open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 905/493/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 01 листопада 2023 року

у справі № 905/493/22

Господарська юрисдикція

Щодо правових наслідків встановлення попереднього графіку виконання проєкту і не погодження остаточного

Фабула справи: ТОВ "Краматорський МПЗ" звернулося з позовом до Компанії D.STEEL SRLS про стягнення попередньої оплати у розмірі 300 000,00 євро.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Компанією умов Контракту в частині своєчасного виготовлення та передання технічної документації, у зв`язку з чим ТОВ "Краматорський МПЗ" просило стягнути сплачену ним попередню оплату (аванс) в розмірі 300 000,00 євро.

Господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовив; стягнув з ТОВ "Краматорський МПЗ" на користь Компанії 2 400,00 євро витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "Краматорський МПЗ" вказує, що на його думку відсутній висновок Верховного Суду щодо застосування поняття "попередній графік" в розрізі норм ЦК України, які регулюють поняття строків під час виконання договору підряду (ч.2 ст.846 ЦК України).

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч.1 ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч.1 ст.530 ЦК України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) (ст.610 ЦК України).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч.1 ст.612 ЦК України).

Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду. Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов'язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов`язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту (ч.ч. 1, 2 ст. 846 ЦК України).

Верховний Суд зауважує, що положення ЦК та ГК України не містять визначення поняття "попередній графік виконання робіт за договором підряду".

Висновки: якщо сторони встановили попередній графік виконання проекту і не погодили остаточний, то це не свідчить про відсутність строків виконання робіт, отже немає підстав для застосування ч.2 ст.846 ЦК України.

Сторони мають притримуватися погодженого ними попереднього графіку виконання робіт у випадку нескладення остаточного графіку реалізації проекту. Водночас у разі зміни технічних даних і виникнення необхідності виконання додаткової інженерної роботи відтерміновуються і строки виконання базового інжинірингу.

Ключові слова: зміна технічного завдання, виконання додаткових робіт, гонорар успіху, витрати на адвоката.

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: