open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 160/13903/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 квітня 2023 року

у справі № 160/13903/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо перевірки, яку проводить замовник, оголошуючи про проведення відкритих торгів відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України "Про публічні закупівлі"

ФАБУЛА СПРАВИ

Інспекція з питань контролю за паркуванням міської ради звернулась до суду з адміністративним позовом до офісу Держаудитслужби, за участю третьої особи - ТОВ «Бізнес Солюшнс Груп», про визнання протиправним та скасування висновку офісу Держаудитслужби про результати моніторингу закупівлі, яка проведена Інспекцією з питань контролю за паркуванням за предметом закупівлі.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позовні вимоги задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до частини третьої статті 10 Закону України "Про публічні закупівлі" від 25 грудня 2015 року № 922-VIII, зі змінами (далі - Закон № 922-VI) оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель у строки, встановлені у частині першій цієї статті, обов`язково додатково оприлюднюються в електронній системі закупівель англійською мовою, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму, еквівалентну: для товарів і послуг - 133 тисячам євро; для робіт - 5150 тисячам євро, а курс євро визначається згідно з офіційним курсом, установленим Національним банком України станом на дату оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі.

З аналізу наведеної правової норми висновується, що особливість проведення процедури відкритих торгів відповідно до норм частини третьої статті 10 Закону № 922-VIII зумовлена перевищенням мінімальної очікуваної вартості закупівлі, що полягає насамперед у тому, що для закупівель, очікувана вартість яких перевищує суму, еквівалентну 133 тис. євро при закупівлі товарів і послуг і 5 150 тис. євро при закупівлі робіт, проводиться відкритий тендер, який передбачає обов'язкове додаткове оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі англійською мовою в електронній системі закупівель, проведення перевірки кваліфікації учасників і технічних характеристик, а потім оцінки поданих пропозицій шляхом проведення аукціону.

При цьому курс євро визначається згідно з офіційним курсом, установленим Національним банком України станом на дату оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі.

Аналіз приписів частини третьої статті 10, частини третьої статті 31 у сув`язі з частиною дванадцятою статті 29 Закону № 922-VIII свідчить, що замовник розглядає тендерні пропозиції на відповідність вимогам тендерної документації до проведення оцінки тендерних пропозицій.

Частиною першою статті 29 Закону № 922-VIII визначено, що оцінка тендерних пропозицій/пропозицій проводиться автоматично електронною системою закупівель на основі критеріїв і методики оцінки, зазначених замовником у тендерній документації/оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, шляхом застосування електронного аукціону. Дата і час проведення електронного аукціону визначаються електронною системою закупівель автоматично.

ВИСНОВКИ: замовник, оголошуючи про проведення відкритих торгів відповідно до частини третьої статті 10 Закону № 922-VIII, перевіряє відповідність тендерних пропозицій вимогам тендерної документації до проведення аукціону.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: умови здійснення закупівлі, оприлюднення інформації про закупівлю, вимоги до оцінки тендерних пропозицій

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: