open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 925/1016/23
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 серпня 2024 року

у справі № 925/1016/23

Господарська юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про оскарження співвласником у багатоквартирному будинку рішення загальних зборів юридичної особи, яка надає послуги з обслуговування цього будинку

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду з позовом до ТОВ "Нова митниця" про визнання недійсним та скасування рішення загальних зборів учасників ТОВ "Нова митниця", що оформлене протоколом загальних зборів, у частині підвищення плати за обслуговування будинку, з моменту його прийняття.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не мав права збільшувати тариф на свої послуги без його затвердження рішенням міської ради; немає рішення співвласників квартир у будинку про їх погодження із відповідним тарифом; додаткову угоду до договору про збільшення тарифу сторони також не укладали; нарахування плати з управління багатоквартирним будинком на підставі спірного рішення порушує права позивача, незважаючи на те, що останній не є учасником ТОВ "Нова митниця".

Господарський суд рішенням відмовив у задоволенні позову.

Апеляційний господарський суд постановою рішення господарського суду змінив, виклавши його мотивувальну частину у редакції постанови; резолютивну частину рішення залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених ч.2 ст.20 ГПК), зокрема, справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів (п.3 ч.1 ст.20 ГПК).

Корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (ч.1 ст.167 ГК у редакції, що діяла на момент прийняття спірного Протоколу).

Корпоративними відносинами є відносини між учасниками (засновниками, акціонерами, пайовиками) юридичних осіб, у тому числі які виникають між ними до державної реєстрації юридичної особи, а також відносини між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, пайовиками) щодо виникнення, здійснення, зміни і припинення корпоративних прав (ч.6 ст.96-1 ЦК).

Саме з наявністю у фізичної особи права брати участь в управлінні юридичною особи пов`язується можливість оскарження нею рішень загальних зборів юридичної особи в порядку господарського судочинства.

ВИСНОВКИ: фізична особа може оскаржити рішення загальних зборів учасників товариства, членом якого вона не є. Однак, у такому випадку, між нею (фізичною особою) та юридичною особою не виникають жодні корпоративні відносини, пов`язані з діяльністю й управлінням цією юридичною особою, тобто, відсутній корпоративний спір пов`язаний з діяльністю й управлінням цією юридичною особою.

З огляду на це, спір між ОСОБА_1 (як особою, яка не є учасником ТОВ) та ТОВ виник не з корпоративних відносин, а з цивільних, а тому підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правила визначення судової юрисдикції, ознаки корпоративних спорів, оскарження рішень виконавця

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: