open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 500/3987/16-ц
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 28 березня 2023 року

у справі № 500/3987/16-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо необхідності врахування мінімального розміру площі земельної ділянки при поділі нерухомого майна

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, у якому просив здійснити поділ та виділити в натурі належну йому частку житлового будинку з господарськими та надвірними спорудами, визнати за ним право власності на це майно, припинити право спільної часткової власності, поділити земельну ділянку для обслуговування житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами відповідно до варіанту, запропонованого судовим експертом у висновку судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, задоволено позов ОСОБА_1.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_2 зазначає, що що площа земельної ділянки для індивідуальної житлової забудови не може становити менше 500, 0 кв. м, тоді як загальний розмір спірної земельної ділянки становить 449, 0 кв. м, а після її поділу розмір земельної ділянки позивача становитиме 299, 0 кв. м, а відповідача - 150, 0 кв. м, що є порушенням правил чинних нормативно-правових актів.

Правова позиція Верховного Суду: ч.ч. 1-3 ст. 358 ЦК України передбачено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 367 ЦК України майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділено в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Згідно з ч. 1 ст. 88 ЗК України володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюється за згодою всіх співвласників згідно з договором, а в разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

У п. 6.1.32 ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова територій», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлового-комунального господарства України від 26 квітня 2019 року № 104, передбачено, що граничний розмір площі земельних ділянок, які надаються громадянам для нового житлового будівництва, має становити не менше 150, 0 кв. м для блокованої забудови і не менше 500, 0 кв. м для індивідуальної житлової забудови.

Зазначені Державні будівельні норми України набрали чинності 01 жовтня 2019 року.

Висновки: мінімальний розмір площі земельної ділянки враховується при її наданні громадянам для нового індивідуального житлового будівництва та не стосується питань поділу існуючого будинковолодіння й раніше сформованої спірної земельної ділянки.

Ключові слова: порядок поділу майна, правовий режим спільної власності, порядок здійснення права власності, підстави припинення права власності, порядок поділу земельної ділянки, спільна власність на землю, припинення прав на землю

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: