open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 906/1093/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 05 вересня 2023 року

у справі № 906/1093/22

Господарська юрисдикція

Щодо можливості задоволення прохання учасника справи, який має зареєстрований "Електронний кабінет", про направлення йому документів у паперовій формі

Фабула справи: Комунальне некомерційне підприємство міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги" звернулось до господарського суду з позовом до ТОВ "Торгівельна компанія - Нафтокомерц" про стягнення 84 170, 40 грн.

Рішенням господарського суду позов задоволено.

ТОВ "Торгівельна компанія - Нафтокомерц" (далі - Товариство) подало апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду у цій справі.

Ухвалою апеляційного господарського суду подану апеляційну скаргу було залишено без руху. При цьому, копію зазначеної ухвали було надіслано відповідачу в його Електронний кабінет, а також на адресу електронної пошти.

У зв`язку із невиконанням вимог ухвали апеляційного суду про залишення апеляційної скарги без руху, ухвалою суд апеляційної інстанції повернув апеляційну скаргу Товариству.

Мотивація касаційної скарги: Товариство зазначає, що приймаючи оскаржувану ухвалу господарський суд апеляційної інстанції не врахував того, що Товариство не отримувало ухвалу суду про залишення апеляційної скарги без руху, тобто усунути недоліки скарги об'єктивно не могло. Так, зокрема, судом проігноровано, що 1) відповідач не має офіційної електронної адреси, в апеляційній скарзі її не зазначав і навпаки просив суд надсилати усі документи в паперовому вигляді на абонентську скриньку; 2) рекомендованим листом копію ухвали на адресу апелянту надіслано не було.

Правова позиція Верховного Суду: чинним ГПК України передбачено, що копії повного судового рішення вручаються учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, негайно після проголошення такого рішення (ч. 1 ст. 242 ГПК України). Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня (ч. 5 ст. 242 ГПК України).

Ч. 5 ст. 6 ГПК України передбачено, що суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні офіційні електронні адреси, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС та / або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Так, відповідно до п. 17 глави 1 розділу ІІІ Положення про ЄСІТС особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд надсилає документи у справах, в яких такі особи беруть участь, в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб або в інший спосіб, передбачений процесуальним законодавством, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Абз. 5 пункту 37 глави 2 розділу ІІІ Положення про ЄСІТС передбачено, що особам, які не мають зареєстрованих Електронних кабінетів, документи у передбачених цим пунктом випадках можуть надсилатися засобами підсистем ЄСІТС на адресу електронної пошти, вказану такими особами під час подання документів до суду.

Тобто ГПК України фактично передбачає два способи належного вручення судового рішення - шляхом направлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення та в електронній формі - через "Електронний кабінет", в тому числі шляхом направлення листа на офіційну електронну пошту засобами підсистем ЄСІТС в випадках, передбачених п. 37 глави 2 розділу ІІІ Положення про ЄСІТС.

Оскільки з обставин цього спору слідує, що Товариство має зареєстрований "Електронний кабінет" у підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС і судом апеляційної інстанції копію ухвали про залишення апеляційної скарги без руху було направлено саме до такого "Електронного кабінету", колегія суддів Верховного Суду вважає, що порушень норм процесуального права, якими регулюється питання вручення судового рішення при такому направленні не відбулося.

Висновки: саме лише прохання учасника справи, який має зареєстрований "Електронний кабінет" про направлення йому документів у паперовій формі без зазначення і доведення належним чином неможливості отримання судової кореспонденції в електронній формі за допомогою підсистем ЄСІТС підставою для його задоволення бути не може.

Ключові слова: порядок вручення судових рішень, електронне судочинство, порядок направлення судової кореспонденції, процедура повернення апеляційної скарги

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: