open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 757/34675/20-ц
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 17 квітня 2024 року

у справі № 757/34675/20-ц

Господарська юрисдикція

Щодо правових наслідків підписання електронного примірника рішення кваліфікованим електронним підписом судді за відсутності власноручного підпису судді на оригіналі судового рішення в паперовій формі

Фабула справи: до господарського суду на підставі ухвали суду першої інстанції, залишеної без змін постановою апеляційного суду, надійшли матеріали справи за позовом ТОВ «Файненс Компані» до: 1) ОСОБА_2; 2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Іпотека кредит»; 3) Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Скай Кепітал Менеджмент»; 4) ОСОБА_1; 5) ОСОБА_3; 6) Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича; 7) Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Козаренко Олександри Сергіївни; 8) Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Козій Анни Володимирівни, про визнання недійсними правочинів, визнання права вимоги та права іпотекодержателя, дій відповідачів незаконними, скасування реєстраційних записів та рішень про проведену державну реєстрацію права власності.

Ухвалою господарського суду позов залишено без розгляду на підставі ч. 13 ст. 176 ГПК України, оскільки позивач не усунув недоліки позовної заяви у встановлений строк.

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу господарського суду скасовано, а матеріали справи передано до господарського суду для подальшого розгляду.

Постанова мотивована тим, що на оригіналі оскаржуваної ухвали, яка міститься в матеріалах справи, відсутній підпис судді, що згідно з п. 5 ч. 3 ст. 277 ГПК України є обов`язковою підставою для скасування судового рішення.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 зазначає, що ухвала суду першої інстанції про залишення позову без розгляду викладена в електронній формі і підписана суддею кваліфікаційним електронним підписом. На переконання ОСОБА_1, під час розгляду справи судом апеляційної інстанції не підтверджено доводи апеляційної скарги позивача, а ухвала суду скасована виключно у зв'язку з відсутністю підпису судді на оскаржуваній в апеляційному порядку ухвалі, на що в апеляційній скарзі позивач не посилався. Оскільки під час розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції не було встановлено порушень норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали, то відповідно, була скасована, як вважає скаржник, законна ухвала суду першої інстанції.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 152 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

Зі змісту пп. 5 розділу І Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 19.04.2018 № 1200/0/15-18 із подальшими змінами (далі - Порядок) слідує, що електронний примірник судового рішення - створений в АСДС електронний документ, підписаний кваліфікованим електронним підписом судді, що ухвалив таке судове рішення, в разі колегіального розгляду - кваліфікованими електронними підписами всіх суддів, що входять до складу колегії, або іншої особи, визначеної згідно з п. 2 розділу III цього Порядку. Такий документ має бути ідентичним за документарною інформацією та реквізитами оригіналу судового рішення в паперовій формі.

Висновки: підписання електронного примірника рішення кваліфікованим електронним підписом судді за відсутності власноручного підпису судді на оригіналі судового рішення в паперовій формі не свідчить про дотримання судом вимог процесуального законодавства щодо порядку ухвалення судових рішень, зокрема, про те, що ухвали суду, постановлені окремим документом, підписуються суддею (суддями) і приєднуються до справи.

Ключові слова: вимоги до судових рішень, процесуальні порушення, підстави скасування судових рішень

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: