open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 307/3794/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 лютого 2024 року

у справі № 307/3794/21

Цивільна юрисдикція

Щодо умови повернення апеляційної скарги з тих підстав, що особа не виконала вимоги ухвали про усунення недоліків

Фабула справи: селищна рада звернулася з позовом до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розірвання договору оренди земельної ділянки, скасування запису про державну реєстрацію іншого речового права та стягнення заборгованості по орендній платі.

Рішенням суду першої інстанції позов селищної ради задоволено повністю.

ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції , яке отримав засобами поштового зв`язку.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу ОСОБА_3 на рішення суду першої інстанції залишено без руху.

Оскарженою ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення суду першої інстанції визнано неподаною і повернуто заявнику.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 стверджує, що суд апеляційної інстанції був зобов'язаний в силу закону вручати і надсилати судові рішення у паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про отримання, що зроблено апеляційним судом не було, чим порушені норми процесуального права.

Правова позиція Верховного Суду: тлумачення ч. 2 ст. 121, ст. 185, ст. 357 ЦПК України свідчить, що якщо особа, яка подала апеляційну скаргу, не усунула недоліки скарги в строк, наданий судом, скарга вважається неподаною та повертається.

Днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення (ч. 6 ст. 272 ЦПК України).

Неотримання заявником копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху виключає можливість усунення особою зазначених у ній недоліків скарги в установлений судом строк.

При поверненні апеляційної скарги апеляційний суд встановив, що копія ухвали про залишення апеляційної скарги без руху надсилалася ОСОБА_1 місцем реєстрації ОСОБА_1, і саме на цю адресу надсилалася уся судова кореспонденція, однак жодних поштових відправлень до апеляційного суду за 10 місяців так і не повернулося.

За таких обставин з урахуванням того, що ОСОБА_1 ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху не отримав, суд апеляційної інстанції зробив неправильний висновок про повернення апеляційної скарги.

Висновки: повернення апеляційної скарги з тих підстав, що особа не виконала вимоги ухвали про усунення недоліків, можливо лише у тому випадку, коли особа отримала відповідну ухвалу суду, тобто ознайомилася з її змістом, але ухилилася від виконання вимог, указаних в ухвалі.

Ключові слова: недоліки апеляційної скарги, процедурні порушення, підстави повернення апеляційної скарги, право на перегляд судових рішень, порядок вручення судових рішень

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: