічні умови- Вперше"
ДСТУ 4962:2008 Сорго. Технічні умови- Вперше
(зі скасуванням чинності в Україні
ГОСТ 8759-92)
ДСТУ 4963:2008 Овес. Технічні умови- Вперше
(зі скасуванням чинності в Україні
ГОСТ 7757-71 та ГОСТ 28673-90)
ДСТУ 4964:2008 Соя. Технічні умови- Вперше
(зі скасуванням чинності в Україні
ГОСТ 17109-88)
ДСТУ 4965:2008 Рис. Технічні умови- Вперше
(зі скасуванням чинності в Україні
ГОСТ 6293-90)
ДСТУ 4966:2008 Насіння ріпаку для промисловогопереробляння. Технічні умови
- Вперше
(зі скасуванням чинності в Україні
ГОСТ 10583-76)
ДСТУ 4967:2008 Насіння льону олійного для переробляння.Технічні умови
- Вперше
(зі скасуванням чинності в Україні
ГОСТ 10582-76)
ДСТУ 4969-1:2008 Насіння, макухи та шроти хрестоцвітихкультур. Методи визначання глюкозинолатів.
Частина 1. Методи фотоколориметричного
визначання загального вмісту
глюкозинолатів
- Вперше{ Пункт 3 доповнено підпунктом 3-1 згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009 }
4. Скасувати чинність нормативних документів: а) з 1 січня 2009 року:
{ Термін дії ГОСТ 26186-84 продовжено до 1 серпня 2009 р. згідно
з Наказом Державного комітету України з питань технічного
регулювання та споживчої політики N 146 ( v0146609-09 ) від
14.04.2009 }
ГОСТ 26186-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервымясные и мясорастительные. Методы определения
хлоридов
{ Термін дії ГОСТ 8756.21-89 продовжено до 1 серпня 2009 р. згідно
з Наказом Державного комітету України з питань технічного
регулювання та споживчої політики N 146 ( v0146609-09 ) від
14.04.2009 }
ГОСТ 8756.21-89 Продукты переработки плодов и овощей. Методыопределения жира
{ Термін дії ГОСТ 26183-84 продовжено до 1 серпня 2009 р. згідно
з Наказом Державного комітету України з питань технічного
регулювання та споживчої політики N 146 ( v0146609-09 ) від
14.04.2009 }
ГОСТ 26183-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервымясные и мясорастительные. Метод определения
жира
ГОСТ 29030-91 Продукты переработки плодов и овощей.Пикнометрический метод определения растворимых
сухих веществ
ГОСТ 28467-90 Продукты переработки плодов и овощей. Методыопределения бензойной кислоты
ГОСТ 28038-89 Продукты переработки плодов и овощей. Методопределения микотоксина патулина
ГОСТ 29270-95 Продукты переработки плодов и овощей. Методыопределения нитратов
ГОСТ 8756.13-87 Продукты переработки плодов и овощей. Методыопределения сахаров
б) з 1 липня 2009 року:
ГОСТ 25555.0-82 Продукты переработки плодов и овощей. Методыопределения титруемой кислотности
ГОСТ 26181-84 Продукты переработки плодов и овощей. Методыопределения сорбиновой кислоты
в) з 1 липня 2010 року:
ГОСТ 8759-92 Сорго. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 7757-71 Овес для переработки на солод в спиртовомпроизводстве. Технические условия
ГОСТ 28673-90 Овес. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 17109-88 Соя. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 6293-90 Рис. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 10583-76 Рапс для промышленной переработки. Техническиеусловия
ГОСТ 10582-76 Семена льна масличного. Промышленное сырье.Технические условия
{ Підпункт "в" пункту 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009 }
4.1. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту від
18 травня 2007 р. N 104 ( v0104609-07 ) "Про затвердження
національних стандартів України, скасування нормативних документів
та внесення змін до наказів Держспоживстандарту України", а саме: у пункті 3 термін надання чинності ДСТУ 4370:2005 встановити
з 1 грудня 2009 року.
5. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту від
5 липня 2007 р. N 144 ( v0144609-07 ) "Про затвердження
національних стандартів України, скасування нормативних документів
та внесення змін до наказів Держспоживстандарту", а саме: у підпункті "в" пункту 1 термін надання чинності
ДСТУ 4804:2007 та ДСТУ 4805:2007 встановити з 1 вересня 2008 року.
6. Державному підприємству "Український науково-дослідний і
навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості"
(Цициліано О.Д.) забезпечити: опублікування цього наказу у черговому виданні щомісячного
інформаційного покажчика "Стандарти"; видання не пізніше ніж за 90 днів до набрання чинності
затверджених цим наказом національних стандартів.
7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника
Голови Черепкова С.Т.
Голова Л.Лосюк
Джерело:Офіційний портал ВРУ