open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 826/2242/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 січня 2021 року

у справі № 826/2242/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо права учасника тендерної закупівлі запропонувати товар вищої якості, ніж та, яка вимагалася замовником у тендерної документації

ФАБУЛА СПРАВИ

Юридична особа за законодавством Німеччини Компанія WK Energo GmbH звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва з адміністративним позовом, у якому просила визнати протиправним та скасувати рішення постійно діючої колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель щодо зобов'язання Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» відмінити процедуру закупівлі - «ДК 021:2015:31160000-5 - Частини електродвигунів, генераторів і трансформаторів» за лотом №1, оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу.

Рішенням Окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду, позовні вимоги задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з пунктами 29-30 частини першої статті 1 Закону № 922-VIII тендерна документація - документація щодо умов проведення публічних закупівель, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу на веб-порталі Уповноваженого органу та авторизованих електронних майданчиках. Тендерна документація не є об`єктом авторського права та/або суміжних прав; тендерна пропозиція - пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації.

Пунктом 3 частини другої статті 22 Закону № 922-VIII визначено, що тендерна документація повинна містити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). При цьому технічна специфікація повинна містити: детальний опис товарів, робіт, послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні та якісні характеристики; вимоги щодо технічних і функціональних характеристик предмета закупівлі у разі, якщо опис скласти неможливо або якщо доцільніше зазначити такі показники; посилання на стандартні характеристики, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов`язану з товарами, роботами чи послугами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними або національними стандартами, нормами та правилами. Технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим, а специфікація повинна містити вираз "або еквівалент". Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі повинні передбачати необхідність застосування заходів із захисту довкілля.

ВИСНОВКИ: Верховний Суд погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, що у тендерній документації замовником не вказано, що показники не мають перевищувати встановлені, отже, учасник тендерної закупівлі не позбавлений права запропонувати товар вищої якості, ніж та, яка вимагалася замовником у тендерної документації.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: зміст тендерної документації, правовий статус учасників закупівлі, умови закупівель

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: