open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 569/15188/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 19 вересня 2023 року

у справі № 569/15188/22

Кримінальна юрисдикція

Щодо можливості апеляційного оскарження ухвали слідчого судді про відмову в задоволенні скарги на постанову слідчого про проведення службового розслідування

ФАБУЛА СПРАВИ

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП постановою доручив міській раді вирішити питання про проведення службового розслідування стосовно керівництва міської лікарні в рамках кримінального провадження року за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Міська рада в особі міського голови ОСОБА_6 звернулась до суду першої інстанції зі скаргою на вказану постанову слідчого.

Слідчий суддя міського суду ухвалою відмовив у задоволенні скарги міської ради на постанову слідчого про проведення службового розслідування.

Суддя апеляційного суду відмовив у відкритті провадження за апеляційною скаргою міської ради в особі міського голови ОСОБА_6 на вказану ухвалу з тих підстав, що ухвала слідчого судді про вирішення питання щодо проведення службового розслідування апеляційному оскарженню не підлягає.

ОЦІНКА СУДУ

Положеннями ч. 1, ч. 2 ст. 309 КПК України визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку. При цьому інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають, і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді (ч. 3 ст. 309 КПК України).

Відповідно до сталої у цьому питанні правової позиції Верховного Суду, у разі, якщо слідчий суддя прийняв рішення, яке не передбачено КПК України, бо не узгоджується з положеннями ст. 307 КПК України стосовно його повноважень, суду апеляційної інстанції при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження належить виходити з приписів ст. 9 КПК України, яка розкриває принцип законності кримінального провадження та в частині шостій установлює, що, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу. Однією з таких засад є забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності (п. 17 ч. 1 ст. 7 КПК України), а її зміст розкрито у ст. 24 КПК України, згідно з частиною першою якої кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК України.

Тобто, у разі постановлення слідчим суддею ухвали, не передбаченої кримінальними процесуальними нормами, до яких відсилають положення ч. 3 ст. 309 КПК України, суд апеляційної інстанції не вправі відмовити у перевірці її законності, посилаючись на приписи ч. 4 ст. 399 КПК України.

При цьому при вирішенні питання щодо апеляційного оскарження таких рішень слідчого судді необхідно виходити насамперед із сутнісного критерію, закладеного законодавцем при визначенні переліку ухвал слідчого судді, що підлягають оскарженню.

ВИСНОВКИ: оскарження постанови слідчого про проведення службового розслідування не передбачено приписами КПК України.

Однак, слідча суддя, розглянувши по суті скаргу на постанову слідчого та відмовивши в її задоволенні, постановила ухвалу, яка не узгоджується з положеннями ст. 307 КПК України щодо повноважень слідчого судді.

За таких обставин постановлена під час досудового розслідування ухвала слідчого судді підлягає апеляційному оскарженню.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження рішень слідчого судді, предмет апеляційного оскарження, оскарження під час досудового розслідування, службові злочини

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: