open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 442/1888/23
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 серпня 2024 року

у справі № 442/1888/23

Цивільна юрисдикція

Щодо необхідності створення на прибудинковій території певних об`єктів за погодженням співвласників багатоквартирного будинку

Фабула справи: ОСОБА_3 звернувся із позовом до ОСОБА_2, треті особи: міська рада, ОСББ, про знесення самовільно збудованих споруд.

Рішенням суду першої інстанції в задоволенні позову ОСОБА_3 відмовлено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_3 стверджує, що суди не врахували висновки щодо застосування ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст.ст. 42, 152 ЗК України у подібних правовідносинах, викладені у постанові Верховного Суду від 27 січня 2023 року у справі № 621/2300/16-ц. Прибудинкова територія багатоквартирного житлового будинку є особливим об'єктом права власності на землю чи користування нею, оскільки призначена для розміщення й обслуговування житлового будинку і належних до нього будівель та споруд та має задовольняти інтереси всіх мешканців цього будинку; суди не врахували висновків щодо застосування ч.ч. 1, 2 ст. 369 ЦК України,ч. 2 ст. 382, ст. 383 ЦК України, ч. 1 ст. 5, п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст. 42 ЗК України у подібних правовідносинах, викладених у постанові Верховного Суду від 2 листопада 2022 року у справі № 452/2808/19. Щоб не порушувався принцип спільності здійснення права спільної сумісної власності, будь-яка дія стосовно спільного майна багатоквартирного будинку вимагає погодження співвласників.

Правова позиція Верховного Суду: співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними (ч. 1 ст. 369 ЦК України).

Співвласники мають право, зокрема, вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників (п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Реалізація співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників (ч. 2 ст. 6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Співвласники зобов`язані, зокрема, використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку. Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками; земельна ділянка належить співвласникам жилого будинку на праві спільної сумісної власності, яка разом із загальним майном і допоміжними приміщеннями є майном співвласників, які визначають порядок його використання.

У цій справі суди не врахували, що прибудинкова територія багатоквартирного житлового будинку є призначена для розміщення й обслуговування житлового будинку і належних до нього будівель та споруд та має задовольняти інтереси всіх мешканців цього будинку.

Земля, на якій відповідач збудував спірні об'єкти (бетонні сходи, пандус з бетону, бруківка, що прилягає до сходів та пандусу), є прибудинковою територією та призначена для розміщення й обслуговування житлового будинку і належних до нього будівель та споруд та має задовольняти інтереси всіх мешканців цього будинку; спірні об`єкти (бетонні сходи, пандус з бетону, бруківка, що прилягає до сходів та пандусу) створені на прибудинковій території без погодження співвласників.

За таких обставин, добудовані ОСОБА_2 до квартири об`єкти, а саме: бетонні сходи, пандус з бетону, бруківка, що прилягає до сходів та пандусу, прибудованих до цієї квартири, підлягають знесенню.

Висновки: використання прибудинкової території має відбуватися за її призначенням. Створення на прибудинковій території певних об`єктів (зокрема, бетонні сходи, пандус з бетону, бруківка, що прилягає до сходів та пандусу) має проводитися тільки за згодою співвласників і за умови, що такі об'єкти не призведуть до порушень прав інших співвласників у багатоквартирному житловому будинку.

Право спільної власності багатоквартирного будинку здійснюється співвласниками за їх згодою, а тому створення на прибудинковій території певних об`єктів (зокрема, бетонні сходи, пандус з бетону, бруківка, що прилягає до сходів та пандусу) вимагає погодження співвласників.

Ключові слова: захист прав співвласників, правовий режим спільної власності, обов'язки співвласників багатоквартирного будинку

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: