open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 918/531/22[2]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 січня 2023 року

у справі № 918/531/22[2]

Господарська юрисдикція

Щодо забезпечення позову про визнання недійсним рішення загальних зборів з приводу переобрання керівника та скасування відповідного реєстраційного запису шляхом заборони здійснення широкого кола реєстраційних дій стосовно товариства

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до господарського суду зі спільним позовом до ТОВ "Антарес", ОСОБА_3, селищної ради про:

  1. визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Антарес", оформленого протоколом, яким припинено повноваження ОСОБА_1 на посаді директора товариства і звільнено його з посади директора ТОВ "Антарес" на підставі п.5 ст.41 КЗпПУ, призначено на посаду директора ТОВ "Антарес" ОСОБА_3;
  2. скасування запису про державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "Антарес" в частині зміни відомостей про керівника.

Від ОСОБА_1 надійшла заява про забезпечення позову, у якій позивач просив суд до набрання законної сили рішенням:

  1. заборонити ТОВ "Антарес" в особі загальних зборів приймати рішення з питань, які відповідно до ст. 30 Закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (далі - Закон "Про ТОВ та ТДВ") приймаються 3/4 голосів, а саме: внесення змін до статуту товариства, прийняття рішення про здійснення діяльності товариством на підставі модельного статуту; зміни розміру статутного капіталу товариства; прийняття рішень про виділ, злиття, поділ, приєднання, ліквідацію та перетворення товариства, обрання комісії з припинення (ліквідаційної комісії), затвердження порядку припинення товариства, порядку розподілу між учасниками товариства у разі його ліквідації майна, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, затвердження ліквідаційного балансу товариства;
  2. заборонити ТОВ "Антарес" в особі загальних зборів приймати рішення з питань, які відповідно до ст. 30 Закону "Про ТОВ та ТДВ" приймаються одностайно всіма учасниками товариства, які мають право голосу, а саме: затвердження грошової оцінки негрошового вкладу учасника, перерозподіл часток між учасниками товариства у випадках, передбачених цим Законом, створення інших органів товариства, визначення порядку їх діяльності, прийняття рішення про придбання товариством частки (частини частки) учасника;
  3. заборонити ТОВ "Антарес" в особі загальних зборів приймати рішення з питань, які відповідно до ст.30 Закону "Про ТОВ та ТДВ" приймаються більшістю голосів, а саме: обрання одноосібного виконавчого органу товариства або членів колегіального виконавчого органу (всіх чи окремо одного або декількох з них), встановлення розміру винагороди членам виконавчого органу товариства;
  4. заборонити ОСОБА_3 здійснювати відчуження частки у розмірі 24 118,075 грн, що становить 40% в статутному капіталі ТОВ "Антарес";
  5. заборонити суб'єктам державної реєстрації, визначеним Законом "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (далі - Закон про державну реєстрацію) вчиняти, здійснювати, проводити реєстраційні дії відносно / щодо ТОВ "Антарес" щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР), про зміну складу та часток засновників / учасників товариства, зміну особи, що уповноважена вчиняти юридичні дії від імені підприємства, про зміну органів управління товариства, про зміну місцезнаходження товариства, про зміну розміру статутного капіталу товариства, проводити передачу реєстраційної справи товариства, крім як на виконання судових рішень, які набрали законної сили.

Господарський суд ухвалою заяву ОСОБА_1 задовольнив частково: заборонив суб'єктам державної реєстрації, визначеним Законом про державну реєстрацію вчиняти, здійснювати, проводити реєстраційні дії відносно ТОВ "Антарес" щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, про зміну складу та часток засновників / учасників товариства, зміну особи, що уповноважена вчиняти юридичні дії від імені підприємства, про зміну органів управління товариства, про зміну місцезнаходження товариства, про зміну розміру статутного капіталу товариства, проводити передачу реєстраційної справи товариства, крім як на виконання судових рішень, які набрали законної сили; у решті вимог відмовив.

Апеляційний господарський суд постановою ухвалу суду першої інстанції в частині часткового задоволення заяви про забезпечення позову скасував; в іншій частині залишив її без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Крім того, зі змісту ч.3 ст.99 ЦК випливає, що учасники мають право переобрати виконавчий орган у будь-який момент. Повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень.

Тобто, навіть якщо припустити, що 19.07.2022 при скликанні та проведенні загальних зборів були допущені порушення, про які стверджує скаржник, то це не означає, що загальні збори товариства позбавлені права скликати та провести ще одні збори для переобрання керівника (чи підтвердження його повноважень).

Крім того, навіть якщо скаржник вважає, що директора було обрано з порушеннями закону, то ті реєстраційні дії, заборони вчинення яких вимагає скаржник, вчиняються не на підставі рішень директора (якого скаржник вважає незаконно обраним), а на підставі рішень загальних зборів учасників, обмежувати які в ухваленні рішень у суду немає підстав.

Отже, заборона проведення реєстраційних дій щодо ТОВ "Антарес" порушує права учасників товариства брати участь в управлінні товариством, здійснювати відчуження часток у статутному капіталі, передбачені ст.116 ЦК та ст.5 Закону "Про ТОВ та ТДВ".

ВИСНОВКИ: позов про визнання недійсним рішення загальних зборів щодо переобрання керівника та скасування відповідного реєстраційного запису не може бути забезпечений шляхом заборони здійснювати широке коло реєстраційних дій стосовно товариства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: корпоративні спори, оскарження рішень загальних зборів, порядок забезпечення позову

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: