open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 550/1388/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 12 червня 2024 року

у справі № 550/1388/20

Цивільна юрисдикції

Щодо кола осіб, що мають гарантоване ст. 25 ЗК України право на одержання земельної частки (паю) в процесі приватизації земель сільськогосподарського призначення державної власності

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати протиправними дії Державного підприємства «Чутове» (далі - ДП «Чутове») щодо виключення його зі списку осіб, які мають право на отримання земельної частки (паю) під час приватизації земель ДП «Чутове», визнати за ним право на отримання земельної частки (паю) у процесі приватизації земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у користуванні ДП «Чутове».

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції в частині задоволення вимог позову про визнання за ОСОБА_1 права на отримання земельної частки (паю) в процесі приватизації земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у користуванні ДП «Чутове» скасовано. Ухвалено в цій частині нове рішення про відмову в задоволенні цієї позовної вимоги.

Мотивація касаційної скарги: представник Фонду державного майна України вказує на відсутність висновку Верховного Суду про зобов`язання включення до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай), з урахуванням того, що оскаржуваною постановою суду апеляційної інстанції було скасовано вимогу позивача щодо визнання за ним права на отримання земельної частки (паю) в процесі приватизації земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у користуванні ДП «Чутове», відповідно до підстави набуття права на землю із земель державної та комунальної власності (ч. 5 ст. 116 ЗК України).

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч. 3 ст. 118 ЗК України громадяни - працівники державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, а також пенсіонери з їх числа, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні цих підприємств, установ та організацій, звертаються з клопотанням про розроблення проекту землеустрою щодо приватизації цих земель до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 22 цього Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 118 ЗК України відповідний орган місцевого самоврядування або орган виконавчої влади в місячний термін розглядає клопотання і надає дозвіл підприємствам, установам та організаціям на розробку проекту приватизації земель. Передача земельних ділянок у власність громадянам - працівникам державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, а також пенсіонерам з їх числа провадиться після затвердження проекту приватизації земель у порядку, встановленому цим Кодексом (ч. 5 ст.118 ЗК України).

Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 ЗК України, розглядає клопотання в місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні (ч. 7 ст. 118 ЗК України у вказаній редакції).

26 квітня 2003 року набрав чинності Закон України № 675-IV «Про внесення змін до Земельного кодексу України», яким п. 8 розділу Х «Перехідні положення» ЗК України доповнено абзацами, згідно з якими (із змінами, внесеними згідно із Законом України від 20 квітня 2004 року № 1694-IV) члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств та працівники державних і комунальних закладів освіти, культури та охорони здоров`я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонери з їх числа, які на час набрання чинності цим Кодексом не приватизували земельні ділянки шляхом оформлення права на земельну частку (пай), мають право на їх приватизацію в порядку, встановленому ст.ст. 25 та 118 ЗК України. В сільськогосподарських акціонерних товариствах право на земельну частку (пай) мають лише їх члени, які працюють у товаристві, а також пенсіонери з їх числа.

Положення щодо паювання земель сільськогосподарського призначення містить, зокрема, Указ Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» (далі - Указ № 720/95), п. 2 якого визначено, що право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Висновки: гарантоване ст. 25 ЗК України право на одержання земельної частки (паю) в процесі приватизації земель сільськогосподарського призначення державної власності мають лише члени відповідного підприємства, які продовжують працювати в ньому (пенсіонери з їх числа) на момент прийняття уповноваженим органом рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Ключові слова: умови приватизації, правила землеустрою, право користування земельною ділянкою

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: