open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 вересня 2020 року

у справі № 291/1009/18[1]

Цивільна юрисдикція

Щодо належності виділу до видів припинення або реорганізації юридичної особи

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до дочірнього підприємства «Умань-Агро» (далі – ДП «Умань-Агро»), приватного підприємства «Ружинський край» (далі – ПП «Ружинський край») про розірвання договору оренди землі та витребування земельної ділянки.

Звертаючись до суду із зазначеним позовом, ОСОБА_1 зазначила, що є власником земельних ділянок, які на підставі договору оренди землі перебували у користуванні ДП «Ілліч-Агро Умань» ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», правонаступником якого є ДП «Умань-Агро». Проте ДП «Умань-Агро» не використовував земельні ділянки, права та обов’язки орендаря передало СПП «Світанок плюс», яке реорганізовано у ПСП «Агрофірма «Світанок».

На час звернення до суду з позовом належні ОСОБА_1 на праві власності земельні ділянки перебувають у користуванні ПП «Ружинський край» на підставі розподільчого балансу, складеного між ним і ПСП «Агрофірма «Світанок». ДП «Умань-Агро» не виконує умов договору оренди землі, припинило господарську діяльність з безпосереднього цільового використання орендованих земельних ділянок, без її як орендодавця згоди передало права та обов’язки ПП «Ружинський край», що є порушенням умов договору.

Рішенням районного суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов ОСОБА_1 задоволено.

КЦС ВС залишив без змін судові рішення.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з частинами першою, другою статті 109 ЦК України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов’язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб. Після прийняття рішення про виділ учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про виділ, складають та затверджують розподільчий баланс.

ВИСНОВКИ: виділ не є різновидом припинення або реорганізації юридичної особи, це один із способів створення нової юридичної особи, яка наділяється певним майном існуючої юридичної особи. При цьому попередня юридична особа не припиняється. Наслідком виділу є перехід за розподільчим балансом до нової юридичної особи, що утворилася внаслідок виділу, частини майна, прав та обов’язків юридичної особи, з якої був здійснений виділ, і яка не припиняється, а продовжує функціонувати за зменшеного обсягу активів та пасивів, тобто має місце часткове правонаступництво.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: захист прав орендодавця, підстави припинення договору оренди, порушення умов договору оренди, підстави припинення оренди землі

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: