open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 206/3940/23
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 червня 2024 року

у справі № 206/3940/23

Цивільна юрисдикція

Щодо документального підтвердження повноважень адвоката як представника сторін та інших учасників справи

Фабула справи: до суду надійшла заява Комунального підприємства «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги» Дніпропетровської обласної ради» (далі - КП «„ДБКЛПД" ДОР») про надання ОСОБА_1 психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Рішенням суду першої інстанції заяву КП «„ДБКЛПД" ДОР» задоволено. Госпіталізовано ОСОБА_1 до КП «„ДБКЛПД" ДОР» для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку.

До апеляційного суду надійшла апеляційна скарга адвоката в інтересах ОСОБА_1. Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу адвоката, яка діє в інтересах ОСОБА_1, на рішення суду першої інстанції повернуто особі, яка її подала.

Мотивація касаційної скарги: представник ОСОБА_1 - адвокат стверджує, що на час звернення до суду з апеляційною скаргою (10 грудня 2023 рік) та постановлення оскаржуваної ухвали, повноваження адвоката, як представника ОСОБА_1, підтверджені одним з документів, передбачених чинним законодавством, а саме засвідченим посадовою особою місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги дорученням. Висновок апеляційного суду про те, що повноваження адвоката, крім доручення центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, мають бути підтверджені також довіреністю або ордером не ґрунтується на вимогах закону, а посилання на закон у редакції, що діяв до 03 серпня 2023 року, є порушенням вимог ч. 3 ст. 3 ЦПК України.

Правова позиція Верховного Суду: апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи. До апеляційної скарги додаються, зокрема, довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо апеляційна скарга подана представником і ці документи раніше не подавалися (ч. 3, п. 1 ч. 4 ст. 356 ЦПК України»).

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 60 ЦПК України).

10 квітня 2023 року прийнято Закон України № 3022-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», який набрав чинності 03 серпня 2023 року, п. 3 розділу I якого ч. 4 ст. 62 ЦПК України викладено в новій редакції.

Згідно з ч. 4 ст. 62 ЦПК України (в редакції вказаного Закону, яка була чинною на момент подання апеляційної скарги та постановлення оскарженої ухвали) повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: довіреністю; ордером, виданим відповідно до Закону України«Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Повноваження адвоката підтверджуються дорученням центру з надання безоплатної правничої допомоги та/або довіреністю відповідно до вимог процесуального закону (ч. 2 ст. 21 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» в редакції вказаного Закону, яка була чинною на момент подання апеляційної скарги та постановлення оскарженої ухвали).

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат має право, зокрема, посвідчувати копії документів у справах, які він веде, крім випадків, якщо законом установлено інший обов'язковий спосіб посвідчення копій документів.

Висновки: повноваження адвоката як представника сторін та інших учасників справи можуть бути підтверджені будь-яким з наведених у ч. 4 ст. 62 ЦПК України документів:довіреністю, ордером, дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги. З 03 серпня 2023 року доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, є документом, що підтверджує повноваження адвоката та додаткового підтвердження не потребує. Копії доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, або довіреності фізичної особи, за зверненням якої прийнято рішення про надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги, можуть посвідчуватись посадовою особою відповідного органу (установи), який прийняв таке рішення, або самим адвокатом.

Ключові слова: процесуальне представництво, правовий статус адвоката, підстави процесуального представництва

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: