open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 308/10650/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 червня 2023 року

у справі № 308/10650/19

Цивільна юрисдикція

Щодо правового значення отримання повного тексту судового рішення

Фабула справи: ТОВ «Самшит» звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2, державного реєстратора, третя особа - КП сільської ради «Результат», в якому просило суд визнати незаконним і скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позову ТОВ «Самшит» відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ТОВ «Самшит» відмовлено. Повернуто ТОВ «Самшит» сплачений судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 5 763 грн.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ «Самшит» вказує, що судом першої інстанції не зазначено в рішенні суду дати складання повного тексту судового рішення, яке має істотне значення для врахування апеляційним судом при відкритті апеляційного провадження та реалізації позивачем права на доступ до правосуддя.

Правова позиція Верховного Суду: учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня (ч. 5 ст. 272 ЦПК України).

За змістом ч. 11 ст. 272 ЦПК України судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Апеляційний суд не звернув уваги на те, що 19 грудня 2022 року суд першої інстанції оголосив вступну та резолютивну частини судового рішення, повний текст рішення суду позивачу не направлялося, а в ЄДРСР рішення було надіслано судом 02 лютого 2023 року та оприлюднено 06 лютого 2023 року.

При цьому, судом першої інстанції не зазначено в рішенні суду дати складання повного тексту судового рішення, яке має істотне значення для врахування апеляційним судом при відкритті апеляційного провадження та реалізації позивачем права на доступ до правосуддя.

Висновки: без отримання повного тексту рішення суду неможливо виконати вимоги ЦПК України щодо належного мотивування апеляційної скарги.

Ключові слова: доступ до правосуддя, реалізація принципу інстанційності, подання апеляційної скарги

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: