open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 806/1560/17[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 08 березня 2023 року

у справі № 806/1560/17[1]

Адміністративна юрисдикція

Щодо змісту містобудівному розрахунку

ФАБУЛА СПРАВИ

Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Яскравий» звернувся до суду з позовом до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції, третя особа - Департамент містобудування та земельних відносин міської ради, про визнання протиправним та скасування рішення головного інспектора будівельного нагляду управління Державної архітектурно-будівельної інспекції про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки

Окружний адміністративний суд, прийнявши постанову, вирішив позов задовольнити.

Апеляційний адміністративний суд вирішив постанову окружного адміністративного суду скасувати. Прийняти нову постанову, якою Обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Яскравий" у задоволенні позову відмовити.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно визначення у пункті 1.1 Порядку № 109, містобудівний розрахунок - розрахунок щодо гранично допустимих параметрів забудови, умови ув`язки архітектурно-планувального та об`ємно-просторового рішення, системи обслуговування, інженерних комунікацій, транспортного обслуговування та благоустрою з існуючою забудовою із дотриманням чинних нормативних документів.

У відповідності до п. 2.2. Порядку для отримання містобудівних умов та обмежень до заяви замовником поміж іншого додається містобудівний розрахунок з техніко-економічними показниками запланованого об'єкта будівництва.

У відповідності до листа - Роз`яснення від 02 лютого 2012 року №7/14-1575 містобудівний розрахунок не є стадією проектування і розробляється та надається у довільній формі з доступною та стислою інформацією про основні параметри об'єкта будівництва та його техніко-економічні показники (назва об'єкта, поверховість, площа забудови, загальна площа об'єкта, відповідність щільності забудови (при житловому будівництві) та інша інформація, яка на думку інвестора дає повне уявлення про його наміри).

Колегія суддів КАС ВС погоджується з судом першої інстанції, що містобудівний розрахунок не є стадією проектування.

Проте така позиція суду першої інстанції не дає можливість нівелювання нею законодавчо встановлену необхідність встановлення у такому містобудівному розрахунку параметрів майбутнього об`єкта будівництва та визначення уповноваженим суб'єктом владних повноважень на основі цього розрахунку у сукупності з іншими документами, переліченими у пункті 2.2 Порядку, можливості надання замовнику містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки чи необхідності відмовити йому у їх отриманні. Тобто реалізувати суб`єктом владних повноважень свої дискреційні повноваження.

ВИСНОВКИ: у містобудівному розрахунку замовником декларуються межі майбутньої забудови, визначаються її основні параметри та обсяги, при цьому усі показники моделюються за умови дотримання чинних нормативних документів у цій сфері, що є визначальним.

Такі параметри об`єкта забудови кореспондуються з намірами замовника реалізувати власне право на забудову у заявлених ним обсягах, при цьому замовник вправі як зменшити так і збільшити обсяги запланованої забудови але в межах граничних норм такої забудови та за умов відповідності таких намірів встановленим нормативам у галузі містобудування.

Зазначення у містобудівному розрахунку основних параметрів об'єкта будівництва, які заздалегідь не відповідають нормативним актам у галузі містобудування, є достатньою підставою для скасування таких містобудівних умов та обмежень.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори у сфері містобудування, вимоги до містобудівної документації, підстави скасування містобудівних умов та обмежень

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: