open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 494/1330/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 09 листопада 2023 року

у справі № 494/1330/22

Кримінальна юрисдикція

Щодо дій апеляційного суду у випадку оскарження ухвали суду першої інстанції про відмову в затвердженні угоди та повернення кримінального провадження прокурору для продовження досудового розслідування

ФАБУЛА СПРАВИ

Ухвалою суду першої інстанції відмовлено в затвердженні угоди та повернуто кримінальне провадження щодо ОСОБА_8 прокурору для продовження досудового розслідування.

Ухвалою судді апеляційного суду апеляційну скаргу прокурора на вищевказану ухвалу повернуто у зв'язку із пропуском строку на апеляційне оскарження і скаржник не порушував питання про його поновлення.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з приписами ч. 3 ст. 399 КПК України апеляційна скарга повертається, якщо: 1) особа не усунула недоліки апеляційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк; 2) апеляційну скаргу подала особа, яка не має право подавати апеляційну скаргу; 3) апеляційна скарга не підлягає розгляду в цьому суді апеляційної інстанції; 4) апеляційна скарга подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Частиною 4 ст. 399 КПК України визначено, що суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження лише, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене виключно з підстав, з яких воно не може бути оскарженим згідно з положеннями статті 394 цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 314 КПК України визначено, що у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення: 1) затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому статтями 468-475 цього Кодексу; 2) закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 5-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу; 3) повернути обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору, якщо вони не відповідають вимогам цього Кодексу; 4) направити обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження; 5) призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру; 6) доручити представнику персоналу органу пробації скласти досудову доповідь.

У той же час, ч. 4 вказаної статті визначено, що апеляційному оскарженню підлягають виключно ухвали про повернення обвинувального акту або клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

Тобто, КПК України не передбачає можливості на оскарження ухвал про відмову в затвердженні угоди та повернення кримінального провадження прокурору для продовження досудового розслідування.

ВИСНОВКИ: ухвала суду першої інстанції, якою відмовлено у затвердженні угоди та повернуто кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування, не міститься в переліку, визначеному ч. 4 ст. 314 КПК України та не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, у зв`язку з чим апеляційний суд повинен був прийняти рішення про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою прокурора на таке рішення, замість повернення апеляційної скарги з підстав, передбачених п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: предмет апеляційного оскарження, порядок відкриття апеляційного оскарження, підстави відмови у відкритті апеляційного провадження, провадження на підставі угод

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: