open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 462/3426/16-а
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 червня 2023 року

у справі № 462/3426/16-а

Адміністративна юрисдикція

Щодо фактів, які не відносяться до обставин непереборної сили

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до митниці ДФС, в якому просив визнати протиправною та скасувати постанову у справі про порушення митних правил, якою його притягнуто до адміністративної відповідальності у формі штрафу на суму 8500 грн за порушення митних правил, передбачених ч. 3 ст. 470 МК України.

На думку позивача, адміністративне стягнення накладено на нього незаконно, оскільки такі обставини, як його хвороба та ремонт транспортного засобу у зв`язку з поломкою, про що митний орган був повідомлений письмово, а також невідкладна доставка автомобіля після його ремонту до органу доходів і зборів, звільняють його від відповідальності за ст. 470 МК України. Також позивач посилався на допущені митницею процедурні порушення щодо розгляду справи про порушення митних правил без його участі.

Суд першої інстанції постановою, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, позов ОСОБА_1 задовольнив.

Мотивація касаційної скарги: митниця ДФС стверджує, що причини порушення строку транзитних перевезень, наведені позивачем та підтримані судами, не відносяться до аварії чи обставин непереборної сили і не можуть звільняти особу від відповідальності, передбаченої законом.

Правова позиція Верховного Суду: ст. 460 МК України передбачено, що вчинення порушень митних правил, передбачених ч. 3 с. 469, ст. 470, ч. 3 ст. 478, ст. 481 цього Кодексу, внаслідок аварії, дії обставин непереборної сили або протиправних дій третіх осіб, що підтверджується відповідними документами, а також допущення у митній декларації помилок, які не призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, якщо такі помилки не допускаються систематично (ст. 268 цього Кодексу), не тягне за собою адміністративної відповідальності, передбаченої цим Кодексом.

У МК України не має визначення обставин непереборної сили.

У той самий час, за змістом положень Порядку виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2012 №657 (далі - Порядок), обставинами непереборної сили є надзвичайні та невідворотні події, що виникли незалежно від волі особи, зокрема стихійне лихо (землетрус, пожежа, повінь, зсув тощо), сезонне природне явище (замерзання моря, проток, портів, ожеледиця тощо), введення воєнного чи надзвичайного стану, страйк, громадянські безпорядки, злочинні дії третіх осіб, прийняття рішень законодавчого або нормативно-правового характеру, обов`язкових для особи, закриття шляхів, проток, каналів, перевалів та інші надзвичайні та невідворотні за таких умов події (розділу VIII ''Підтвердження факту втрати товарів внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили'' Порядку).

Так само, згідно з Правилами митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затвердженими Наказом Державної митної служби України 17.11.2005 № 1118 (у редакції наказу Держмитслужби від 17.03.2008 № 229, до обставин непереборної сили віднесено смерть власника ТЗ; стихійне лихо (пожежа, повінь, інше стихійне лихо чи сезонне природне явище, зокрема замерзання моря, проток, портів тощо, закриття шляхів, проток, каналів, перевалів); військові дії чи надзвичайний стан у регіоні, через який переміщується ТЗ; страйк; злочинні дії третіх осіб, спрямовані проти власника ТЗ; дорожня пригода за участю ТЗ, яка спричинила повне або часткове його пошкодження; неможливість подальшого руху ТЗ, якщо зсув або ожеледиця створює небезпеку чи загрозу дорожньому руху, життю чи здоров'ю людей або навколишньому середовищу; інші схожі за характером обставини чи події.

Перелік обставин непереборної сили умовно можна розділити на такі групи: - обставини, викликані винятковими погодними умовами і стихійними лихами; - обставини, зумовлені неправомірними чи винятковими діями/бездіяльністю третіх осіб; - обставини, які виникли з огляду на умови, регламентовані відповідними рішеннями та актами органів державної влади та місцевого самоврядування.

Висновки: перебування особи, відповідальної за дотримання митного режиму, на лікарняному до жодної групи обставин непереборної сили не відноситься.

Ключові слова: правила транзитних перевезень, порушення митного законодавства, форс-мажор

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: