open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 120/490/23
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 травня 2024 року

у справі № 120/490/23

Адміністративна юрисдикція

Щодо зарахування періоду роботи лікарем-інтерном по рентгенології до стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ГУ ПФУ, в якому просив:

  1. визнати протиправними дії ГУ ПФУ щодо відмови в праві на пенсію на пільгових умовах за Списком № 1;
  2. зобов`язати ГУ ПФУ зарахувати пільговий стаж роботи 5 років 21 день, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах за Списком №1;
  3. зобов`язати ГУ ПФУ призначити, нарахувати і сплачувати ОСОБА_1 пенсію на пільгових умовах за Списком № 1 з моменту його звернення, тобто з 28.11.2022.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позов задоволено частково: визнано протиправними дії ГУ ПФУщодо відмови у зарахуванні до пільгового стажу роботи ОСОБА_1 період з 05.06.1997 по 24.06.2001; зобов`язано ГУ ПФУ зарахувати ОСОБА_1 до пільгового стажу за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах період роботи з 05.06.1997 по 24.06.2001 на посаді лікаря-рентгенолога в відділенні променевої діагностики. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: позивач наголошує, що працював повний робочий день у шкідливих умовах на посаді лікаря-інтерна по рентгенології, відтак має право на зарахування цього періоду роботи до пільгового стажу.

Також зазначає, що наразі відсутній висновок Верховного Суду щодо застосування норм права у подібних правовідносинах (щодо зарахування періоду роботи лікарем-інтерном до пільгового стажу за Списком № 1).

Правова позиція Верховного Суду: посада лікаря-рентгенолога включена до Списку 1. При цьому позивач як під час судового розгляду в судах попередніх інстанцій, так і в касаційній скарзі доводить, що працюючи на посаді лікаря-інтерна по рентгенології, виконував повний робочий день обов'язки лікаря-рентгенолога, що підтверджується довідкою.

Відповідно до п. 1.1. Положення про первинну спеціалізацію (інтернатуру) випускників медичних (фармацевтичних) вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 20.06.1994 № 104 (чинного на момент проходження інтернатури позивачем), спеціалізація (інтернатура) є обов'язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) - спеціаліста певного фаху.

П.п. 2.1. - 2.3, 3.1. вказаного Положення передбачено, що в інтернатуру зараховуються випускники медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів після складання державних іспитів і присвоєння кваліфікації лікаря (провізора).

Зарахування молодих спеціалістів в інтернатуру здійснюється наказом Міністерства охорони здоров`я Республіки Крим, управлінь охорони здоров'я, державної санітарно-епідеміологічної служби обласних (міських) органів місцевого самоврядування, ВО "Фармація" з зарахуванням їх на посади лікарів (провізорів) - інтернів.

Підставою для зарахування в інтернатуру є, зокрема, диплом лікаря (провізора).

Підготовка лікарів і провізорів в інтернатурі проводиться за індивідуальними навчальними планами, розробленими на підставі типових навчальних планів і програм післядипломної підготовки у відповідності з Кваліфікаційними вимогами до лікаря (провізора) - спеціаліста.

Крім того відповідно до Переліку лікарських посад у закладах охорони здоров`я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 28.10.2002 № 385 (у редакції наказу від 06.05.2021 № 884) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.11.2002 за № 893/7181, лікар-інтерн є лікарем-спеціалістом відповідної спеціальності (пункт 35 розділу ІІІ «Лікарі-спеціалісти»).

Висновки: лікар-інтерн є лікарем відповідної спеціальності (в межах спірних правовідносин - рентгенології), тому період виконання позивачем обов'язків лікаря-рентгенолога повний робочий день повинен зараховуватись до пільгового стажу згідно зі Списком № 1.

Ключові слова: право на пенсійне забезпечення, порядок обчислення стажу, правовий статус інтерна

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: