open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 822/2606/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 06 березня 2024 року

у справі № 822/2606/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо документів, необхідних для встановлення складу витрат фізичних осіб - підприємців, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, у відповідному звітному періоді та оцінки правомірності їх формування

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління ДФС, в якому просив визнати протиправними та скасувати: податкові повідомлення-рішення про збільшення грошового зобов'язання з військового збору на 824,15 грн., про збільшення грошового зобов'язання з податку з доходів фізичних осіб на 11150,91 грн.; рішення про застосування штрафних санкцій в сумі 1721,88 грн за донарахування своєчасно ненарахованого єдиного внеску.

Окружний адміністративний суд постановою, залишеною без змін постановою апеляційного суду, позов задовольнив.

Мотивація касаційної скарги: Головне управління ДФС доводить, що позивачем безпідставно включені витрати за господарськими операціями з придбання бензину з підстав відсутності доказів в підтвердження використання придбаного палива у власній господарській діяльності позивача, виходячи з аналізу реєстру квитанцій розрахункових операцій, що подаються позивачем до ДФС України через реєстратор розрахункових операцій.

Правова позиція Верховного Суду: встановлення в процесі перевірки факту включення платником податку витрат на придбання пального та запчастин до витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів від провадження господарської діяльності, неможливе без дослідження Книги обліку доходів і витрат, відомості з якої є підставою для формування показників податкової звітності, в тому числі з щодо витрат відповідного звітного періоду.

Згідно з пп. 1 п. 4 розділу ІІІ Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 20.08.2015 № 727 (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин), (далі - Порядок №727) в описовій частині акта (довідки) документальної перевірки відображаються задекларовані платником податків у податковій та іншій звітності показники, результати перевірки цих показників та робиться відповідний запис щодо встановлення або невстановлення порушень.

Судами попередніх інстанцій було встановлено та підтверджується матеріалами справи, що акт перевірки не містить посилань на облікові регістри бухгалтерського та податкового обліку, в результаті перевірки яких контролюючий орган дійшов висновку про наявність порушень. В судовому засіданні суду першої інстанції на підтвердження факту віднесення позивачем зазначених витрат у періодах, вказаних у акті, до витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів від провадження господарської діяльності, відповідачем також не було надано таких доказів.

За змістом п. 5 Порядку № 727 факти виявлених порушень законодавства з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, викладаються в акті документальної перевірки чітко, об`єктивно та повною мірою з посиланням на первинні документи, регістри податкового та бухгалтерського обліку, фінансової та іншої звітності, інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів, ведення/складання яких передбачено законодавством, або отримані від інших суб'єктів господарювання, органів державної влади, у тому числі іноземних держав, правоохоронних органів, а також податкову інформацію, що підтверджують наявність зазначених фактів.

У відповідності до пп.17.1.3 п. 17.1 ст. 17 ПК України платник податків має право обирати самостійно, якщо інше не встановлено цим Кодексом, метод ведення обліку доходів і витрат.

Право контролюючого органу на запитування та вивчення під час проведення перевірок первинних документів, що використовуються в бухгалтерському обліку, регістрів, фінансової, статистичної та іншої звітності, пов`язаної з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів, виконанням вимог законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи, передбачене пп. 20.1.6 п. 20.1 ст. 20 ПК України.

Висновки: з метою встановлення складу витрат фізичних осіб - підприємців, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, у відповідному звітному періоді та правомірності їх формування під час перевірки контролюючий орган зобов'язаний з'ясувати обраний платником податку метод ведення обліку доходів та витрат, дослідити Книгу обліку доходів і витрат, первинні документи, на підставі яких сформовані витрати, та інші документи, що використовуються таким платником податків в бухгалтерському обліку.

Ключові слова: повноваження податкового органу, облік податків, документування результатів перевірки

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: