open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 320/5649/20[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 серпня 2023 року

у справі № 320/5649/20[1]

Адміністративна юрисдикція

Щодо підстави для внесення відомостей про реєстрацію транспортних засобів у разі відсутності реєстрових записів у Єдиному державному реєстрі транспортних засобів МВС

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України (далі - ГСЦ МВС України), в якому просили:

  1. зобов`язати держателя Єдиного державного реєстру транспортних засобів МВС (далі - ЄДРТЗ) - ГСЦ МВС України через формувачів записів у ЄДРТЗ - територіальні сервісні центри МВС на території України поновити втрачені за невідомих причин дані реєстрових записів на транспортні засоби, які на праві власності понад 10 років належать ОСОБА_2, експлуатувалися і були належним чином раніше зареєстровані, а також зобов`язати територіальні сервісні центри МВС на території України у подальшому безперешкодно надавати послугу перереєстрації транспортного засобу;
  2. зобов'язати держателя ЄДРТЗ - ГСЦ МВС України через формувачів записів у ЄДРТЗ - територіальні сервісні центри МВС на території України - поновити втрачені за невідомих причин дані реєстрових записів на транспортні засоби, які на праві власності понад 10 років належать ОСОБА_1, експлуатувалися і були належним чином раніше зареєстровані, а також зобов`язати територіальні сервісні центри МВС на території України у подальшому безперешкодно надавати послугу перереєстрації транспортного засобу.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов задоволено частково.

ОЦІНКА СУДУ

Реєстрація, перереєстрація транспортних засобів здійснюється відповідно до Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353-ХІІ, (далі - Закон №3353-ХІІ), Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок i моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1388 від 07.09.1998 (далі - Порядок № 1388).

Згідно із пунктом 4 розділу ІІ Порядку № 799 внесення до ЄДРТЗ інформації про об'єкти обліку здійснюється в разі: 1) державної реєстрації транспортного засобу; 2) перереєстрації транспортного засобу; 3) зняття з обліку транспортного засобу; 4) скасування державної реєстрації транспортного засобу; 5) скасування перереєстрації транспортного засобу; 6) скасування зняття з обліку транспортного засобу; 7) відомчої реєстрації транспортного засобу; 8) внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу; 9) передачі права користування та/або розпорядження транспортним засобом іншій особі з видачею тимчасового реєстраційного талона.

При цьому, внесення відомостей до ЄДРТЗ можливе після здійснення державної реєстрації транспортних засобів, за умови дотримання вимог Порядку № 1388.

Зазначеним вище Порядком №1388 як і Порядком ведення ЄДРТЗ та Положенням про ЄДРТЗ не визначено процедуру поновлення відомостей у ЄДРТЗ у разі їх зникнення/втрати.

ВИСНОВКИ: у разі зникнення в ЄДРТЗ відомостей про реєстрацію ТЗ, ураховуючи положення пунктів 7-8, 14-15 (пункти 15-16 в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) Порядку № 1388, підставою для внесення інформації про таку реєстрацію будуть документи, які засвідчують попередньо здійснену реєстрацію.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: обов’язки власників транспортних засобів, порядок використання транспортних засобів, процедура реєстрації транспортних засобів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: