open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 757/4291/22-к
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 31 січня 2023 року

у справі № 757/4291/22-к

Кримінальна юрисдикція

Щодо строку апеляційного оскарження ухвали слідчого судді, постановленої без виклику особи, інтересів якої вона стосується

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним кримінальним судом Верховного Суду в постанові

від 04 листопада 2019 року у справі № 760/12179/16-к

ФАБУЛА СПРАВИ

Ухвалою слідчого судді районного суду відмовлено у задоволенні скарги ОСОБА_6 на службову бездіяльність уповноваженої службової особи Офісу Генерального прокурора, що полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення.

На вказану ухвалу слідчого судді районного суду було подано апеляційну скаргу, після перевірки якої, ухвалою апеляційного суду від скаргу повернуто особі, яка її подала. Суд апеляційної інстанції своє рішення обґрунтував тим, що ОСОБА_7 всупереч вимогам п. 3 ч. 2 ст. 395 КПК України подав апеляційну скаргу з пропуском п'ятиденного строку на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді та без порушення питання про поновлення цього строку.

ОЦІНКА СУДУ

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді згідно з вимогами частин 2, 3 ст. 395 КПК України подається протягом п'яти днів із дня її оголошення, а для особи, яка перебуває під вартою, в цей же строк із моменту вручення їй копії судового рішення. Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, або якщо вирок було ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, в порядку, передбаченому статтею 382 цього Кодексу, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Пунктом 4 ч. 3 ст. 399 КПК України передбачено, що апеляційна скарга повертається, якщо її подано після закінчення строку апеляційного оскарження, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Колегією суддів під час перевірки матеріалів даного провадження було встановлено те, що ухвалу слідчого судді було постановлено 03 лютого 2022 року без виклику особи, яка її оскаржує, оскільки матеріали даного провадження не підтверджують факт виклику особи, яка подала відповідну скаргу, а тому підстав вважати, що розгляд скарги ОСОБА_6 було проведено із його викликом немає.

Отже, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 395 КПК України з дня отримання особою копії судового рішення, яке вона оскаржує.

Також з матеріалів провадження слідує те, що копію ухвали слідчого судді 03 лютого 2022 року ОСОБА_6 отримав 08 вересня 2022 року. Апеляційна скарга на вказане рішення була направлена до суду апеляційної інстанції 10 вересня 2022 року і апелянт не порушував питання про поновлення цього строку у зв`язку з тим, що він скористався правом на апеляційне оскарження у межах строку встановленого ст. 395 КПК України.

Таким чином, суд апеляційної інстанції допустив порушення вимог кримінального процесуального закону, яке є істотним.

ВИСНОВКИ: відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, якщо ухвала слідчого судді постановлена без виклику особи інтересів якої вона стосується та яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи має обчислюватись з дня отримання копії судового рішення, незалежно від наявності інших джерел інформування про прийняте рішення.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: доступ до правосуддя, право на звернення до суду, поновлення пропущеного строку, поважні причини пропуску строку, підстави повернення апеляційної скарги, оскарження рішень слідчого судді

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: