open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 359/7790/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 25 квітня 2024 року

у справі № 359/7790/20

Кримінальна юрисдикція

Щодо обов'язку сторони захисту відкривати потерпілим матеріали, які вона має намір у подальшому використовувати у суді

Фабула справи: суд першої інстанції вироком, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, визнав ОСОБА_11 невинуватим і виправдав у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Мотивація касаційної скарги: потерпіла ОСОБА_7 вказує, що узяті судами до уваги протоколи загальних зборів ТОВ було надано стороною захисту всупереч вимогам ст. 290 КПК України на стадії судового розгляду і сторона обвинувачення та потерпілі не мали достатнього часу для ознайомлення з цими документами.

Правова позиція Верховного Суду: згідно з п. 7 ч. 1 ст. 425 КПК України потерпілий вправі оскаржувати судові рішення у частині, що стосується його інтересів у межах вимог, заявлених потерпілим у суді першої інстанції.

Касаційні скарги сторони обвинувачення не містять доводів про наявність процесуальних перешкод, передбачених ст. 290 цього Кодексу, для використання судом даних зазначених вище протоколів загальних зборів як письмових доказів у зв`язку з поданням їх стороною захисту під час розгляду справи судом першої інстанції. З огляду на викладене колегія суддів перевіряє відповідні доводи лише з точки зору впливу невідкриття стороною захисту документів під час виконання вимог ст. 290 КПК України на реалізацію прав і законних інтересів потерпілої.

Як унормовано ч. 6 ст. 290 КПК України, після закінчення досудового розслідування сторона захисту за запитом прокурора зобов'язана надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до житла чи іншого володіння, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем сторони захисту, якщо сторона захисту має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді. Разом із тим захист вправі не надавати прокурору доступ до будь-яких матеріалів, які можуть бути використані ним на підтвердження винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення.

Про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів прокурор або слідчий за його дорученням за вимогами ч. 7 ст. 290 КПК України повідомляє потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, після чого останній має право ознайомитися з ними за правилами, викладеними в цій статті.

Висновки: законодавець не зобов'язує сторону захисту під час виконання вимог ст. 290 КПК України відкривати потерпілим матеріали, які вона має намір у подальшому використовувати у суді. Відповідний процесуальний обов'язок поширюється лише на надання доступу до доказів захисту прокурору за його запитом і за відсутності підстав вважати, що ці докази будуть використані проти обвинуваченого. Про відкриття сторонами матеріалів одна одній потерпілих повідомляє прокурор, який зобов`язаний забезпечити їм можливість ознайомитися з доказами, зібраними і відкритими обвинуваченням і захистом на відповідній стадії процесу.

Ключові слова: повторне дослідження доказів, принцип змагальності, одержання неправомірної вигоди, наслідки смерті обвинуваченого, умови закриття провадження

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: