open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 990/67/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 вересня 2023 року

у справі № 990/67/22

Адміністративна юрисдикція

Щодо обов'язку працівників апарату суду реєструвати процесуальні документи в день їх надходження

Фабула справи: ОСОБА_1 звернулася з позовом до голови апеляційного адміністративного суду про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою окружного адміністративного суду повернуто позовну заяву з огляду на те, що те, що позивачка в установлений судом строк не усунула недоліки позовної заяви, яку залишено без руху та не подала заяви про поновлення строку звернення до суду із зазначенням поважних причин його пропуску .

Ухвалою апеляційного адміністративного суду відмовлено у відкритті апеляційного провадження на підставі п. 4 ч. 1 ст. 299 КАС України.

Відмовляючи у відкритті апеляційного провадження, суд апеляційної інстанції виходив із того, що копію ухвали про залишення апеляційної скарги без руху отримано апелянтом 23.12.2022, отже, останнім днем для усунення недоліків апеляційної скарги є 02.01.2023, проте, станом на 10.01.2023 апелянт зазначені в ухвалі апеляційного адміністративного суду недоліки апеляційної скарги не усунув.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 зазначає, що недоліки апеляційної скарги були усунуті позивачкою протягом строку, визначеного ухвалою від 13.12.2022. Вважає, що ухвала від про відмову у відкритті апеляційного провадження постановлена із порушенням норм процесуального права та порушує її право на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, гарантоване ст. 55 Конституції України.

Правова позиція Верховного Суду: згідно із п. 1 розділу ІІ Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом ДСА України від 20.08.2019 № 814 визначає, що канцелярія щоденно протягом робочого часу суду забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до відповідного суду в паперовій формі, а також в електронній формі, якщо вони надійшли в порядку, визначеному Положенням про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС.

Реєстрації підлягають вхідні, вихідні та внутрішні документи (довідки, доповідні записки, заяви, протоколи засідань зборів суддів, тощо).

Реєстрація в АСДС здійснюється відповідно до вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30, із змінами (далі - Положення про АСДС).

Кожен документ реєструється в суді лише один раз: вхідні - у день надходження або не пізніше наступного робочого дня, якщо документ надійшов у неробочий час, створювані - у день підписання або затвердження.

У разі неможливості з об'єктивних причин (кінець робочого дня, тощо) здійснити реєстрацію вхідної кореспонденції в день її надходження така кореспонденція реєструється в автоматизованій системі в термін, визначений у розпорядженні керівника апарату суду, із зазначенням причин встановлення такого терміну.

Згідно із п. 8 цього розділу додаткові документи (матеріали), що стосуються розгляду конкретної судової справи, яка перебуває у провадженні суду, у тому числі заяви про відвід, реєструються за датою їх надходження до суду. У разі надходження цих документів у день розгляду справи в суді вхідні документи реєструються також за часом їх надходження.

Судові справи, а також інші документи і матеріали, що стосуються розгляду судових справ у суді, приймає та реєструє в АСДС канцелярія відповідно до Положення про АСДС (п.11 розділу ІІ).

П. 3 розділу ІІІ встановлено, що кореспонденція, що стосується розгляду конкретної справи, після її реєстрації в АСДС, передається судді (судді-доповідачу), у провадженні якого перебуває справа. Передавання документів здійснюється під підпис у реєстрі в порядку, визначеному в суді.

Відповідно до пп. 2.2.1. п. 2.2. Положення про АСДС вхідна кореспонденція, в тому числі процесуальні документи, приймається і опрацьовується користувачами автоматизованої системи, яким надано доступ до автоматизованої системи відповідно до їх функціональних обов`язків, і реєструється в автоматизованій системі в день її надходження. У разі неможливості з об'єктивних причин здійснити реєстрацію вхідної кореспонденції в день її надходження така кореспонденція реєструється в автоматизованій системі в термін, визначений у розпорядженні керівника апарату суду, із зазначенням причин встановлення такого терміну.

Пп. 2.2.2. п. 2 визначено, що на кожний вхідний, у тому числі процесуальний, документ в автоматизованій системі створюється реєстраційна картка, яка містить інформацію щодо реквізитів та руху документа. Особливості заповнення реєстраційної картки визначаються відповідними інструкціями з діловодства.

Висновки: законодавчі норми свідчать про обов`язок працівників апарату суду реєструвати в автоматизованій системі процесуальні документи в день їх надходження та передавити їх судді, у провадженні якого перебуває справа.

Враховуючи відсутність відомостей про перевірку судом обставин та причин не надходження чи не реєстрації в суді апеляційної інстанції заяви про усунення недоліків апеляційної скарги, колегія суддів уважає, що висновки суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті апеляційного провадження у зв'язку із невиконанням ухвали суду є передчасними.

Ключові слова: право на апеляційне оскарження, фіксація надходження документів, обгрунтування пропуску строку

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: