open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 276/1741/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 31 січня 2024 року

у справі № 276/1741/22

Цивільна юрисдикція

Щодо правомірності зобов'язання працівника органу опіки та піклування бути присутнім під час зустрічі батька з дитиною у позаробочий час

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, третя особа - Орган опіки та піклування, про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та визначення способів участі у вихованні малолітньої дитини.

Суд першої інстанції позов ОСОБА_1 задовольнив частково.

Апеляційний суд постановою рішення суду першої інстанції скасував та ухвалив нове судове рішення.

Зобов`язав ОСОБА_2 не чинити ОСОБА_1 перешкоди у спілкуванні з малолітньою дочкою ОСОБА_3 та визначив такі способи участі ОСОБА_1 у її вихованні та спілкуванні з нею, зокрема: систематичні побачення з дочкою у присутності матері та представника органу опіки та піклування, з урахуванням режиму дня дитини.

Мотивація касаційної скарги: орган опіки та піклування зазначає, що суд апеляційної інстанції неправильно застосував ч. 2 ст. 159 СК України, а також вказує на відсутність висновку Верховного Суду щодо питання застосування ст. 159 СК України у справах про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та визначення способів участі у вихованні малолітньої дитини, а саме: в яких випадках суд може визначити побачення з дитиною у присутності представника органу опіки та піклування та чи є можливим визначення судом обов'язкової присутності представника органу опіки та піклування при побаченнях батьків з дитиною, якщо дні цих побачень припадають на неробочий час/вихідний день; чи мають враховуватися судами положення Конституції України, КЗпП України або інших нормативно-правових актів у частині права на відпочинок представника органу опіки та піклування.

Правова позиція Верховного Суду: колегія суддів не погоджується з висновком суду апеляційної інстанції в частині встановлення способу та порядку спілкування батька з дитиною у присутності представника органу опіки та піклування з огляду на таке.

Надання органом опіки та піклування допомоги особам у здійсненні ними своїх сімейних прав та виконанні сімейних обов`язків передбачено ст. 17 СК України, відповідно до якої орган опіки та піклування надає допомогу особі у здійсненні нею своїх сімейних прав та виконанні сімейних обов`язків в обсязі та в порядку, встановлених цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами.

Участь органу опіки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів передбачена ст. 19 СК України. Так, відповідно до ч. 5 ст. 19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Тобто СК України передбачено повноваження, права та обов`язки органу опіки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів, серед яких відсутні повноваження обов'язкової участі під час зустрічі батьків з дітьми.

Таким чином, покладення судовим рішенням на третю особу, яка до цього ж не є відповідачем у справі, обов`язків, не передбачених вимогами чинного законодавства, суперечить як положенням ЦПК України, так і вимогам ст.ст. 17, 19 СК України.

Крім того, встановлюючи спосіб та порядок спілкування батька з дитиною у присутності представника органу опіки та піклування у вихідний день - неділю, апеляційний суд не врахував те, що представник органу опіки та піклування є працівником, який проходить службу в органі місцевого самоврядування та має певні трудові права, зокрема, право на відпочинок, вихідні дні, нормовану тривалість робочого дня.

Висновки: суд, зобов`язуючи працівника органу опіки та піклування бути присутнім під час зустрічі батька з дитиною у позаробочий час, порушив його трудові права та гарантії, передбачені Конституцією України.

Ключові слова: захист соціальних прав, умови побачення з дитиною, порядок спілкування з дитиною, реалізація права на відпочинок

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: