open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 922/1806/21[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 жовтня 2023 року

у справі № 922/1806/21[1]

Господарська юрисдикція

Щодо порядку набуття прав на землю сільськогосподарським кооперативом, створеним внаслідок реорганізації іншої юридичної особи

Фабула справи: Сільськогосподарський виробничий кооператив (далі - СВК, Кооператив) звернувся з позовом до міської ради, Приватного підприємства "Полліс-1" (далі - ПП "Полліс-1"), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, на стороні відповідача-1: сільська рада, Головне управління Держгеокадастру, в якому просив:

  1. визнати незаконним та скасувати рішення сільської ради "Про надання згоди на прийняття з державної у комунальну власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих за межами населеного пункту";
  2. визнати незаконним та скасувати рішення сільської ради "Про затвердження технічної документації із землеустрою, передачу в оренду невитребуваних земельних ділянок часток (паїв), нерозподілених часток (паїв) та встановлення орендної плати";
  3. визнати за Кооперативом право користування земельними ділянками;
  4. визнати недійсними договори оренди землі, укладені між сільрадою і ПП "Полліс-1" про оренду спірних земельних ділянок;
  5. скасувати державну реєстрацію речового права оренди ПП "Полліс-1" спірними земельними ділянками у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у позові відмовлено частково.

Мотивація касаційної скарги: ПП "Полліс-1" вказує на неврахування господарськими судами попередніх інстанцій висновків Верховного Суду щодо застосування норм ст.25 ЗК України, ст. 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)".

Правова позиція Верховного Суду: сільськогосподарський кооператив набуває право власності у встановленому Земельним кодексом України порядку лише на земельні ділянки, які передані йому його членами або набуті ним в інший обумовлений законом спосіб, а не ті земельні ділянки, які перебували у іншої юридичної особи на момент реорганізації та не були виділені власникам.

За змістом ст. 20 Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію" кооператив є власником будівель, споруд, грошей, майнових внесків його членів, виготовленої ним продукції, доходів, одержаних від її реалізації та іншої діяльності, передбаченої статутом кооперативу, а також іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом. Члени кооперативу передають право користування належною їм земельною ділянкою кооперативу як пайовий внесок, у порядку, визначеному ЗК України. За земельну ділянку, передану в користування, справляється відповідна плата згідно з договором у розмірах, визначених загальними зборами.

Відповідно до ст. 22 зазначеного Закону земля кооперативу складається із земельних ділянок, наданих кооперативу в користування або придбаних ним у власність. Право кооперативу на землю зберігається і в разі входження його до складу кооперативного об`єднання. За претензіями кредиторів звернення стягнення на земельні ділянки, надані кооперативу в користування, не допускається. Земельні відносини в кооперативі регулюються Земельним кодексом України та законами України.

Отже, право на землею у сільськогосподарського кооперативу виникає внаслідок передачі його членами свого права користування належними їм земельними ділянками у вигляді пайового внеску або внаслідок придбання земельних ділянок самостійно кооперативом. При цьому у випадку внесення членом кооперативу вказаного права користування при вступі до такого кооперативу рішення його правління (голови) про прийняття схвалюється загальними зборами.

Висновки: законодавець передбачив спеціальний порядок набуття сільськогосподарським кооперативом прав на землю, який не передбачав автоматичного переходу таких прав (у тому числі прав на нерозподілені земельні паї) до кооперативу, створеного внаслідок реорганізації іншої юридичної особи.

Ключові слова: право землекористування, умови переходу прав на пай, орендні правовідносини, роздержавлення земель

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: