open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 634/343/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 17 травня 2023 року

у справі № 634/343/20

Цивільна юрисдикція

Щодо ключового питання для здійснення такої процесуальної дії як повернення апеляційної скарги у зв`язку з неусуненням недоліків

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 - ОСОБА_13 звернулися з окремими позовами до ПрАТ «Сахновщинське імені М. О. Ключки» про скасування державної реєстрації договорів оренди земельних ділянок та їх повернення.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу ПрАТ «Сахновщинське імені М. О. Ключки» на рішення суду першої інстанції повернуто заявнику.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з частиною другою статті 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу (залишення позовної заяви без руху, повернення заяви у разі неусунення її недоліків у встановлений судом строк).

Днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення (частина шоста статті 272 ЦПК України).

Якщо учасник надав суду електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши її у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, чи, принаймні, не заперечує, щоб цей засіб комунікації використовувався судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов'язок отримувати повідомлення і відповідати на них.

З огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи за допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно і добросовісно. Тому слід виходити з «презумпції обізнаності»: особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або, принаймні, повинна була дізнатися про повідомлення.

ПрАТ «Сахновщинське імені М. О. Ключки» в касаційній скарзі не заперечує обставини отримання ухвали апеляційного суду про залишення без руху його апеляційної скарги від Полтавського апеляційного суду електронною поштою і факт вручення цієї ухвали не спростовує.

ПрАТ «Сахновщинське імені М. О. Ключки», повідомивши суду як один із своїх засобів зв'язку електронну пошту, мало вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого йому судового провадження та долю його власної апеляційної скарги і мав усвідомлювати, що суд може комунікувати з учасником справи за допомогою повідомлених ним засобів комунікації.

ВИСНОВКИ: ключовим питанням щодо додержання процесуальних норм апеляційним судом під час постановлення ухвали про повернення апеляційної скарги, не є виключно спосіб надсилання судового рішення, а є саме забезпечення досягнення мети - інформування особи про судове рішення (ухвалу апеляційного суду про залишення апеляційної скарги без руху), яке підлягає вирішенню з урахуванням процесуальної поведінки заявника.

Отже ключовим для здійснення такої процесуальної дії як повернення апеляційної скарги у зв`язку з неусуненням недоліків, які встановлені ухвалою про залишення без руху, є забезпечення вручення відповідної ухвали, а не спосіб надсилання.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: забезпечення права на апеляційний перегляд справи, підстави повернення апеляційної скарги, порядок надсилання судового рішення

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: