open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/12815/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 червня 2023 року

у справі № 910/12815/21

Господарська юрисдикція

Щодо припинення права користування земельними ділянками, які надавались орендарю для експлуатації та обслуговування цілісного майнового комплексу, у зв’язку із припиненням експлуатації та обслуговування цього комплексу

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля», звернувшись з позовом до обласної державної адміністрації (далі - ОДА), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Державне підприємство «Добропіллявугілля-видобуток», просило визнати розірваними договори оренди земельних ділянок (всього 58).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що з огляду на припинення договору оренди майна державної форми власності (цілісного майнового комплексу, далі - ЦМК) та повернення усіх об`єктів нерухомості на баланс третьої особи, позивач фактично припинив користуватися спірними земельними ділянками, а тому вважає за необхідне розірвати договори оренди земельних ділянок, укладені з метою обслуговування вказаного ЦМК.

Рішенням господарського суду в позові відмовлено.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасовано та прийнято нове рішення, яким позов задоволено повністю.

ОЦІНКА СУДУ

Відносини, пов`язані з орендою земельних ділянок, на яких розташовані цілісні майнові комплекси підприємств, установ і організацій державної або комунальної власності, а також заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим, та їх структурних підрозділів, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про оренду державного та комунального майна».

Водночас в Законі України «Про оренду державного та комунального майна» відсутнє пряме законодавче регулювання правового режиму земельної ділянки, на якій розташований ЦМК.

Проте відсутність безпосереднього законодавчого регулювання спірних правовідносин в Законі України «Про оренду державного та комунального майна» не може позбавляти особу на звернення до суду із позовом та права на ефективний захист її прав, ця обставина не може бути і підставою для відмови у позові.

У спірних правовідносинах у даній справі позов Товариства фактично спрямований на припинення права користування земельними ділянками, які надавались йому для експлуатації і обслуговування ЦМК, у зв`язку із припиненням експлуатації і обслуговування цього ЦМК.

Суди попередніх інстанцій встановили, що майно, прийняте новоствореним ДП «Добропіллявугілля-видобуток» на баланс від Товариства, закріплено за ним на праві господарського відання.

як вбачається із встановлених судами обставин справи, відчуження ЦМК не відбулось, а тому й відсутні підстави для висновку щодо переходу на підставі статей 120 Земельного кодексу України та статті 377 ЦК України і права оренди земельних ділянок до ДП «Добропіллявугілля-видобуток».

ВИСНОВКИ: оскільки право користування земельною ділянкою, на якій розташована будівля (споруда), нерозривно пов`язане із правом на користування самою будівлею (спорудою), у позивача відсутні правові підстави для користування земельними ділянками, необхідними для експлуатації і обслуговування ЦМК, а фактичне користування земельними ділянками здійснює інша особа.

Отже, наслідком припинення у позивача орендних правовідносин є припинення Договорів оренди земельних ділянок.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: орендні відносини, землекористування, підстави припинення земельних прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: