open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 640/16844/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 квітня 2024 року

у справі № 640/16844/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спору з приводу оскарження наказу про повернення до державного бюджету коштів безповоротної фінансової допомоги

Фабула справи: Підприємство "Республіканський будинок звукозапису і друку" Українського товариства сліпих звернулося до суду із позовом до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, у якому просило визнати протиправним та скасувати наказ відповідача "Про повернення коштів до державного бюджету".

Рішенням окружного адміністративного суду у задоволенні позову відмовлено.

Постановою апеляційного адміністративного суду рішення окружного адміністративного суду скасовано та ухвалено нове про задоволення позовних вимог.

Мотивація касаційної скарги: Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю покликається на те, що предметом спору у цій справі є наказ Фонду, а не зобов`язання з повернення коштів безповоротної фінансової допомоги, що є предметом розгляду в іншій справі.

Правова позиція Верховного Суду: п. 1 ч. 1 ст. 19 КАС України передбачено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Рішення суб`єкта владних повноважень у контексті положень КАС України необхідно розуміти як нормативно-правові акти, так і правові акти індивідуальної дії.

Обов'язковою ознакою нормативно-правового акта чи правового акта індивідуальної дії, а також відповідних дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, є створення ними юридичних наслідків у формі прав, обов`язків, їх зміни чи припинення.

Позивач оскаржує наказ Фонду соціального захисту інвалідів, яким було наказано директору Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів вжити передбачені чинним законодавством вичерпні заходи щодо повернення до державного бюджету коштів безповоротної фінансової допомоги, наданих Підприємству «Республіканський будинок звукозапису і друку» Українського товариства сліпих.

Київське міське відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернулося до суду з позовом до Підприємства «Республіканський будинок звукозапису і друку» Українського товариства сліпих про стягнення коштів безповоротної фінансової допомоги використаних не за цільовим призначенням у сумі 501 571,00 грн та інфляційних втрат у сумі 11 536,00 гривень.

Висновки: оскаржуваний наказ на момент звернення з цим позовом до суду не порушує прав, свобод або інтересів позивача. В разі незгоди позивача з цим наказом та невиконання його в добровільному порядку, Фонд соціального захисту інвалідів має право звернутися до суду з позовом про стягнення коштів безповоротної фінансової допомоги використаних не за цільовим призначенням і в такому випадку при вирішенні позову буде перевірено правомірність визначення цим органом суми коштів, які підлягають поверненню до державного бюджету.

З урахуванням викладеного, відповідний спір не підлягає розгляду не лише в порядку адміністративного, а й іншого виду судочинства.

Ключові слова: розмежування судових юрисдикцій, ознаки адміністративного спору, повернення бюджетних коштів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: