open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 523/8263/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 лютого 2024 року

у справі № 523/8263/20

Цивільна юрисдикція

Щодо пропорційності втручання у право на мирне володіння майном шляхом знесення самочинної прибудови до квартири на земельній ділянці комунальної власності

Фабула справи: міська рада звернулася з позовом до ОСОБА_1, у якій просила:

  1. скасувати реєстрацію декларації про готовність об'єкта до експлуатації;
  2. скасувати рішення державного реєстратора про реєстрацію змін;
  3. зобов'язати відповідачку за власний рахунок привести об'єкт до попереднього стану шляхом знесення самочинної прибудови до квартири на земельній ділянці територіальної громади.

Суд першої інстанції рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов міської ради задовольнив.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 вказує, що міська рада не довела, що реконструкція квартири порушує її права чи права інших осіб. Тому вимога про знесення прибудови порушує право відповідачки на мирне володіння приміщенням і не забезпечує справедливу рівновагу між інтересами суспільства й інтересами власника майна.

Правова позиція Верховного Суду: задоволення позовної вимоги щодо знесення самочинної прибудови до квартири на земельній ділянці, яка є власністю територіальної громади, переслідує легітимну мету контролю за використанням земельної ділянки комунальної власності згідно із загальними інтересами. Важливість цих інтересів зумовлюється, зокрема, тим, що ця ділянка, як встановили суди попередніх інстанцій, є прибудинковою територією загального користування навколо багатоквартирного будинку, до якого відповідачка всупереч вимогам закону зробила прибудову, розширивши її квартиру.

Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству (ч. 3 ст. 13 Конституції України).

Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі (ч. 7 ст. 41 Конституції України, ч. 3 ст. 1 ЗК України).

Беручи до уваги, що прибудинкова територія необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення потреб усіх власників (співвласників) і наймачів (орендарів) приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку, контроль за використанням відповідної земельної ділянки комунальної власності з боку її власника відповідає загальним інтересам. Задоволення вимоги міської ради щодо знесення самочинної прибудови до квартири на земельній ділянці, яка є власністю територіальної громади, дозволяє досягнути вказаної мети контролю.

Висновки: враховуючи, зокрема, недобросовісну поведінку відповідачки щодо проведення без документів, які дають право виконувати будівельні роботи, та без належно затвердженого проєкту самочинної прибудови до квартири на земельній ділянці комунальної власності, яку міська рада відповідачці для вказаної мети не відводила, задоволення вимоги щодо знесення самочинної прибудови до квартири на цій ділянці є пропорційним меті контролю за використанням останньої у загальних інтересах.

Ключові слова: намір забудови території, дозвіл на будівництво, порядок виконання будівельних робіт

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: